Şaban ayının en faziletli amelleri! Şaban Ayında hangi ibadetler yapılmalı? Şaban ayı zikirleri

Hz. Aişe (r.a)'ın rivayetlerine göre Peygamber Efendimiz (SAV)'in bazen tamamını bazen çoğu kere oruçlu geçirdiği Şaban ayında yapılması en kıymetli ibadetleri ve zikirleri sizler için derledik. Peki Peygamber Efendimiz (SAV) şaban ayına neden bu kadar önem vermiş? Şaban orucunun önemi nedir? İşte sorunun yanıtı:

Üç ayların ortancası olan mübarek Şaban ayı, Allah (c.c)'un ve Peygamber Efendimiz (SAV)'in en çok önem verdiği kıymetli aylardan biridir. Müslüman kişilerin sağ taraflarındaki amel defterlerini hayırlı amellerle doldurabilmeleri için fırsat niteliğinde olan bu ay, Ramazan hariç diğer aylarda yapılan ibadetlerden kat ve kat daha kazançlı olduğu için bu ayda bol bol ibadet edilmelidir. Peygamber Efendimiz (SAV)'in ayı olarak bilinen mübarek Şaban'a Efendimizin bu kadar kıymet biçmesinin diğer nedeni de gelecek ay olan Ramazan-ı Şerif içindir.

Hz. Enes (r.a) rivayetlerine göre Efendimiz (SAV), kendisine sorulan "Ya Resulallah, Ramazan'dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?" sorusuna "Ramazan'ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban' da tutulan oruçtur." (Tirmizı, Zekât: 28.) cevabını buyurmaktadır. Hz. Aişe, Peygamber Efendimiz (SAV)'in bu ayda bazen tamamını bazen de çoğu günlerinde oruç ibadetine ağırlık verdiğini bildirmektedir. Bizlerinde bu aya ulaşmaya ömrü yettiyse, amellerin sevaplarından ve faziletlerinden en güzel şekilde yararlanabilmek için bol bol zikir ve tesbihte bulunulmalı çokça dua edilmelidir. Peki Şaban ayından en güzel şekilde istifade edebilmek için neler yapılabilir? İşte mübarek Şaban ayı ibadetleri...

Kuran-ı KerimİLİŞKİLİ HABERKuran-ı Kerim'de geçen Peygamber duaları

2024 ŞABAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

şaban ayında hangi ibadetler yapılmalı

şaban ayında hangi ibadetler yapılmalı

Recep Ayı ile başlayıp, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile de biten mübarek üç aylar İslam alemi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Dinimize göre oldukça önemli olan ve boşa geçirilmemesi gereken bu aylardan Şaban ayı 11 Şubat 2024 Pazar günü başladı. Şaban ayı içerisinde yer alan Berat Kandili 24 Şubat Cumartesi günü dualarla idrak edilecek.

ŞABAN AYININ FAZİLETİ NEDİR? ŞABAN AYINDA NE YAPILMALI?

Şaban ayının ne denli değerli olduğunu ifade eden bir hadis-i şerifte Sevgili Peygamber (sav) şöyle buyurmaktadır: "Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. BU nedenle ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim." (Nesai, Savm, 70.) Fazileti bakımından yüksek bir değere sahip olan şaban ayında başta oruç ibadeti olmak üzere diğer sevap ibadetlere yönelim arttırılmalıdır.

Peygamber Efendimiz (SAV) senenin -Ramazân ayının haricindeki hiçbir ayında Şaban'da olduğu kadar fazla oruç tutmamış ve şöyle buyurmaktadır: “Amellerden gücünüzün yettiğini yapın. Çünkü siz bıkmadıkça, Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulü, kişinin az da olsa devam üzere işlediği ameldir.” Müslim, Sıyâm:177. Dolayısıyla bir anda ibadetlere yüklenmek yerine azar azar başlamalı ve kademeli olarak ibadetlerinizi arttırmalısınız.

ŞABAN AYI DUASI! ŞABAN AYINDA OKUNACAK DUALAR VE İBADETLER

Şaban ayı duası

Şaban ayı duası

Şaban ayı duası türkçe okunuşu: ''Allâhümme bârik lenâ fî Şa‘bân ve belliğnâ Ramazâne vahtim lenâ bil-îmâni ve yessir lenâ bi’l- Kur’ân.”

