Tummy Time nedir nasıl yapılır? Bebeklerde karın üstü egzersizleri!

Bebeklerin ileriki yaşantıları için kas ve kemik gelişimleri oldukça önemlidir. Bunun için ebeveynler olarak bebeklerinize bazı egzersizleri yaptırmanızda fayda vardır. Buna, boyun ve gövde hareketlerinin tümünü kapsayan tummy time egzersizleriyle başlayabilirsiniz. Peki tummy time nedir nasıl yapılır? İşte bebeklerde tummy time egzersizleri...

'Bebeklerde karın üstü egzersizleri' de denilen 'tummy time' ile bebeklerinizin daha sağlıklı ve güçlü bir bedene sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Tummy time egzersizi, bebeklerin karınlarının üzerinde yüzüstü yatırılarak emeklemeye ve sürünmeye teşvik edildiği bir aktivite olmasının yanında aynı zamanda kaslarının güçlenmesi için de oldukça etkili bir yöntemdir. Bebekler uyuduklarında genellikle sırt kaslarını kullandıkları için gün içinde vücutlarının diğer kaslarının da çalıştırılması gerekir. Bu nedenle uzmanlar pek çok faydası bulunan tummy time hareketlerinin bebeklere mutlaka yaptırılması gerektiğinin altını çiziyor. Bu haberimizde bebeklerde karın üstü, tummy time egzersizlerinin faydalarını ve nasıl yapıldığını ele aldık. Peki karın üstü hareketlerinin faydaları nelerdir?

Tummy time ne demek

Tummy time ne demek

Bebek egzersizleri nasıl yaptırılır? Bebekler için kas güçlendirici egzersizlerİLİŞKİLİ HABERBebek egzersizleri nasıl yaptırılır? Bebekler için kas güçlendirici egzersizler

KARIN ÜSTÜ HAREKETLERİNİN FAYDALARI NELERDİR?

'Bebeklerde karın üstü hareketleri'nin faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Bebeğinin karnının üzerinde bedenini taşımaya ve hareket etmeye çalışması sebepleriyle bacak, sırt, karın ve omuz kaslarını güçlendiriyor.
     
  • Yürümeye giden yol olan yuvarlanma, dönme, oturma ve emekleme aktivitelerine yardımcı oluyor.
     
  • Bebeğinde yassı kafalılık riskinin oluşmasını engelliyor.
     
  • Motor becerileri geliştiriyor.
     
  • Etrafına koyacağın ilgi çekici nesneler veya oyuncaklar sayesinde koordinasyon yeteneğini geliştiriyor.

Bebeklerde tummy time egzersizleri

Bebeklerde tummy time egzersizleri

TUMMY TIME EGZERSİZLERİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Uzmanlara göre tummy time egzersizleri yenidoğumdan itibaren yapılmasında bir sakınca yok. Yani boyun ve gövde egzersizleri için bebeklerinizin belli bir aya gelmesini beklemeniz gerekmiyor.

tummy time egzersizleri neler

tummy time egzersizleri neler

Bebekler hangi pozisyonda kolay gaz çıkarabilir? Bebeğin gazı çıkmıyorsa...İLİŞKİLİ HABERBebekler hangi pozisyonda kolay gaz çıkarabilir? Bebeğin gazı çıkmıyorsa...

TUMMY TIME EGZERSİZLERİ NELER?

1. Karın karına;

Bu egzersiz, karın karına olan ve bebeğinizle aranızdaki etkileşimi en üst seviyede tutan bir yöntem. Bebeğinizi kendinize doğru çevirirken dikkatli olmanız ve karnınızdayken onu yanlardan desteklemeniz yeterli.

2. Göz hizasında;

Bebeğinizi karnınızın üstünde bir battaniye üzerine yerleştirerek onun karşısına geçin. Bu esnada göz göze temas kurmanız önemli. İlgisini çekecek oyuncakları bu pozisyonda kullanabilirsiniz. Bu onun kafasını yukarda tutmasını sağlayacaktır. Ayrıca oyuncakları sağa ve sola doğru hareket ettirerek bebeğinizin takip etme ve koordinasyon yeteneklerini geliştirmesine de yardımcı olabilirsiniz.

