Pirpirim cacığı nasıl yapılır? Adıyaman usulü pirpirim cacığı nedir?

Adıyaman yöresinde pirpirim cacığı olarak sıklıkla tüketilen bu lezzet, semizotu olarak bilinmektedir. Yemeklerde, salatalarda da tercih edilen pirpirimi bugün sizler için yoğurtla buluşturup enfes bir tarif vereceğiz. Hadi birlikte Adıyaman usulü pirpirim cacığı nasıl yapılır bakalım.

Arsız bir bitki olan semizotu ya da pirpirim, ekşimsi ve tuzlumsu tadı nedeniyle sevilerek tüketilmektedir. Adıyaman yöresinde pirpirim cacığı olarak yer alan bu çorba özellikle yaz aylarının sıcağında soğuk bir şekilde tüketilmektedir. Dallarından ayrılan pirpirim, içerisine sarımsak ve isteğe göre baharatlarla hazırlanmaktadır. Eski yıllara dayanan bu değerli bitki, pişirilerek ya da salatalara katılarak da tüketilmektedir. Omega-3 içerdiği bilinen pirpirimin 100 gramında karbonhidrat, protein, C vitamini, kalsiyum  yer almaktadır. 

Çağla nedir ve nasıl yenir? Çağla çorbası nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERÇağla nedir ve nasıl yenir? Çağla çorbası nasıl yapılır?

Semizotur ya da pirpirim

Semizotur ya da pirpirim

PİRPİRİM CACIĞI NASIL YAPILIR:

MALZEMELER

1 bağ doğranmış semizotu
1 su bardağı yoğurt
2 diş dövülmüş sarımsak
Yeteri kadar tuz

Adıyaman yöresi pirpirim cacık tarifi

Adıyaman yöresi pirpirim cacık tarifi

 

YAPILIŞI

Pirpirimi dal dal ayırarak ayıklayın.

Bol su ile bir kaç kez yıkadıktan sonra süzgece alın.

Pirpirimi incecik doğradıktan sonra az su ile 3-5 dakika haşlayın.

Yoğurt ve sarımsağı bir kasede karıştırın, tuzunu ayarlayın.

Pirpirim soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurt ile karıştırarak servis edin.

Afiyet olsun...

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0