Geleneksel Türk dekorasyonuyla ilgili bilinmesi gerekenler

Geleneksel Türk oda dekorasyonu, geçmişten günümüze hiçbir değişiklik yaşanmadan uygulanmaya devam ediliyor. Anadolu'nun pek çok ilinde tercih edilen geleneksel Türk dekorasyonunda, kullanıldığı coğrafyaya göre desen ve tasarım açısından da farklılık görülebiliyor.

Günümüzde evler için modern ve Avrupa ve kuzey ülkelerinde kullanılan dekorasyon trendleri uygulanıyor ancak geleneksel Türk evlerinde, kökeni Orta Asya kültürüne dayanan dekorasyon uygulamaları tercih ediliyordu. Anadolu illerinde bu dekorasyon stilleri halen kullanılmaya devam edilmektedir. Bu kültürlerde farklı bir süsleme sanatı kullanılmaktadır. Bu süslemeler ve dekoratif detaylar, evlere özel bir kimlik kazandırmaktadır. Geleneksel Türk evlerinin dekorasyonunda doğaya uyum hakimdir. Sadeliğin ön planda olduğu bu evlerde, her şey birbirleriyle uyumludur. Mali açıdan zorlamayan bu dekorasyon stilinde, ihtiyaç dışı ürünlere yer verilmemektedir. İnsanların rahatlıkla kullanabileceği boy ve ölçülere sahip olan eşyalardan oluşan geleneksel Türk dekorasyonunda, yaşanılan kültüre göre dekorasyon stilinde de değişiklikler oluşmaktadır. 

Geleneksel Türk dekorasyonunda düzen şu şekilde ilerler:

Geleneksel Türk evlerinde oda düzenine büyük önem verilmektedir. Kullanılmaya başlandığı ilk günden bu yana aynı düzenle devam eden geleneksel oda dekorasyonunda, günlük yaşamın en kolay şekilde yürütülebilmesini sağlayacak adımlar atılır. Çok fonksiyonlu olan bu odalarda sadece oturulmaz. yatılır hatta yemek bile pişirilip yenilebilmektedir. 

Göçebe kültürünün etkilerinin yansıtıldığı geleneksel Türk oda dekorasyonunda, taşınabilir ve sadece işi olduğunda kullanılan eşyalar tercih edilmektedir. Gereksiz eşyaya yer verilmemektedir.

GELENEKSEL TÜRK DEKORASYONUNDA YATAK ODALARI

Yüklük denilen yatakların bir dolap üzerine konulmasına dayalı bir uygulamaya sahip olan yatak odalarında, eski kültürlerde yemek de yenebilmektedir. Yemekler sini kurularak tüketilmektedir. Günümüzde ise yemek masaları tercih edilmektedir. 

DEKORASYON PLANLAMASI NASIL YAPILIR?

Geleneksel Türk dekorasyonunda belirleyici olan sofalardır. Sofa, günümüzdeki koridorlardır. Ancak eski evlerde ve günümüz Anadolu evlerinde bu kısımlar bir oda kadar geniştir. Bu nedenle sofaları bir oda gibi dekore etmek mümkündür. 

Bu dekorasyona göre düzenlenecek bir evde mutfaklar zemin katta bulunur. Bunun sebebi de kilerlere yakın olması gerektiğindendir. Eğer evinizde bu stili uygulamak istiyorsanız ve oda sayısı, genişliği buna müsaitse mutfaklarınızın yanına kilerlik olarak kullanılacak bir alan açabilirsiniz. 

SÜSLEME SANATI VE ÖNEMİ

Genelde cumba evlerde tercih edilen geleneksel Türk dekorasyonunda, odalar her zaman geniş tutulur. Dekorasyonun hem iç hem de dış kısmında çiçek vb. doğal güzellikler kullanılır. Amaç estetik bir görünüm oluşturmaktadır. Ev dekorasyonunda dolaplara, kapı kollarına özel süslemeler yapılmaktadır. 

Balkabağı nasıl soyulur? Bal kabağı soymanın püf noktaları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Balkabağı nasıl soyulur? Bal kabağı soymanın püf noktaları nelerdir?
Kaygısızlar dizisinin Eleman'ı Yalçın Avşar şimdi nerede ve ne yapıyor?

İLİŞKİLİ HABER

Kaygısızlar dizisinin Eleman'ı Yalçın Avşar şimdi nerede ve ne yapıyor?
İstanbul'un en iyi kitap kafeleri

İLİŞKİLİ HABER

İstanbul'un en iyi kitap kafeleri

BİR YORUM YAPIN 0