Anne usulü çarşaf böreği nasıl yapılır? Anne usulü çarşaf böreğinin püf noktaları

Çarşaf böreği hem kolayca hazırlanmasıyla hem de görüntüsüyle diğer böreklerden farklılaşıyor. Çarşaf böreğini bir deneyen bir daha yapıyor. Anne usulü çarşaf böreği tarifi merak ediliyor. İşte misafirlerine ne yapsam diye düşünenler için çarşaf böreği tarifi...

Bosna Hersek'in milli yemekleri arasında yer alan çarşaf böreği, ülkemize özgü bir lezzettir. Özellikle Trakya mutfağından eksik olmayan bu besin, Rumeli ve Balkan ülkelerinde de tüketilir. Genellikle beyaz peynir kullanılsa da, lor, ezine veya kaşar peyniri ile farklı versiyonları hazırlanabilir. Kahvaltı ve çay saatlerinde sunulan böreğin yapımında kullanılan yufkanın çok ince olması gerekir. Bu yüzden çarşaf adı verilmiştir. Karbonhidrat ve yağ değeri yüksek olduğu için küçük porsiyonlarda tüketilmesi önerilir. 

  • Hamuru kolay açabilmeniz için, ılık su ilave edin ve dinlendirin. 
  • Dinlendirme işleminde nemli bir bez ile üzerini örterseniz, hamurunuz daha çabuk mayalanacaktır.
  • Hamur katlarına şekil verebilmek için, dinlendikten sonra birkaç dakika daha yoğurun ve kenarlarından çekin.
  • Dilerseniz peynir yerine, haşlanmış patates veya kıyma harcı da kullanabilirsiniz. Üzeri için susam ve çörek otu serpiştirin.
  • Kıymalı çarşaf böreği için; Kıyma ve rendelenmiş soğanı karıştırın. İçerisine baharat ekleyin. Ardından yufkaların içine doldurabilirsiniz.
  • Patatesli çarşaf böreği için; Patatesleri küp küp doğrayın ve 3-4 dakika haşlayın. Daha sonra tuz ve karabiber ile karıştırıp, yufkanın içini doldurun.

En kolay çarşaf böreği nasıl yapılır? Çarşaf böreğinin püf noktası nedir?İLİŞKİLİ HABEREn kolay çarşaf böreği nasıl yapılır? Çarşaf böreğinin püf noktası nedir?

ANNE USULÜ ÇARŞAF BÖREĞİ TARİFİ:

MALZEMELER

2,5 su bardağı ılık su
1 kilogram un
1 yemek kaşığı sirke
Tuz

Yufkaların üzeri için;

1 su bardağı sıvı yağ
İç harcı için:
6-7 tane patates
3 tane soğan
1 çay kaşığı karabiber

İç malzemesini isteğinize göre peynirli, ıspanaklı, kıymalı olarak değiştirebilirsiniz.

En kolay ve lezzetli börek tarifleri hangisi? İLİŞKİLİ HABEREn kolay ve lezzetli börek tarifleri hangisi?

YAPILIŞI

Unun tamamını yoğurma kabına alın. Tuzunu ve sirkesini ilave edin. Üzerlerine azar azar ılık su ekleyin.

Karışımı, kulak memesinden daha yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru iyi açabilmek için ılık su ile yoğurmak ve dinlendirmek çok önemli.

En kolay su böreği nasıl yapılır? Pratik su böreği yapımının tarifiİLİŞKİLİ HABEREn kolay su böreği nasıl yapılır? Pratik su böreği yapımının tarifi

Yoğurduğunuz hamuru 8 parça bezeye bölün. Üzerini nemli bir bezle kapatın ve 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Bu arada çarşaf böreğin içini hazırlamaya başlayın.

Patatesleri haşlayın. Haşlanmış patatesleri ve soğanları küçük küçük doğrayın. Doğranmış soğanları sıvı yağda kavurun.

Kavrulmuş soğanları, soğuyunca patateslerle karıştırın. Karabiberini, pul biberini ve tuzunu ekleyip karıştırın.

Dinlenen bezeleri oklava kullanarak tabak büyüklüğünde açın. Her yufka katmanının üzerini yağlayın.

Bütün yufkaları üst üste dizin. En üstteki hamuru da yağladıktan sonra hamurları yarım saat kadar dinlenmeye bırakın. Geçen sürede hamur kendini salacak. Böylelikle tek tek kenarlarından çekerek kolayca açılabilir. Hamur katlarını, tek tek kenarlarından çekerek açın.

İç malzemesini hamurun her yerine serpin. Hamuru kenarlarından başlayarak rulo şeklinde sarın. Rulo hamurları yağladığınız fırın tepsisine dolaya dolaya sırasıyla yerleştirin. Bütün hamurları tepsiye dizdikten sonra üzerine fırça kullanarak sıvı yağı sürün.

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 35 dakika pişirin. Daha sonra üzerini bir bezle örtün ve börek kendini toplayana kadar biraz dinlendirin. Ilık olarak servis edebilirsiniz. 

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0