Evde öğle namazı nasıl kılınır? 10 rekatlık öğle namazının faziletleri

Ahirette hesaba çekileceğimiz ilk ibadetlerden olan farz namazlardan öğle namazı, her Müslümanın vaktinde eda etmesi gereken bir namazdır. Öğle namazının faziletlerine ilişkin pek çok hadis-i şerif bulunması ile beraber namazı huşu içerisinde kılmak önemlidir. Öğle namazı kılınışı ve bu namazda okunacak sureler de merak edilen konulardan birisidir. Öğle namazı kılınışı, sünnet ve farzda okunan sureler...

Öğle namazı bize farz kılınan beş vakit namazdan ikincisidir. Peygamber Efendimiz  (SAV) şöyle buyurdular: “Bir kimse öğle namazının farzından önce dört, farzından sonra da dört rekat sünneti devamlı olarak kılarsa, Allah Teâlâ onu cehenneme haram kılar.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu 7). Efendimiz (SAV)'in öğle namazının farzından sonraki normalde 2 rekatlık olan sünneti zaman zaman 4 rekat kıldığı bilinmektedir. İlk 4 rekatlık sünneti devamlı kıldığı gibi, son 2 rekatlık sünneti her zaman 4 rekat kılmamıştır. Buradan anlaşılacağı üzere; eğer kişinin o anki şartları ve vakti buna uygunsa son sünneti 4 rekat olarak kılmanın faziletli olduğu öne sürülmektedir. Ancak 2 rekat olarak kılındığı zamanda vebali yoktur, normali bu şekildedir. Daha fazla sevap kazanmak isteyenler son sünneti 4 rekat olarak kılabilir.

  • Öğle namazı, güneşin tepe noktasından itibaren gölgesinin iki katı görüldüğü vakte kadar kılınan namazdır.
  • Her namazı vaktinde kılmak önemli olduğu gibi öğleyi de ikindi vaktine kadar geciktirmeden kılmak faziletlidir.
  •  Bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır: "Doğrusu sıcaklığın şiddetli, cehennemin kaynayıp hararetinin yükselmesindendir. Sıcaklık, şiddetlenince, öğle namazını havanın serinlemesine kadar geciktirin." (Buharî - Müslim).

HADİS-İ ŞERİF: Resûlullah (SAV) şöyle buyurdu: “Bir kimse öğle namazının farzından önce dört, farzından sonra da dört rek`at sünneti devamlı olarak kılarsa, Allah Teâlâ onu cehenneme haram kılar.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu 7)

ÖĞLE NAMAZI CEMAATLE NASIL KILINIR? ÖĞLE NAMAZI KAÇ REKAT?

Öğle namazı cemaatle nasıl kılınır?

Öğle namazı cemaatle nasıl kılınır?

Ezan okunduğu vakit öğle namazını kılmak için cemaate yetişmek isteyen kimsenin cemaat ile birlikte nasıl öğle namazını kılacağını sizler için anlatmaya çalıştık. İşte öğle namazının cemaatle kılınışı...

Öğle namazına niye şu şekilde edilir: "Niyet ettim Allah rızası için öğle namazının farzını kılmaya uydum imama, döndüm kıbleye"

İmam Allahu ekber diyip tekbir alınca cemaat da hemen peşinden tekbir alıp ellerini bağlar ve gizlice "Sübhaneke" yi okuyup Euzu besmele çeker ve susar. Diğer rekatlarda da yalnızca besmele çeker. Cemaat bundan sonraki rekatlarda ayaktayken hiçbir şey okumaz. Sadece İmam fatihayı bitirince içinden âmin der.

Rükuya gelince cemaat burada, 3 defa "Sübhâne Rabbiye'l-azim" der. İmam, "Semiallâhü limen hamideh" diyerek ayağa kalkınca cemaat ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" der.

Oturuşlarda imamla beraber namazı kılan herkes "Ettehiyyatü, Allâhümme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina ve Rabbenağfirlî" dualarını okur ve yine imamla birlikte selam verir.

ÖĞLE NAMAZININ SÜNNETİ TERK EDİLEBİLİR Mİ?

Hz. Âişe validemiz (r.a)'ın rivayetlerine göre Efendimiz (SAV), öğle namazının farzından önce dört rek`at namaz kılmayı hiç ihmal etmezdi. | Buhârî, Teheccüd 34. 

Ebü Katâde (r.a) şöyle bahsediyor: “Resülullah (SAV) öğlede ilk iki rek’atte Fatiha ile iki sure okurdu. Son iki rekatte de Fatiha’yı okur, bazen da âyeti bize işittirirdi. Birinci rek’atte (kıraatı) uzun tutar ikinci de o kadar uzatmazdı. İkindi ve sabah namazlarında da böyle yapardı.” Buhârî, Ezân 107.

