Fransız mutfağının Cantal peyniri nedir? Cantal peyniri nasıl kullanılır?

Fransız mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan cantal peyniri, en eski kullanılan peynirleri arasında yerini alıyor. Sizler için bugün "Cantal peyniri nedir?" , "Cantal peyniri nasıl kullanılır? " sorusunun yanıtını ele aldık. Hadi gelin Fransız mutfağının bu enfes eski peyniri hakkında bilgi edinmeye...

Fransa denildiğinde hiç şüphesiz aklımıza peynir gelebilir. Hatta Fransa için "Peynir Ülkesi" bile diyebiliriz. Fransa'da sıklıkla tüketilen peynir yemekler için vazgeçilmez bir etken. Özellikle her yemekten sonra ve ikindi saatlerinde aperatiflerle birlikte her zaman peynir tüketilmektedir. Rokfor, Birie, Rachlette gibi dünyaca ünlü peynirler Fransa'dan çıkmıştır. Bugün sizlere bir diğer ünlü olan cantal peynirini tanıtacağız. Peki Fransız mutfağının Cantal peyniri nedir? 

Tost peyniri nedir? Kaşar peyniri ile tost peyniri arasındaki fark nedir?İLİŞKİLİ HABERTost peyniri nedir? Kaşar peyniri ile tost peyniri arasındaki fark nedir?

CANTAL PEYNİRİ NEDİR?

Fransa'nın en eski peynirlerinden biri olan cantal peyniri, geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Adını da yapıldığı bölge olan "Cantal"dan almaktadır. Yapısı olarak sert olan cantal peyniri, çift preslenir, olgunlaştırılır ve öğütülür. Ardından tuzlanarak kalıplara yerleştirilir. 30 gün mahzenlerde bekletilen cantal peyniri, bekletildikten sonra tekrar preslenir. Yaşına göre tat farkı da olan cantal peyniri, eğer gençse vanilya fındık aroması içerir Olgunlaşmışsa tadı baharatlı ve biberli bir tada sahiptir.

İki türü olan cantal peyniri, ilki çiğ sütle yapılan ve çiftlik peyniri olarak bilinen Cantal Fermier'dir. İkinci tür ise  pastörize sütten yapılan ve seri bir şekilde üretilen Cantal Laitier'dir. Bu tür peynirin bir diğer özelliği ise  yalnızca samanla beslenen Salers ineklerinin sütünden yapılmaktadır. 15 Kasım - 15 Nisan tarihleri arasında üretilen cantal peyniri, sarımsı beyazdan krem rengine kadar değişir. 

cantal peyniri nasıl kullanılmalıdır

cantal peyniri nasıl kullanılmalıdır

CALTA PEYNİRİ NASIL KULLANILIR?

Peynir tabaklarında sandviç aralarında sıklıkla tercih edilen calta peyniri, Elma, üzüm gibi meyvelerle eşleştirilir. Çorbalarda da gördüğümüz calta peyniri, salatalarda da kullanılmaktadır. Tatlı ve tuzlu tariflerde rendelenerek servis edilen cantal peyniri, keskin ve güçlü tadıyla yemeklere farklı aroma katmaktadır. Peynirin üzerinde oluşan kabuğu mutlaka peynirden ayrılmalı yaşlı ve çocuklarda güçlü tada sahip olduğu için tüketilmemelidir.

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0