Dini nikah olmadan resmi nikah kıyılır mı? Resmi nikah dini nikah yerine geçer mi?

Toplum içerisinde ismini sık sık duyduğumuz imam nikahı ile resmi nikah arasındaki ayrımı ve bu konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken incelikleri sizler için araştırdık. Dini nikah olmadan resmi nikah yapılır mı? Dini nikah şartları neler? Resmi nikahın dinimizdeki yeri nedir? Dini nikah duyurulmalı mı? İmam nikahı olmadan yapılan evlilikler...

İki ayrı insanın hayatını birleştireceği ömürlük yolculukta, tarafların temellerini sağlam inşa etmesi önemli bir konudur. Yalnızca cinsellikten ya da fiziki görünümden ibaret olmayan kalıcı ve daimi yoldaşlık söz konusu olacağından eş adaylarının birbirini tamamlaması dolayısıyla da sevgi ve saygı çerçevesinde anlaşmaları gerekir. Allah (c.c.) Bakara Sûresi, 187 ayet-i kerimesinde,Kadınlar sizin elbiseniz, örtünüz; siz de onların elbisesi, örtüsüsünüz.” buyurmaktadır. Ayete baktığımızda eşlerin birbirlerinin kusurlarını örten, eksiklerini gideren bir elbise gibi olmaları uygun görülmektedir. Taraflar kendilerinden emin ise beraber huzurlu ve mutlu bir yuva kurmak isteyebilir. Toplum içerisindeki bireyleri, hem dünyada hem de ahirette mutlu kılan üç temel esas vardır. Bunlardan birisi de nikâhtır, yani evlilik hayatıdır. Sözleşme ve anlaşmadan ibaret olan nikah kavramının dinimizce gerçekleştirilmesi için bazı şartlar gerekmektedir. Bu şartlardan birinin eksikliği durumunda nikah sahih sayılamaz ve evlilik gerçekleşmez. İslamiyette nikah için evlenecek kimselerin ya da vekaletlerin bulundurdukları şahıslar hazır olmalı. Taraflar özgür iradeleri ile kabul ettim demeli. Nikahın gizli kalmaması yani duyurulması. (Maliki mezhebine göre) Kızın ailesinin izni olmalı (Hanefi mezhebi hariç) Şahitlerin hazır olması gibi hususlar nikah için olmazsa olmazlardandır.

İMAM NİKAHI OLMADAN RESMİ NİKAH KIYILIR MI?

SADECE RESMİ NİKAH YETERLİ Mİ?

Gizli kıyılan nikah geçerli olur mu?

Gizli kıyılan nikah geçerli olur mu?

TIKLA OKU: DİNİ NİKAH NEDİR? DİNİ NİKAHTA SORULAN SORULAR

Cumhuriyet dönemine kadar resmi ya da dini olarak ayrıştırılmayan nikah için Peygamber Efendimiz (SAV), Nikâhın gizli kalmayıp muhakkak duyurulması gerektiğini söylemektedir. Nikahın şartlarını ve vazifelerini bilip araştırdıktan sonra tarafların hazırlığa girerek, şahitler eşliğinde birbirlerini eş olarak kabul etmeleri ile gerçekleşecek nikah için şartlar bellidir imam olması zorunluluğu yoktur.

Evlenmek isteyen çiftlerin toplum içerisinde kafasını karıştırabilen konulardan birisi de imam nikahı olmadan dini nikahın gerçek olup olmayacağı ile ilgilidir.

Dini nikah ile resmi nikah farkları

Dini nikah ile resmi nikah farkları

Bu duruma açıklık getirecek olursak nikahın dinimiz açısından bazı gerekli şartları vardır. Aynı şart ve gereklilikler resmi nikahta var ise kıyılan nikah sahih olmaktadır. Dini nikah ve resmi nikahtaki şartlar birbirini tamamlamıyorsa, herhangi bir eksiklik varsa işler değişebilmektedir. Şöyle ki:

Dini nikah olmadan resmi nikah olur mu?

Dini nikah olmadan resmi nikah olur mu?

Resmi nikahı kıyılacak kimselerde kişiler evlendiklerine dair kesin olarak ifade etmelidir.

Dinimizde nikahın sahih olabilmesi için şahitlerin Müslüman olması ve her iki şahitten en az birinin erkek olması zorunludur. Resmi kıyılan nikahta böyle bir şart olmadığı için nikaha gölge düşürebilmektedir. Resmi nikahta şahitlerde aranan özellik sadece T.C vatandaşı olmasıdır. Bu iki ayrıma dikkat edilmelidir.

Dini nikahta yani imam nikahında tarafların süt kardeşi olmaması gerekir. Resmi kıyılan nikahta da bu özelliğe dikkat edilmez.

Dini nikahta mehir isteme gibi durumlar var iken resmi nikahta böyle bir şey yoktur.

Dinimizde Müslüman bir kadının gayri müslim erkek ile evlenmesi yasaktır. Resmi nikahta da bu durum şart değildir, es geçilebiliyor. Eğer gerçekleştirilirse Allah katında nikah sahih olmamaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0