ÖĞLE NAMAZI NASIL KILINIR? ÖĞLE NAMAZI 4 REKAT SÜNNETİNİN KILINIŞI:

1. REKAT:

Öğle namazının sünneti nasıl kılınır?

Öğle namazının sünneti nasıl kılınır?

Niyet ettim Allah’ım senin rızan için öğle namazının ilk sünnetini kılmaya denir. İftitah tekbiri alınır -  Allahuekber  "Allah en büyüktür."denir. Sübhaneke okunur. Euzu besmele çekilir. Fatiha suresi okunur. Kur’an’dan zammı sure okunur. Allahuekber denip rükuya eğilinir. Rükuda üç kez Sübhane Rabbiyel Azim denir. Semi Allahü Limen Hamideh denerek kıyama kalkılır. Kıyamda Rabbena Lekel Hamd denir. Allahuekber denip secdeye eğilinir. Secdede üç kez Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahuekber denip oturulur Allahuekber denip secdeye eğilinir.  3 kez Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahuekber denir ve kıyama kalkılır.

2. REKAT:

Besmele çekilir. Fatiha suresi okunur. Kur’an’dan zammı sure okunur. Allahuekber deyip rüküa eğilinir. Üç defa Sübhane Rabbiyel Azim denir. Semi Allahü Limen Hamideh denerek kıyama kalkılır. Kıyamda Rabbena Lekel Hamd denir. Allahuekber denip secdeye eğilinir. Secdede üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahuekber denip oturulur. Allahuekber denip secdeye eğilinir. Üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahuekber denip oturulur. Ettehiyyatü okunduktan sonra Allahuekber deyip kıyama kalkılır

3. REKAT

Besmele çekilip Fatiha okunur. Kur-an’dan zammı sure okunur. Rüküa eğilinir. Üç defa Sübhane Rabbiyel Azim denir. Semi Allahü Limen Hamideh denerek kıyama kalkılır. Kıyamda Rabbena Lekel Hamd denir. Allahuekber denip secdeye eğilinir. Secdede üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahuekber denip oturulur. Allahuekber denip secdeye eğilinir.  Üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahuekber denir ve kıyama kalkılır.

4. REKAT:

Öğle namazı kılınışı

Öğle namazı kılınışı

Besmele çekilir. Fatiha suresi okunur. Kur’an’dan zammı sure okunur. Allahuekber deyip rüküa eğilinir. Üç defa Sübhane Rabbiyel Azim denir. Semi Allahü Limen Hamideh denerek kıyama kalkılır. Kıyamda Rabbena Lekel Hamd denir. Allahuekber denip secdeye eğilinir. Secdede üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahuekber denip oturulur. Allahuekber denip tekrar secdeye eğilinir.  Üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahu Ekber denip oturulur. Ettehiyyatü, Allahümme salli,- barik, Rabbena duaları okunur. Sağ omzumuza döner esselamü aleyküm ve rahmetullah denir. Sol omzumuza döner esselamü aleyküm ve rahmetullah denir. 

ÖĞLE NAMAZI KILINIŞI! ÖĞLE NAMAZININ 4 REKAT FARZI KILINIŞI:

Öğle namazı

Öğle namazı

1. REKAT:

Niyet edilir – Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Öğle namazının farzını kılmaya İftitah tekbiri alınır -   Allahuekber. Sübhaneke okunur. Euzu besmele çekilir. Fatiha suresi okunur. Kur’an’dan zammı sure okunur. Allahuekber denip rükûa eğilinir. Rükuda üç defa Sübhane Rabbiyel Azim denir.   Semi Allahü Limen Hamideh denerek kıyama kalkılır. Kıyamda Rabbena Lekel Hamd denir. Allahuekber denip secdeye eğilinir. Secdede 3 kez Sübhane Rabbiyel a'lâ  denir. Allahuekber denip oturulur. Allahuekber denip secdeye eğilinir.  3 kez Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahuekber denir ve kıyama kalkılır.

2. REKAT:

Besmele çekilir. Fatiha suresi okunur. Kur’an’dan zammı sure okunur. Allahuekber deyip rüküa eğilinir.Üç defa Sübhane Rabbiyel Azim denir. Semi Allahü Limen Hamideh denerek kıyama kalkılır. Kıyamda Rabbena Lekel Hamd denir. Allahuekber denip secdeye eğilinir. Secdede üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahuekber denip oturulur. Allahuekber denip secdeye eğilinir.  Üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahuekber denip oturulur. Ettehiyyatü okunduktan sonra  Allahuekber deyip kıyama kalkılır

3. REKAT:

Besmele çekilip Fatiha okunur. Allahuekber dedikten sonra rükua eğilinir. Rükuda 3 kez Sübhane Rabbiyel Azim denir. Semi Allahü Limen Hamideh denerek kıyama kalkılır. Kıyamda Rabbena Lekel Hamd denir. Allahuekber denip secdeye eğilinir. Secdede üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ  denir. Allahuekber denip oturulur. Allahuekber denip secdeye eğilinir. Üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahuekber denir ve kıyama kalkılır.

