
Gastroözofageal reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması durumu, bebeklerin yaklaşık %60'ında görülür. Uzmanlardan yardım alarak bu sorunun üstesinden kolayca gelebilirsiniz.
Bebeklerde reflünün sık görülmenedenleri arasında mide ile yemek borusu arasındaki kapakçığın henüz tam gelişmemiş olması, çoğunlukla yatar pozisyonda bulunmaları, midelerinin küçük olması ve sıvı ağırlıklı beslenmeleri yer alır. Bebeklerde görülen ve genellikle bir yaşına kadar kendiliğinden düzelen reflü, çoğu zaman bir hastalık olarak kabul edilmez. Ancak belirtiler 1-2 yaşını aşarsa veya bebeğin genel sağlığını olumsuz etkileyen durumlar ortaya çıkarsa, bu bir hastalık olarak değerlendirilir.
BEBEĞİNİZİ GÖZLEMLEYİN
Fizyolojik olarak kabul edilen bebek reflüsünde bebek genellikle iyi gelişir, mutlu ve huzurludur, herhangi bir hastalık belirtisi göstermez. Sadece beslenmelerin ardından, kusma olmaksızın sütü veya mamayı geri çıkarır, bazen ağzından sızdırır. Bu durum özellikle ani hareketler veya alt değiştirme sırasında bacakların yukarı kaldırılması gibi zorlayıcı anlarda ortaya çıkabilir. Ancak bebeklerde reflü hastalığı şu belirtilerle kendini gösterebilir:
- Bulantı, kusma
- Aşırı huzursuzluk, ağlama nöbetleri
- Emme isteksizliği
- Beslenirken sırtını geriye doğru atma
- Geçmek bilmeyen hıçkırıklar
- Büyüme hızında yavaşlama
- Tekrarlayan öksürük
- Solunum sırasında hırıltı
- Sık görülen orta kulak iltihabı
REFLÜ İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Bebeklerdeki geçici reflü için genellikle bir teşhis testine gerek duyulmaz. Öykü ve bebeğin fiziksel muayenesi ile kolayca tanı konulabilir. Gastroözofageal reflü hastalığının tanısında ise en güvenilir yöntem, asit ölçümü olarak bilinen 24 saatlik pH-metre/impedans analizidir. Tanı için endoskopik inceleme de yardımcı olabilir. Bebeklerdeki geçici reflüde ilaç tedavisine ihtiyaç duyulmaz.
Özellikle mama ile beslenen veya ek gıdaya geçmiş bebeklerde öğün miktarının aşırı olmamasına, az ve sık beslenmeye özen gösterin.
- Bebeği besledikten hemen sonra yatırmayın.
- Yatağının baş kısmını 30-45 derece yükselterek, sola doğru yan yatırın.
- Ani hareketlerden kaçının ve kucağınıza aldığınızda karnından sıkıca tutmayın.
- Beli lastikli, sıkı giysiler giydirmeyin.
- Mama ile besleniyorsa ve sık kusuyorsa, reflüye özel olarak geliştirilmiş, kıvamı artırılmış mamaları deneyebilirsiniz.
UZMANLARDAN YARDIM ALIN
Bebeklerde görülen fizyolojik reflü genellikle geçicidir. Ancak tedavi edilmeyen reflü hastalığı ciddi sorunlara yol açabilir. Boy kısalığı, kansızlık, diş çürükleri ve kronik akciğer hastalıklarının yanı sıra yemek borusunda daralma ve hatta yetişkinlik döneminde yemek borusu kanseri riskini bile artırabilir.
DİKKAT
Bebeğinizin reflüsü olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuzdan detaylı bilgi alın.



BİR YORUM YAPIN 0