Bazı yöresel ürünlerde gıda katkı maddelerinin kullanımı yasaklandı!

1 Nisan 2024 tarihinden itibaren kaymak, tahin, baklava, köme, pestil, bastık, cevizli sucuk ve benzeri yöresel ürünlerde tüm katkı maddelerinin kullanımı yasaklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, insan sağlığının korunması, gıda satışında adaletin sağlanması için gıdalarda kullanılmasına izin verilen gıda katkı maddelerinin yöresel ürünlerde kullanılmasını yasakladı. Karar TGK Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği 13.10.2023 tarihli 1.mükerrer resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye'de üretilen bazı ürünler ve bunlarda kullanılması yasaklanan gıda katkı maddeleri başlıklı ekin kapsamı genişletilerek; kaymak, tahin, baklava, köme, pestil, bastık, cevizli sucuk ve benzeri yöresel ürünlerde tüm katkı maddelerinin kullanımı yasaklandı.

Katkı maddesi kullanımı tamamen yasaklanan ürünler;

Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği’nde yer alan kaymak
Tahin
Köme, pestil, bastık, cevizli sucuk ve benzeri ürünler
Baklava

Fermente sucuklarda emülgatörler, ısıl işlem görmüş et ürünlerinde kıvam artırıcı fonksiyonu ve su tutma özelliği olan E427 (Cassia gum, Sinameki gam) kodlu katkı maddesinin kullanımı yasaklandı.

Döner ve kanatlı dönerde (çiğ halde/hazırlanmış et karışımı) kıvam artırıcı fonksiyonu ve su tutma özelliği olan bazı E kodlu katkı maddeleri yer alamayacak.

Geçiş süresi boyunca yeni hükümler uyum sağlanıncaya kadar yürürlükten kaldırılan yönetmenlik hükümlerine uyum zorunludur.

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0