4. REKAT:

Besmele çekilir. Fatiha suresi okunur. Allahuekber deyip rüküa eğilinir. Üç defa Sübhane Rabbiyel Azim denir. Semi Allahü Limen Hamideh denerek kıyama kalkılır. Kıyamda Rabbena Lekel Hamd denir. Allahuekber denip secdeye eğilinir. Secdede üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahuekber denip oturulur. Allahuekber denip secdeye eğilinir. Üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahuekber denip oturulur. Ettehiyyatü, Allahümme salli,- barik, Rabbena duaları okunur. Sağ omzumuza döner esselamü aleyküm ve rahmetullah denir. Sol omzumuza döner esselamü aleyküm ve rahmetullah deriz.

ÖĞLE NAMAZI KILINIŞI! ÖĞLE NAMAZININ SON SÜNNETİNİN KILINIŞI:

1. REKAT:

Öğle namazı

Öğle namazı

Niyet edilir –  (Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Öğle namazının son sünnetini kılmaya denir.) İftitah tekbiri alınır. Sübhaneke okunur. Euzu besmele çekilir. Fatiha suresi okunur Kur’an’dan zammı sure okunur Allahuekber denip rükûa eğilinir Rükuda üç defa Sübhane Rabbiyel Azim denir.  Semi Allahü Limen Hamideh denerek kıyama kalkılır. Kıyamda Rabbena Lekel Hamd denir. Allahuekber denip secdeye eğilinir. Secdede üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ  denir. Allahuekber denip oturulur Allahuekber denip secdeye eğilinir. Üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahuekber denir ve kıyama kalkılır.

2. REKAT:

Besmele çekilir. Fatiha suresi okunur. Kur’an’dan zammı sure okunur. Allahuekber deyip rüküa eğilinir. 3 kez Sübhane Rabbiyel Azim denir. Semi Allahü Limen Hamideh denerek kıyama kalkılır. Kıyamda Rabbena Lekel Hamd denir. Allahuekber denip secdeye eğilinir. Secdede üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ denir. Allahuekber denip oturulur Allahuekber denip secdeye eğilinir. Üç defa Sübhane Rabbiyel a'lâ denir.

Allahuekber denip oturulur. Ettehiyyatü, Allahümme salli,- barik, Rabbena duaları okunur. Sağ omzumuza döner esselamü aleyküm ve rahmetullah deriz. Sol omzumuza döner esselamü aleyküm ve rahmetullah deriz.

İkindi namazı vakti ve kılınışı! İkindi namazı nasıl kılınır?

İLİŞKİLİ HABER

İkindi namazı vakti ve kılınışı! İkindi namazı nasıl kılınır?

BİR YORUM YAPIN 15

hatip 4 yıl önce

FARZ ları eksik tutmayalım.Gerisi gelir

Toplam 1 beğeni

polat53 4 yıl önce

Öğlede son 2 sünnet kiliyoruz 4 nerden çıktı

Toplam 3 beğeni

Cafer 2 yıl önce

İsteyen kılıyor yoksa 2 rekattır.Yukarda hadis örnek olarak yazılmış.

Toplam 0 Beğeni

Genç hc. 3 yıl önce

Hadisi şerifden kardeşim

Toplam 0 Beğeni

Şimal 4 yıl önce

Bu zamanda namaz kımıyor müslümanlar,said nursi çalışan kişilere soruyor namaz kılıyonuzmu diye onlarda işten kılamıyoruz deyince nursi, farzını kılın diyor, yani azda olsa yapın devamlı demektir, bu zamanda farz namazları terk etti insanlar.

Toplam 2 beğeni

zafer 4 yıl önce

Vakit Sünnet namazlarına niyetlenirken Niyet ettim (örneğin: Niyet ettim Allahrızası için namaz kılmayamı? yoksa -(Niyet ettim öğle namazın süneti kılmayamı söylenir? Hangisi doğrudur?

Toplam 2 beğeni

Bezirgen 3 yıl önce

Ikinci dogrudur kardesim

Toplam 0 Beğeni

hollanda 3 yıl önce

Önce sünneti kıldığın da farzin vakti geçmiyor mu lütfen bilgisi olan anlatsın

Toplam 0 Beğeni

RiZeLLİ 4 yıl önce

Sünnetse sünnete, farzsa farza niyet edilir.

Toplam 1 Beğeni

merasi 4 yıl önce

(sokak lambası) sen kafani yorma senin o dediklerini yapana namaz nasip olmaz merak etme" çünkü namaz kişiyi Günahdan alıkoyar "ANKEBUT SURESİ 45. AYET... sen sözün sahibine güven ve namazını kıl

Toplam 3 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun