Küflü peynirin faydaları neler? Küflü peynir evde nasıl yapılır?

Osmanlı döneminde savaşan askerlere zindelik için yedirilen ve kılıç yaralarını tedavi için kullanılan Konya küflü peynirinin faydaları saymakla bitmiyor. Peki Küflü peynirin faydaları neler? Küflü peynir evde nasıl yapılır? İşte devamı haberimizde...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Bursa'da tarihî Tuz Pazarı'ndaki dükkânında 30 yıldır peynir satan Osman Duydu, küflü peynirin penisilin gibi güçlü bir antibiyotik olduğunu söyledi. Bu peynirin aynı zamanda bağışıklık sistemini de kuvvetlendirdiğini belirten Osman Duydu, "Bu peynir Konya Ereğli'de üretilen yöresel bir peynir. Tulum şeklinde gelir. Adı 'Konya küflü peyniri' olarak geçer. Bu peyniri parçalarlar ve özel odalarda küflendirirler. Kış dönemlerinde hastalıklara çok faydalıdır. Antibiyotik ve penisilin yerine geçer. 

Eskiden Osmanlı zamanında savaşlardan evvel askerlere bu küflü peyniri yedirirlermiş ki askerler hastalanmasınlar, daha zinde ve kuvvetli olsunlar diye. Bu peynir, sadece süt ve mayadan oluşan, yağsız, katkısız, yaylacı malı doğal bir peynirdir. Üretirken önce tulumlara basıyorlar. 

En kolay krem peynir nasıl yapılır? Evde krem peynir yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay krem peynir nasıl yapılır? Evde krem peynir yapmanın püf noktaları

Sonra tulumlardan çıkartıp ve kesip özel odalarda küflendiriyorlar. Daha sonra ürün yeşilleniyor ve bize geliyor. Bu peynir bize Konya Ereğli'den geliyor. Vatandaşlara kilosunu 38 liradan satıyoruz'' dedi.

KANUNÎ ORDUSUNA YEDİRİYORDU! 

Abdülhamid Han'ın 4. kuşaktan torunu Nurhan Osmanoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Kanunî Sultan Süleyman, kış aylarında sefere çıkan askerlerine hastalanmasınlar diye küflü peynir yediriyordu. Ayrıca antibiyotik bulunmadan önce askerlerin yaralarına küflü peynir sürüldüğü tarihî kayıtlarda geçiyor. İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücut için güçlü bir antibiyotik olan küflü peynir, düzenli tüketildiğinde vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hâle getiriyor. Bütün süt ürünlerinde olduğu gibi kalsiyum açısından zengin olan küflü peynirler, kemik ve eklemlere büyük fayda sağlıyor.

KÜFLÜ PEYNİRİN FAYDALARI?

Küflü peynir düzenli olarak yenildiğinde ağızda oluşan yaraları da iyileştiriyor. Romatizma ve kemik erimesi gibi rahatsızlıkların önüne geçiyor. 

Lor peyniri nedir ve evde lor peyniri nasıl yapılır? Lor peynirinin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERLor peyniri nedir ve evde lor peyniri nasıl yapılır? Lor peynirinin püf noktaları

Peynir küfü, tıpkı penisilin etkisi gösteriyor. Bilindiği gibi, İskoçyalı bilim adamı Alexander Fleming, 1700'lü yıllarda küflenen kapları yıkarken birinde küfün çevresinde bakteri büyümediğini görmüş, bu maddeyi küften ayırarak ona "penisilin" adını vermişti.

  • Küflü peynir, kalsiyum açısından çok zengindir. Kemik sağlığı ve gelişimi için önerilen bir peynir türüdür.
  • Özellikle çocuklara yedirilmesi tavsiye edilir.
  • Romatizma ve kemik erimesi gibi hastalıkların oluşumunu engeller.
  • Kemiklerin kırılma ve çatlamalara karşı direnç kazanmasını sağlar.
  • Bünyesindeki vitamin ve mineraller ile vücut direncini artırır.
  • Antibiyotik içerdiği için iyileştirici etkisi vardır. Hastalıklardan korur. Mikroplara karşı kalkan vazifesi görür.
  • Genellikle küflü peynir bakterileri antibiyotik etkisine sahip olsa da her çeşitte bu etkinin aynı miktarda olduğu söylenemez. Kanıt için laboratuvar araştırması gerekir.
  • Antiseptik özelliği bulunur.

Ezine peyniri nedir ve nasıl anlaşılır? Ezine peyniri tarifiİLİŞKİLİ HABEREzine peyniri nedir ve nasıl anlaşılır? Ezine peyniri tarifi

KÜFLÜ PEYNİR EVDE NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

Un (Buğday ve Çavdar)

Bir miktar maya

Sirke

YAPILIŞI

İki ölçek buğday unu ve bir ölçek çavda unu maya yoğrulur. Biraz sirke eklenir. Tekrar ekmek yapar gibi yoğrulur ve peynir hamuru pişirilir.

Pişirilen peynir kaplara koyularak ışık almayan kapalı mekanlarda küflenmeye bırakılır. Yaklaşık olarak 5-6 ay burada bekletilen peynirler daha sonra çıkarılır ve küflü peynir tüketime hazır hale gelmiştir.

Afiyet olsun...

Soğuk alerjisi nedir? Soğuk alerjisinin belirtileri nelerdir? Soğuk alerjisi nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

Soğuk alerjisi nedir? Soğuk alerjisinin belirtileri nelerdir? Soğuk alerjisi nasıl geçer?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 5

Çiftçi 2 yıl önce

Bahsettiğiniz peynir Karapınar a aittir.goruntu ve küf iyi durmuyor çok küflü

Toplam 1 beğeni

Fehmi Ünal 2 yıl önce

Çok doğru, biz yıllardır tüketiyoruz, özellikle kış mevsiminde yiyiyoruz, yazın çok yerseniz biraz susatıyor, ayrıca böreklerde normal peynirle veya kaşar ile karıştırıp kullanıyoruz, küf denilince aklınıza kötü bir şey gelmesin, gerçekten kalitelisini alırsanız mükemmel bir tadı var, Özellikle Konya ve bölgesinde çok tüketiliyor, Bir kere yerseniz vazgeçemezsiniz.

Toplam 1 beğeni

hüseyin 2 yıl önce

Çok güzel bir haber ve tanıtım olmuş teşekkür ederim yalnız bir hususu düzeltmek isterim. O peynirin merkezi Ereğli değil, Konya Karapınar'dır. Ereğli'ye de Karapınar'dan gider .Düzeltmek istedim.

Toplam 1 beğeni

Levent 2 yıl önce

Bu verdiğin tarif peynirse süt koymayı unuttunuz afiyet olsun çok güzel bir küflü peynir oldu

Toplam 1 beğeni

BARIŞ 2 yıl önce

Töbe yarabbim, yollardan kazınan donmuş çamurlu buz parçaları gibi, ama bence de şifa, severim.