3. Kucağında;

Bu pozisyon bebekler için özellikle gaz çıkarmada kullanılıyor. Bebeğinizi bacaklarınızın üzerine yerleştirerek tek dizinizle bir başını da yukarıda tutun. Bunu yaparken yanlardan desteklemeyi de ihmal etmeyin.

4. Karın üstü taşımak;

Bebeğinizi gezdirirken, bir yerlere taşırken kullanabileceğiniz bir yöntemdir. Hatta uyutma sırasında bile kullanabilirsiniz. Bir kolunu bacağının arasından geçirerek, bir kolunuzla da bacağını ve omzunu destekleyerek bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

5. Destekli taşıma;

Destekli taşıma uzmanların özellikle önerdiği bir yöntemdir. Yapmanız gereken tek şey bebeğinizi desteklemek için kolunun altına rulo bir havlu koymak. Kollarını öne doğru hareket ettirerek küçük hareketler yapmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca tummy time aktivitelerinde bebeğiniz için satın alabileceğiniz karın üstü oyun platformlarıyla egzersizleri daha keyifli hale getirebilirsiniz.

bebeklerde karın üstü egzersizlerinde dikkat edilmesi gerekenler

bebeklerde karın üstü egzersizlerinde dikkat edilmesi gerekenler

BEBEKLERDE KARIN ÜSTÜ EGZERSİZLERİ YAPARKEN BUNLARA MUTLAKA DİKKAT EDİN!

Tummy time egzersizleri sırasında dikkat edilmesi gerek bazı durumla var. Bunlar:

  • Karın üstü aktiviteleri için bebeğinizi bir halının üzerine yatırın. Zemin ahşapsa ya da sertse yumuşak bir battaniye kullanın. Bu durum onun rahat etmesini ve güvende hissetmesini sağlar.
     
  • Bebeğinizin yüzünün yakınlarına, minder ya da yumuşak oyuncaklar yerleştirin. Tummy time oyuncakları bebekleri heyecanlandırarak daha fazla hareket etmeye teşvik eder.
     
  • Etrafındaki objeleri kaldırmayı unutmayın. Onun için güvenli bir ortam oluşturmanız önemli.
     
  • Bebeğiniz karnınızın üzerindeyken dikkatinin dağılmaması için yüzüne bakarak onunla konuşabilirsiniz. Bunun için bebeğinizin favori oyuncağını kullanabilirsiniz.

tummy time ne kadar süre yapılmalı

tummy time ne kadar süre yapılmalı

 TUMMY TIME NE KADAR SÜREYLE YAPILMALI?

  • Yenidoğan sürecinde bebeklerde yüzüstü egzersizlerine her gün günde 2-3 dakika süre ayırmanız yeterli olur. Bebeğiniz büyüdükçe ve kasları güçlendikçe yavaş yavaş süreyi uzatabilir günde toplam 20 dakika kadar çalışabilirsiniz.
     
  • Yapılan egzersizler sonunda yaklaşık 4 ay kadar sonra bebeğiniz göğsünü yerden kaldırabilir, başı dik bir şekilde dirsekleri üzerinde durabilir, tek kolunu kaldırabilir... Bunlarda beraber yanlışlıkla bir tarafa doğru düşüp karnından sırtına doğru yuvarlanabilir. Böyle durumlarda endişelenmenize gerek yok.
     
  • 5 ya da 6 ay sonra bebeğiniz yeni bir döneme girdiği için onun için yeni keşifler ve yeni hareketler başlar. Bu da onu başarı duygusuna eriştirir. Büyüdükçe yeni şeyler dener ve tüm bunlar onun koordinasyon yeteneğini geliştirerek güven verir.
En kolay örgü çanta nasıl yapılır? Örgü çanta yapmanın püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

En kolay örgü çanta nasıl yapılır? Örgü çanta yapmanın püf noktaları

BİR YORUM YAPIN 0