Cemaatle namaz nasıl kılınır? Namaza geç kalındığında nasıl rekat tamamlanır?

İnsanların namazını imamla beraber kılması ile yapılan cemaat, dinimizce fazileti yüksek olan ibadetlerdendir. Ancak bazı gerekçelerden dolayı cemaatle kılınan namazlarda geç kalan kişiler rekatları kaçırabilir. Bu durumda kendilerinin mi yoksa imamın kaldığı yerden cemaate uymak mı gerektiği kafa karıştıran konulardandır. Peki cemaatle namaz nasıl kılınır? Namaza geç kalındığında rekat nasıl tamamlanır?

Peygamber Efendimiz (SAV) namaza çok önem verir ve müminlere de namaz konusunda oldukça hassas ve titiz olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunurdu. "Namaz dinin direğidir, kim onu terkederse dinini yıkmıştır." " (Acluni, Keşful Hafa, II/31) hadis-i şerifine bakacak olursak, namazın bizim için ne kadar önemli olduğunu ve üzerimize farz olan namaz ibadetini layığıyla en güzel şekilde gerçekleştirmemiz gerektiğini anlayabiliriz. Evde tek başına namaz kılmaya göre cemaatle namaz kılmanın 27 kat daha sevap olduğunu müjdeleyen Efendimiz (SAV), “Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir.” (Buhârî) hadisinde cemaatle namaz kılmanın faziletini vurgulamaktadır.

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...İLİŞKİLİ HABERAbdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...

NAMAZ CEMAATLE BİRLİKTE NASIL KILINIR?

cemaatle namaz nasıl kılınır?

cemaatle namaz nasıl kılınır?

Kişi vakit içerisine giren namazın sünnetini kendi başına kılar, daha sonra farzını cemaatle yani imama uyarak kılar. Namazın farzını cemaatle kılacak kişi, “Niyet ettim Allah rızası için …… namazını kılmaya uydum hazır olan imama, döndüm kıbleye” diye niyet eder. Boşluk bırakılan yere hangi namaz kılınıyorsa o söylenir. (Sabah, öğle, ikindi, akşam ya da yatsı)

Cemaatle kılınan öğle ve ikindi namazlarının farzı kılınırken, imam kıraatı (Fatihayı ve zamm-ı sureyi) içinden okur. Cemaat bu esnada sureleri okumaz, imamın kıraatini yani sureleri okuyup bitirmesini bekler.

Namaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirlerİLİŞKİLİ HABERNamaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirler

cemaatle namaz kılmanın faziletleri neler?

cemaatle namaz kılmanın faziletleri neler?

Sabah, akşam ve yatsının farzının imamla beraber kılarken imam ilk iki rekatta kıraati (okumayı) sesli yapar ve cemaate uyan kişiler, imamın fatiha suresini bitirmesiyle içinden ''amin'' der.

İmam akşam namazının son rekatında ve yatsının 3. ve 4. rekatlarında, sadece içinden Fatihayı okur, cemaat de bu sureleri okumadan, imamın kıratı bitirmesini bekler. Namaz kılındıktan sonra cemaattekiler imamla beraber tekbirleri söyleyip secde ve rükûdaki tesbihleri, Et-Tahiyyâtü, Salli, Bârik ve Rabbenâ duâlarını okur.

Namaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirlerİLİŞKİLİ HABERNamaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirler

CEMAATLE NAMAZ KILAN KİMSELERİN BİLMESİ GEREKENLER

cemaat namaz kılmak

cemaat namaz kılmak

Cemaatle namaz kılan kimse namazı üç şekilden biriyle kılmış olur. Bu üç şekilden ilki namaza imamla başlayıp imamla bitirdiği namazdır. (MÜDRİK) Diğeri namaza imamla başlayıp bir nedenden dolayı abdestin bozulduğu kişidir. (LAHİK) Ötekisi ise namazın en az bir rekatına yetişemeyen kişidir yani (MESBUK)tür. Mesbuk kişinin, imamın selam vermesiyle kalkıp eksik olan rekatlarını tamamlaması gerekir.

- İmam rukudan kalkmadan imama yetişemeyen o rekâtı kaçırmıştır.

CEMAATE SONRADAN (GEÇ) YETİŞEN KİŞİ NAMAZI NASIL KILMALI?

2 rekatlık bir namazın (sabah) ilk rekatını kaçıran kişi namazı şöyle kılmalı:

Kişi imamla beraber tahiyyata oturur, yalnızca tahiyyatı okuyup bekler imam selam verince ayağa kalkıp, namazı tek başına kıldığı gibi bir rekat namaz kılarak tahıyyata oturur ve yalnız kılar gibi okur ve selam verir. Böylece namazın eksik kalan yeri kılınmış olur.

3 rekatlık namazın İLK rekatını kaçıran kişi, imam selam verince ayağa kalkıp kendi başına kıldığı gibi bir rekat kılar. Tahiyyata oturarak okuması gereken duaları okur ve selam verir.

3 rekatlık namazda İKİ rekat kılınmamışsa kişi imam selam verince ayağa kalkar. Normal bir şekilde rekatını tamamladıktan sonra tahiyyata oturur ve ayağa kalkıp 1 rekat daha kılar. Tahiyyatta dualarını okuyup selam verir.

İmamın ÜÇÜNCÜ rekatında rükudan kalkmadan ona yetişemeyen de tahiyyata oturur. İmamın selam vermesiyle tek başına kıldığı gibi namaz kılar.

4 rekatlık bir namazın İLK rekatını kaçıran kişi imamla beraber normal kalan rekatları tamamlar. İmam selam verdikten sonra kişi ayağa kalkar ve yalnız başına kılıyor gibi 1 rekat daha kılıp tahiyyata oturur ve selam verir.

İKİ rekata yetişemeyen kişi, üçüncü rekatta imamı yakalarsa onunla beraber üçüncü ve dördüncü rekatları kılar. Daha sonra ayağa kalkıp yalnız kılıyormuş gibi ilk iki rekat kılınır, oturur ve selam verir. Önce bir rekat kılar, tahiyyata oturur, sonra kalkar 2 rekat daha kılar.

DÖRDÜNCÜ rekatın rükusunu yakalayamayan kişi imamla kılabildiğini kılar, selam verdikten sonra ayağa kalkıp 4 rekat namaz kılıp oturur ve selam verir. Böylelikle cemaat yakalanmış ve sevabı alınmış olur. (Allah'ın izniyle...) 

Kaza namazı nasıl ve ne zaman kılınır? 1 günlük kaza namazı kaç rekat?

İLİŞKİLİ HABER

Kaza namazı nasıl ve ne zaman kılınır? 1 günlük kaza namazı kaç rekat?
Perseid meteor yağmuru nedir? Ne zaman gerçekleşecek? Türkiye'den gözükecek mi?

İLİŞKİLİ HABER

Perseid meteor yağmuru nedir? Ne zaman gerçekleşecek? Türkiye'den gözükecek mi?

BİR YORUM YAPIN 1

Zonguldaklı 4 yıl önce

Üç rekatlı namaza yetişemeyenle ilgili bölüm süpper olmuş! Üçüncü rekata yetişmiş olan nasıl yapacak?

Toplam 3 beğeni