Ev tipine göre salon nasıl dekore edilir? Salon dekorasyonu nasıl yapılır?

Evlerimizde konfor ve şıklığın ön planda olduğu salonların dekorasyonu oluşturulurken dikkat edilmesi gereken bazı faktörler vardır. Özellikle odaların boyutu ve şekline uygun bir şekilde yapılan seçimler kusursuz bir görünümün kapılarını aralayacaktır. Peki ev tipine göre salon nasıl dekore edilmelidir? Oda şekilleri nelerdir? Detayları öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin...

Evlerin en gözde ve en çok vakit geçirilen alanı olarak karşımıza çıkan salonlar, gün içerisinde keyifli anlarımıza eşlik ediyor. Hem dinlendiğimiz hem de sevdiklerimizle koyu sohbetlere daldığımız salonlarımızda iç açıcı ve sıcak bir atmosfer oluşturmak istiyoruz. Bunun için belirlediğimiz stil, mobilya ve aksesuar seçimi kadar evin büyüklüğü ve mimari özellikleri gibi pek çok detayı da göz önünde bulundurmak oldukça önemli. Siz de farklı tipte salon ve oturma odaları için gerekli bilgileri öğrenerek kusursuz bir dekorasyona imza atabilirsiniz. Salonların dekorasyonunda temel nokta olan oda tipi bu durumda en önemli ayrıntı olacaktır. Gelin oda şekillerine göre salon dekorasyonu yapmanın en etkili yollarını adım adım birlikte öğrenelim.

Eylül ayı ev dekorasyonu nasıl yapılır? Sonbahar ev dekorasyonu İLİŞKİLİ HABEREylül ayı ev dekorasyonu nasıl yapılır? Sonbahar ev dekorasyonu

ODA TİPLERİ KAÇA AYRILIR?

Kare, dikdörtgen ve L şeklinde çeşitli salon tipleri bulunmaktadır. Salon şekliniz nasıl olursa olsun, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlarda biri; evinizi dekore ederken gün ışığının direkt televizyon ekranına gelmemesine özen göstermelisiniz. Aksi halde yansıma ve parlamalardan dolayı görüntüde netliği yakalayamazsınız. 

Oda tipleri

Oda tipleri

KARE SALON DEKORASYONU

Kare tipi salonlar, genellikle küçük evlerde karşımıza çıkmaktadır. Tasarımı en kolay salon tiplerinden biri olan kare bir salona sahipseniz şanslı olduğunuzu söyleyebiliriz. Öncelikle yaşam tarzınıza göre bir odak noktası belirlemekle başlayın.

Kare salon dekorasyonu

Kare salon dekorasyonu

Bu odak noktası televizyon ünitesi, kitaplık, şömine, tablo veya piyano olabilir. Oturma grubunuzu odak noktasına bakacak şekilde konumlandırmaya özen göstermelisiniz. Koltuklarınızı karşılıklı olarak konumlandırarak; aileniz ve dostlarınızla sohbet edebileceğiniz samimi bir atmosfer oluşturabilirsiniz.

Kare salon dekorasyonu özellikleri

Kare salon dekorasyonu özellikleri

Koltuk seçimizi yaparken dörtlü koltuklardan uzak durmanızı tavsiye ederiz. Onun yerine üçlü, ikili ve tekli koltuklarla bir kombinasyon oluşturabilirsiniz. Kısıtlı ve küçük alanlarda ise L tipi bir koltuk tercih edebilirsiniz. Orta sehpa olarak ise kare şeklinde bir sehpa tercih edebilirsiniz.

Kare salon dekorasyonu nasıl yapılır

Kare salon dekorasyonu nasıl yapılır

Duvara monte edilen raflar kullanarak aksesuarlarınızı yerleştirmek için alandan tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca kare tip odalarda en dikkat edilmesi gereken konulardan biri de; aydınlatmadır. Karanlık kalan alanlarda doğru bir aydınlatma kullanmak gerekmektedir. Yer kaplamaması açısından tavan aydınlatmaları burada iyi bir seçim olacaktır.

