Anne ve bebek birlikte mi uyumalı? Bebekler kaçıncı aya kadar annesiyle uyumalı?

İlk defa anne-baba olan çiftlerin yeni doğan döneminde bebeklerini ilk zamanlarda nereye yatıracakları konusunda oldukça ikilemde kalırlar. Bebeğin annesiyle birlikte uyumasının mı daha doğru yoksa ayrı yatak ve odalarda uyutmanın mı doğru olduğunu sizlere araştırdık. Yeni doğan bebek nerede uyumalı?

Doğum sonrasında evine taburcu olan anne ve babaların bebekleriyle beraber geçirecekleri ilk günün sonunda yeni doğanı tek başına bir beşiğe ya da yatağa yatırma fikri kulağa hoş gelmez. Diğer bir alternatif olarak da bebeğin yetişkinle beraber uyuması gece ani dönme ve hareketlerden dolayı oldukça tehlikeli görünüyor. Çiçeği burnunda taze annelerin birçoğu bebeklerinin ilk etapta yalnız uyumalarına izin vermiyor ancak yatağa alışmaları konusunda da ikilemde kalıyor. Eve yeni bir aile üyesinin gelmiş olmasıyla beraber her alışkanlık ve davranışlar ona göre şekilleniyor, düzenleniyor. Bebeklerin özellikle de ilk aylarında uyku düzenleri farklı olduğu için her an uyama riskleri vardır. Bu durumdan dolayı anne ve babalar, yeni doğan bebeğin nerede uyuyacağına karar verirler. Peki anne ve bebek birlikte mi uyumalı? Bebek ayrı bir odada ya da yatakta mı uyumalı? Bebekler kaçıncı aya kadar annesiyle uyumalı?

YENİ DOĞAN BEBEK NEREDE UYUMALI?

yeni doğan bebek nerede uyumalı

yeni doğan bebek nerede uyumalı

Yeni doğan bebeklerin uyku düzeni ile ilgili hemen hemen herkesin en yaygın olarak bildiği şey ilk aylarında sürekli uyumalarıdır. Uyuyarak büyüyen bebeklerde kaliteli ve verimli bir uyku düzeni için gerekli olan en önemli etken karanlık veya loş oda ışığıdır. Bu anlamda baktığımızda ebeveynlerin odasındaki ışık bebek uyurken bile içeri girip çıkma nedenleriyle devamlı açılabilir. Durum böyle olunca yeni doğanın daha ilk günden kendi odasında uyuması en doğrusu gibi görünüyor.

Fakat, emzirmeden dolayı annenin onu sürekli beslenmesi gerektiğini ve sürekli yanında olması gerektiğini göz önünde bulundurunca kafalar biraz daha karışabiliyor. Peki mantıklı olan hangisi: bebek anneyle mi uyumalı, kendi odası mı olmalı? İşte uzman görüşü cevabı...

ANNE İLE BEBEK BERABER Mİ UYUMALI?

Yeni doğan bebek ile annenin beraber uyumasını biraz açacak olursak bu durumu iki şekilde değerlendirebiliriz; aynı odada ya da aynı yatakta. Anne ile bebeğin uyurken ayı odayı paylaşması günümüzde sık uygulanan yöntemlerden biridir. Neredeyse her uzman bu yöntemin yanlış olmadığını savunur. Aynı odada uyumak bebeğin ve annenin yakın ilişki içinde olmasını sağlar.

Ancak, aynı odada yatmanın dışında anne ile bebeğin aynı yatağı paylaşmasının bebek için oldukça olumlu yönde artılarının olduğunu ileri süren çalışmalar da mevcuttur. O nedenle, anne ve bebeğin aynı yatağı paylaşmasının önemine ilişkin birkaç şey söylemek önemli olabilir. Anne ile bebek aynı yatakta yatacaksa baba kesinlikle o yatakta bulunmamalıdır, aksi takdirde bebeğin minik bedeni sıkışabilir.

