Biberon mu emzirme mi? Yeni doğan bebek biberonla nasıl beslenir? Biberon kullanımı

Yenidoğan döneminde bazı gerekçelerden dolayı mecbur bırakılan biberonla beslenme, maalesef ki bebeklerde bazı sorunlara neden olabilmektedir. Bu yüzden emzirmenin mi yoksa biberonla beslemenin mi daha doğru olduğu konusunda kararsız kalabilirler. Yeni doğan döneminde beslenme ile ilgili taze anneleri aydınlatacak bilgilerimiz sizlerle. Yenidoğan bebek biberonla nasıl beslenir? Yenidoğan döneminde biberonla beslenme

Yaklaşık 9 ay boyunca anne karnında olan bir bebeğin artık anne karnından çıkıp dış dünyaya gelme vakti yaklaşmışsa, öncelikle sizleri bol maceralı ve yeni bir serüvenin beklediğini söylemek isteriz. Özellikle de anne baba olma duygusunu ilk defa yaşayacak olan çiftlerin bebeklerine kavuşmak için bekledikleri bu süreç oldukça heyecan vericidir. Minicik kıyafetlerinden tutun, ev içerisindeki dekorasyonuna kadar ki hazırlığın bile ayrı mutluluk kattığı ailenin yeni üyesinde artık her şey hazırsa ve doğum haftanız gelmişse son günleri saymaya başlayabilirsiniz. Doğum vakti nihayet geldi ve o anki heyecanla sizleri ne gibi değişimlerin beklediğini ya da neler yapmanız gerektiği konusunda bazı şeyleri kestiremiyor olabilirsiniz. Uyku saatlerinden beslenmeye, beslenmeden bakıma kadar her şeyin baştan sona değişeceği yeni dönemde bebeğinizin beslenmesiyle ilgili çok önemli bilgileri sizlerle paylaşacağız. Yeni doğan bebeklerin beslenmesiyle ilgili zaman zaman tartışma konusu haline gelen biberonla emzirmenin mi yoksa direkt olarak annenin göğsünden emerek beslendikleri yöntemin mi daha doğru olduğunu sizler için araştırdık. İşte yeni doğan döneminde biberonla beslenmenin artıları ve eksileri...

TIKLA OKU: BİBERON NASIL SEÇİLİR? GAZ YAPMAYAN BİBERON

YENİ DOĞAN BEBEK BİBERONLA NASIL BESLENİR? YENİ DOĞANDA HANGİSİ DAHA DOĞRU EMZİRME Mİ BİBERON MU?

Yeni doğan bebek beslenmesi! Yeni doğan bebekte biberon kullanımı

Yeni doğan bebek beslenmesi! Yeni doğan bebekte biberon kullanımı

Bebeğin dünyaya geldiği andan itibaren ki ilk yarım saat içerisinde anne sütü almaları çok önemlidir. O andan itibaren bebek için en doğru olan beslenme şekli, direkt olarak anne memesinden alınan süttür. Bu nedenle doğum sonrasında anne ile bebeğin ten tene buluşacağı ilk emzirmenin muhakkak gerçekleştirilmesi gerekir. Ancak ne yazık ki bazı durumlarda emzirme yerine biberonu kullanmak zorunlu hale gelebilmektedir.

Bunlar bebek anne sütünü direkt olarak annesinden alamıyorsa yani annede uygun meme ucu yoksa ya da bebeğin emme refleksi gelişmemişse başvurulabilir yöntemlerdendir. Her iki durumda problem olmasa dahi bazen bazı doktorlar bebeğin durumuna göre ek takviye önerebiliyor. Bu gibi durumlarda biberonla formül mama şeklinde takviye yapılabilir.

Bebek anne memesini emerken biberonla beslenmeye göre daha çabuk yorulur. Emzirme sırasında bebek sütü göğsünden çekerken dil ileri gideceği için aynı zamanda yutma işlemini gerçekleştirmiş olur. Biberonda beslenirken de küçük ağız ve damak hareketi ile sütü daha kolay damak üstüne düşürür.