Kare salon dekorasyonunda aksesuar seçimi

Kare salon dekorasyonunda aksesuar seçimi

DİKDÖRTGEN SALON DEKORASYONU

Dikdörtgen tipi salonlar, en sık karşımıza çıkan oda şekillerinden biridir. Oturma grubu olarak L tipi bir koltuk kullanarak, koltuğun önüne dikdörtgen bir sehpa yerleştirebilirsiniz.

Dikdörtgen salon dekorasyonu

Dikdörtgen salon dekorasyonu

Koltuk takımı kullanmayı tercih edecekseniz; dörtlü koltuğunuzu uzun duvarın önüne yerleştirerek karşısına odak noktanızı konumlandırabilirsiniz.

Dikdörtgen salon dekorasyonu özellikleri

Dikdörtgen salon dekorasyonu özellikleri

Yemek masasına salonda yer vermek istiyorsanız, oturma alanıyla yemek alanını ayıracak bir eleman kullanabilirsiniz. Kitaplık veya konsol kullanımı burada paravan görevini üstelenebilir.

Dikdörtgen salon dekorasyonu nasıl yapılır

Dikdörtgen salon dekorasyonu nasıl yapılır

Yemek masası seçimi dikdörtgen şeklinde olmalı ve kapıya en yakın olacak biçimde dekore edilmelidir. Odanın derinliğini arttırmak ve ferah bir alan oluşturmak için yemek masası üzerinde ayna kullanabilir.

Dikdörtgen odaların dekorasyonu

Dikdörtgen odaların dekorasyonu

Salonunuzu yalnızca oturma alanı olarak kullanacaksanız, koltuk takımını duvardan uzaklaştırarak odanın merkezine önceliği verebilirsiniz. Uygun boyutlarda seçeceğiniz bir halıyı odanın merkezine serdikten sonra mobilyalarınızı ona uygun bir şekilde yerleştirebilirsiniz. Böylece daha aydınlık ve geniş bir görünüm elde edebilirsiniz.

Dikdörtgen oturma odası dekorasyonu

Dikdörtgen oturma odası dekorasyonu

L SALON DEKORASYONU

L tipi salonların en büyük avantajı oda içerisinde bölümlendirmenin çok kolay yapılabilmesidir. Kendiliğinden odanın iki ayrı alana ayrılması, oturma ve yemek odasını dekore ederken rahatlık sağlamaktadır. Odayı kısım kısım ayırarak doğal bir paravan oluşturulabilirsiniz.

L tipi salon

L tipi salon

Öncelikle salonunuzda odanın hangi kısmını nasıl kullanacağınıza karar vermelisiniz. En sık kullandığınız mobilyaları, salonunuzun geniş kısmına konumlandırın. Genellikle oturma alanı, L tipi salonların geniş kısmında yer alır. Oturma alanınızda L tipi bir koltuk tercih edebilirsiniz. Böylece oturma alanını arttırabileceğiniz gibi odanın şeklini vurgulayabilirsiniz.

L tipi salon dekorasyonu

L tipi salon dekorasyonu

Ya da dörtlü koltuk ve 2 tekli koltuğa yer vererek daha büyük bir oturma grubu oluşturabilirsiniz. Yemek odasında ise dar alanlar için açılıp kapanan yemek masaları kullanabilirsiniz.

L tipi salon dekorasyonu özellikleri

L tipi salon dekorasyonu özellikleri

Burada asıl nokta odanın duvar genişliği ve L oranının ne derecede olduğudur. Tüm bunların dışında doğal ışığa dikkat etmenizde fayda var. Üçgen şeklinde kitaplıklar kullanarak aksesuar seçiminizde fark yaratabilirsiniz. 

L tipi salon dekorasyonunda aksesuar kullanımı

L tipi salon dekorasyonunda aksesuar kullanımı

UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Aksi ihtiyar 2 yıl önce

Müslüman odası değil, Firavun sarayı...