Tikvenik nedir ve tikvenik tatlısı nasıl yapılır?

Kış mevsimi ürünü balkabağı ile yapılan tikvenik tatlısı Balkan mutfağına ait bir tatlı çeşididir. Son günlerde trend olan tikvenik tatlısı, hazır yufka ya da el açması börek hamuruyla da hazırlanabiliyor. Peki, tikvenik tatlısı nasıl yapılır? İşte tikvenik tarifi ve malzemeleri...

Tikvenik, Bulgaristan mutfağına ait kabaklı bir börek çeşiti. Sakaraya'da "Kabak gıvırma" adıyla bilinen tikvenik, evde kolaylıkla hazırlanabilen, pratik bir tarife sahip. 4 adet yufka, kabuğu soyulmuş 1 kg. bal kabağı, 1 su bardağı ceviz içi, 2 yemek kaşığı pudra şekeri tikvenik yaparken gerekli olan malzemeler arasında yer alıyor.  Tikvenik tatlısının tarifi bu tatlıyı ilk kez deneyecek işiler tarafından sorgulanmakta. 

Balkanlarda tikvenik yapıldığında, üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir. Trakya’da ise şerbetli bir tatlı olarak hazırlanır. Şeker, tarçın, ceviz ve bal kabağının enfes birleşimiyle tikvenik ağızlarda tat bırakır.

Balkabaklı çıtır börek nasıl yapılır? En kolay balkabaklı börek tarifiİLİŞKİLİ HABERBalkabaklı çıtır börek nasıl yapılır? En kolay balkabaklı börek tarifi

tikvenik tatlısı yapımı

tikvenik tatlısı yapımı

TİKVENİK TATLISI TARİFİ:

MALZEMELER

6 adet yufka
500-600 gram bal kabağı
1 çay bardağı şeker (daha tatlı seviyorsanız şeker miktarını artırabilirsiniz)
2 çay bardağı doğranmış ceviz içi
3 yemek kaşığı tarçın

Yufkaları yağlamak için;

Yarım su bardağından biraz fazla tereyağı

Üzerine serpmek için;

Pudra şekeri

tikvenik tatlısının püf noktaları

tikvenik tatlısının püf noktaları

En kolay kireçte kabak tatlısı nasıl yapılır? Kireçte kabak tatlısı püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay kireçte kabak tatlısı nasıl yapılır? Kireçte kabak tatlısı püf noktaları

YAPILIŞI

Öncelikle iç harcı için bal kabağını incecik rendeleyin. İçine şekeri, ceviz içlerini ve tarçını ekleyip iyice karıştırın.

Yufkaları ikiye kesip erittiğiniz tereyağını ile yağlayın. İç harcından koyup rulo şeklinde sarın.

Hazırladığınız ruloları tepsiye yuvarlak şekilde dolayın. Üzerini de yapıladıktan sonra önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.

Fırından aldığınız böreğin üstünü hafifçe su ile ıslatın ve üzerini bir bezle örterek dinlendirin.

Üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0