Burada yapılması gereken ise ilk önce anne sütünü emerek alması yorulmaya başlayınca biberonla devam edilmesi gerektiğidir.

TIKLA OKU: KURAN-I KERİM GÖRE BEBEK EMZİRME SÜRESİ NEDİR?

TIKLA OKU: BİBERON MAMASI NASIL HAZIRLANIR? BESLEYİCİ TARİFLER

YENİ DOĞANA BİBERON VERİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

Yeni doğan biberon kullanımı

Yeni doğan biberon kullanımı

Tıpkı emzirirken olduğu gibi dikkat ettiğiniz bazı noktalara biberonla beslenmede de dikkat etmelisiniz.

-Bebeğin açısı 45 derecenin üzerinde olmalıdır. Mümkün olduğunca daha oturur pozisyonda olması gerekir.

- Biberonun çevresindeki yuvarlak kısmı bebeğin çok iyi alması gerekir. Aksi halde bebek emerken boş havayı yutacak ve gaz sorunu daha kolay ortaya çıkacaktır.

-Biberonda hava boşluğuna maruz kalındığı zaman midede yer kaplar ve doymamasına rağmen tokluk hissetmesine sebep olur.

-Biberonu bebeğin ağzına verirken paralel şekilde 90 derece boyutunda gelmelidir.

- Biberonla beslenme için ideal süre 20 dakikayı bulmalıdır. Eğer 20 dakikadan önce gerçekleşiyorsa biberon ucu biraz daha zorlaştırılmalıdır.

TIKLA OKU: BEBEĞİN KİLO ALMASI İÇİN NE YAPILMALI?

BİBERONDAN BARDAĞA GEÇİŞTE PÜF NOKTALAR

Biberonda bardağa geçiş! Biberon nasıl bıraktırılır

Biberonda bardağa geçiş! Biberon nasıl bıraktırılır

Biberon kullanan bebeklerin bardağa nasıl alıştırılması gerektiğini sizler için anlattık. İşte biberon bırakmanın yolları...

Ebeveynlerin ise bu konuda sabırlı olmaları gerekir. Yapılması istenmeyen bir alışkanlığı bir anda çocuktan koparmak yerine yavaş yavaş alıştırarak bıraktırmaya çalışmalıdır. Bebeğe biberon bıraktırılmaya çalışılırken öncelikle ağzında emme aparatı ya da ağızlık şeklinde kapak olan bardaklar tercih edilmelidir. Birkaç gün sonrasında normal bardak verilebilir.

Günde 2 biberon dolusu süt içen bebeğe; sabah içtiği süt bardakla, öğle içtiği sütün miktarı azaltılarak biberonla, aksam içtiği süt de yine bardakla ve en sonunda gece içtiği sütün miktarı azaltılıp biberonla verilebilir. 

Biberondan bardağa geçiş

Biberondan bardağa geçiş

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, biberondan bardağa geçiş aşamasında öncelikle akşam ya da gece biberonunu değil, sabah biberonunun yerine bardak getirilmesidir. Bebek için gece içirilen biberonu bırakmak, sabahki biberona göre daha zordur.

Bu dönemde biberona çirkin bir görünüm kazandırıp bardağı cıvıl cıvıl renkli desenlerle yada bebeğinizin hoşuna gidecek tarzda çiçekli böcekli desenler çizebilirsiniz. Bebeğin en çok sevdiği su, süt ve meyve suyu gibi sıvılar bardakla, sevmediği yeşil sebzelerin suları ya da içine tuz katılmış süt gibi sıvılar biberonla verilirse, bebeğin biberondan soğuması sağlanabilir.

Biberonu bırakmanın yaşına net bir bilgi veremeyiz  çünkü bebekten bebeğe değişir. Kimileri kendiliğinden bırakırken kimileri ise oldukça inat çıkabiliyor bu konuda. 1 yaşında bırakan bebeklerde olduğu gibi 3 yaşında da bırakanlar vardır.

BİR YORUM YAPIN 0