ŞABAN AYI NAMAZI NASIL KILINIR? ŞABAN AYININ 1. GÜNÜ NAMAZI

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in şaban ayının ilk günü namazı ile ilgili şöyle buyurduğu bazı dini kaynaklarda geçmektedir: “Her kim Şa‘bân’ın ilk gecesinde, birinci rekâtlarında bir Fâtiha ve beş İhlâs okumak suretiyle on iki rekât kılarsa Allâh-u Te‘âlâ ona on iki bin şehit sevabı verir. Kendisine on iki senelik ibâdet sevabı yazılır. Anasının doğurduğu gündeki gibi hatalarından sıyrılır ve seksen güne kadar üzerine hiçbir hata yazılmaz.”

Namaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirlerİLİŞKİLİ HABERNamaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirler

ŞABAN AYININ 27. GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Akşam ile yatsı namazı arasında 2 rekat şükür namazı kılınabilir. Herhangi bir zamm-ı sûre okunur ve şu şekilde niyet edilir: "Yâ Rabbî, beni Resûl-i Zîşân Efendimiz'in ayının sonuna yaklaştırdın. Resûlullah Efendimiz'i ve mübârek ayını bana hem şefi' ve hem de şâhid eyle, Allâhü Ekber" Namazdan sonra 70 kez Estağfirullâhe'l-azıym. Ve etûbü ileyk",

100 kez de "Allâhümme salli alâ rûhi Muhammedin fil-ervâh. Ve salli alâ cesedi Muhammedin fil-ecsâd. Ve salli alâ kabri Muhammedin fil-kubûr" denir. Namazdan sonra "Yâ Rabbî, senin huzûr-ı sırr-ı ehadiyyetine ilticâ ediyorum" denilir.

FAZİLETİNDEN DOLAYI ŞABAN AYINDA ORUÇ TUTULMASI ÖNERİLEN GÜNLER

şaban ayında oruç tutmanın faydaları

şaban ayında oruç tutmanın faydaları

  • İlk gün
  • İlk perşembe
  • 13, 14, 15.gün (Eyyam-ı Biyd Orucu)
  • Son Pazartesi
  • Son Perşembe
  • Son gün

ŞABAN AYINDA ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİLERİ

Sevgili Peygamberimiz (SAV), "Şaban benim ayımdır." Ayrıca "Şaban günahları temizleyendir" buyurarak Şaban ayının ne denli kıymetli olduğunu bizlere göstermiş bulunmaktadır. (Keşfu'l-Hafa,2 / 9.) Peygamberimizin devamlı olarak yaptığı ibadetler ile ilgili Hz. Hafsa (ra) diyor ki: "Dört şeyi Resûlüllah (asm) Efendimiz hemen hemen hiç terketmedi diyebilirim: Âşûrâ orucu, Zilhicce'nin ilk on gününün oru­cu, her ayın 13, 14, 15. günlerinde oruç ve bir de sabah farzından ön­ce iki rek'at namaz..." (Ahmed bin Hanbel, Nesâi)

ŞABAN AYINDA YAPILABİLECEK İBADETLER NELER?

Şaban ayı ibadetleri

Şaban ayı ibadetleri

Şaban ayında hangi tespih ve zikirler çekilir? Şaban ayının ilk 10 günü ve son 10 günü...

İLİŞKİLİ HABER

Şaban ayında hangi tespih ve zikirler çekilir? Şaban ayının ilk 10 günü ve son 10 günü...

BİR YORUM YAPIN 6

Şaban 2 yıl önce

elmas istiyor um abi

Ələkbər 2 yıl önce

Alla hümmə innəkə afuvvun kərimun tuhibbul avfə fəfuanni

Hyr@ 2 yıl önce

Brawl stars 5000 ELMAS hilesi

Ömer 4 yıl önce

Sabah namazını kılan kimse Allah'ın himayesindedir. Yüzü güzelleştirir. Erken yatmak gerekir. Erken yatmaz iseniz kalkmanız zor olur.

Toplam 22 beğeni

millet 4 yıl önce

namaz namaz namaz.onsun hic bisey olmaz

Toplam 27 beğeni

..qrs 4 yıl önce

sabah namazına alışamadım var mı bi tavsiyeniz

Toplam 11 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun