Yeni doğan bebeklere doğum sonrası ne yapılmalı?

Dinimize göre anne ve baba olmuş kişilerin yeni doğan bebeklerine karşı uygulaması gereken bazı sorumluluklar vardır. Peygamber Efendimiz (SAV)'in Müslüman olan anne ve babaların bebeklerine yapılmasını tavsiye ettiği o davranışlar neler? İşte yeni doğan bebeklere yapılması gerekenler...

Müslüman bir anne ve babanın çocuğuna karşı sorumlulukları her ne kadar doğum sonrasında başlıyor gibi gözükse de aslında çocuğun anne rahmine yerleşmesi, hatta çiftlerin tercih edeceği eş seçimine kadar bile uzanır. Beraberliklerini aileye yeni bir üyenin katılması ile taçlandırmak isteyen çiftler, müjdeli haberi aldıktan sonra çocuklarına karşı bazı görevlerini dinen yerine getirmeliler. Salih ve hayırlı bir evlat doğması için dua etmek, çocuğunu din üzere yetiştirmek Müslüman bir anne babanın yapabileceği en güzel iştir. Daha işin başında bebek doğar doğmaz uygulayabileceğiniz bazı sünnet davranışlar...

- ANLAMI GÜZEL BİR İSİM VERMEK

bebeğe isim vermek

bebeğe isim vermek

Bebek dünyaya geldikten sonra ona anlamı çirkin olmayan, İslam'a uygun bir isim verilmelidir. (Tesmiye: İsim koyma)

Peygamber Efendimiz (SAV), “Siz kıyamet günü, kendi isimleriniz ve babalarınızın ismi ile çağırılacaksınız. Öyle ise, isimlerinizi güzel kılın.” buyurmuştur.

(Ebû Dâvûd, Edeb, 70.)

- AKİKA KURBANI KESMEK

akika kurbanı nedir

akika kurbanı nedir

Çocuk sahibi olan çiftlerin bebekleri yedi günlük olunca maddi durumu yeterliyse Allah (c.c) rızası için koyun kesmelidir. Bu konu hakkında Peygamber Efendimiz (SAV),

''Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akika kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akika kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.'' buyurmuştur. (Ebu Davud, Dahaya,21) 

- BAŞI TIRAŞ ETMEK

bebekleri tıraş etmek

bebekleri tıraş etmek

Yeni doğan bebeğin başı tıraş edilerek saçı ağırlığınca altın ve gümüş olarak sadaka verilmelidir. Peygamber Efendimiz (SAV), Torunları Hazret-i Hasan ve Hazret-i Hüseyin (ra)  doğduklarında, kızı Hazret-i Fatıma’ya başlarını tıraş edip, ağırlığınca tasaddukta bulunmalarını emretmiştir. (el-Hakîm, Müstedrek Ale’s-Sahihayn, III, s.179.)

- ÇOCUĞU SÜNNET ETTİRMEK

bebekleri sünnet ettirmek

bebekleri sünnet ettirmek

Peygamber Efendimiz (SAV), her zaman sadeliği savunarak gösterişli davranışlardan kaçınmamamız gerektiği konusunda bizleri uyarmıştır. Peygamber Efendimiz (SAV)'in yapılmasını önerdiği sünnet için bir hadis-i şerifte şöyle buyuruluyor:

"Dört şey var ki, bunlar peygamberlerin sünnetlerindendir. Sünnet olmak, güzel koku sürünmek, misvak kullanmak ve evlenmek." (Tirmizî, Ahmed b. Hanbel, Müsned,).

Roaccutane nedir? Nasıl kullanılır? Roaccutane yan etkileri nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

Roaccutane nedir? Nasıl kullanılır? Roaccutane yan etkileri nasıl geçer?
Avrupa'daki en güzel 30 kasaba belli oldu! Türkiye o listeye damga vurdu

İLİŞKİLİ HABER

Avrupa'daki en güzel 30 kasaba belli oldu! Türkiye o listeye damga vurdu

BİR YORUM YAPIN 3

slymann 5 yıl önce

İnternet denilen şey çıktı Çıkalı tüm müslümanlar gösteriş rüzgarına takıldık allah affetsin dost düşman çatlatacağız diye enayi gibi paralar saçıyoruz.

Toplam 4 beğeni

misafir 5 yıl önce

Sol kulağa kamet sağ kulağa ezan okunmalıdır.

Toplam 7 beğeni

Trabzonlular 5 yıl önce

allahıma şükürler olsun hepsini yaptık

Toplam 6 beğeni