 

ANNE İLE BEBEĞİN BİRLİKTE UYUMASININ BEBEĞE FAYDALARI:

-Anne ve bebeğin beraber yatması, yeni doğanın kendini güvende hissetmesine etki sağlar. Bebeğin annesine olan yakınlığı artar.

-Yeni doğan bebek geceleyin sık sık uyanacağı için annenin bebeğini kolaylıkla emzirip uykuya geçmesi sağlanır.

-Annenin gece de olsa sık sık bebeğini emzirmesi süt üretiminin korunmasına yardımcıdır. Dolayısıyla bebek kaliteli ve verimli bir anne sütü ile gelişimini tamamlar.

BEBEKLERİN YATAKLARI KAÇINCI YAŞTAN SONRA AYRILMALI?

Uzman görüşüne göre bebekleri 1 yaşından sonra yatağından ayırmak oldukça zordur.  1 yaşına gelmeden hemen önceki aylarda yavaş yavaş, anne-bebek arasındaki güven ilişkisini zedelemeden ufak adımlarla bebeğinizi kendi yatağına alıştırmalısınız. Bu sürecin 2-3 yaşına kadar uzatılması kesinlikle uygun görülmüyor. Bebek ne ne kadar erken ayrılırsa o kadar da hızlı özgüven ve bireysellik kazanıyor.   

ÇOCUKLAR YATAĞA NASIL ALIŞTIRILIR?

çocuklar kendi yatağında mı yatmalı

çocuklar kendi yatağında mı yatmalı

Uzmanlar, her ne kadar çocuklara kendi yataklarında yatmaları için belirli bir yaş sınırı koymasa da en uygun zamanının çocuğun duygusal anlamda olgunlaştığı dönemin olduğunu belirtiyor. Peki, bu dönemde çocuğunuzu kendi yatağınızdan nasıl ayırırsınız? İşte çocukları kendi yataklarına yatmayı alıştıran yöntemler...

1- YER YATAĞI YAPMA

Başlangıç için oda değil de yatakları ayırmak iyi bir fikir olabilir. Ufak bir yer yatağı ya da uyku tulumunu yatak odanızda belli bir köşeye sererek, çocuğunuzda ufak alıştırmalar yapabilirsiniz.

2- YENİ BİR ÇOCUK ODASI

Çocuğunuzun kendisini odasına ait ve özel hissetmesi için zevki doğrultusunda bir dekor düzenleyebilirsiniz. Alınacak olan eşyalar, mutlaka çocuğun onayından geçmelidir.

3- KARANLIK KORKUSUNA ÇÖZÜM

Çocuğunuzun sizinle birlikte yatmak istemesinin nedeni karanlıktan korkması ise ona özel küçük bir gece lambası satın alabilirsiniz. Gece uyurken kapısında aralık bırakarak, dilediği zaman çağırabileceğini izah etmelisiniz.

4- PİJAMA PARTİLERİ

Çocuğunuzu kendi yatağına alıştırdıktan sonra ödül olarak pijama partisi yapmasına izin verebilirsiniz.

Pioppi diyeti nedir? Uzun ömürlü en kolay Pioppi diyet listesi

İLİŞKİLİ HABER

Pioppi diyeti nedir? Uzun ömürlü en kolay Pioppi diyet listesi
Redekain krem ne işe yarar? Redekain krem nasıl kullanılır? Redekain kremin fiyatı 2020

İLİŞKİLİ HABER

Redekain krem ne işe yarar? Redekain krem nasıl kullanılır? Redekain kremin fiyatı 2020

BİR YORUM YAPIN 3

Ateş 6 yıl önce

Severiz taklidi. Okucan kardesim çocuğa. 3 ihlas bi fatiha. Allah'ın izniyle yanlız yatar. Hep öyle yaptık.

Toplam 2 beğeni

Ali 6 yıl önce

Pijama partisi ne ola ki .... Bi o eksikti sayenizde o da olur!!!

Toplam 4 beğeni

Serdar 6 yıl önce

Haklısın kardeş. Ne saçma uygulama

Toplam 2 Beğeni