Eklektik tarzda yatak odası nasıl dekore edilir?

Dekorasyon stilleri arasında son dönemlerde oldukça popüler olan eklektik tarz, zıtlıkların içinde uyum yakalamayı sağlamaktadır. Peki, eklektik tarz nedir? Yatak odasında eklektik tarz nasıl uygulanır? İşte detayları sizler için derledik…

Evimizi dekore ederken birçok farklı stil ve tarz arasında seçim yapmakta zorlanabiliyoruz. Modern, Minimalist, İskandinav gibi tarzların arasından seçim yapmadan önce bu tarzları iyi bilmek gerekmektedir. Bu tarzların her birini evinizin farklı odalarında kullanabilirsiniz. Ancak seçim yaparken son derece dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle yatak odası dekorasyonunda kişisel zevklerin ön planda olduğu bir huzur alanı oluşturmak gerekmektedir. Uykunun gün içerisindeki ruh halimize yansıyan etkisini düşünürsek; güzel dekore edilmiş bir yatak odası, güzel bir uyku demek. Rüyalarınıza ve hayal dünyanıza eşlik eden yatak odası tasarımında basmakalıp kurallardan bağımsız ve özgün bir dekorasyona ne dersiniz? Eklektik tarz ile yatak odanızda zıtlıkların içerisinde uyum yakalayabilirsiniz. Peki, eklektik tarz nedir, nasıl uygulanır? Gelin eklektik tarzın inceliklerini birlikte öğrenelim…

EKLEKTİK TARZ NEDİR?

Eklektik stil, sınırsız bir özgürlük imkanı sunarken; kaos ve kontrast arasındaki ince çizgiye dikkat eder. Bu tarzda en dikkat edilmesi gereken şey; farklı dönem, tarz ve dokuları iç içe kullanarak zıtlıkların içerisinde uyumu yakalamaktır.

Oluşturacağınız stilde eşyaların doğru yerleşimi, mobilyaların birbirine uzaklığı ve aksesuarların benzer ölçülerde olması oldukça önemlidir. Karakterli parçalara renk dengesine dikkat ederek tasarımızda yer verebilirsiniz. 


Eklektik tarzın en güzel tarafı, tek seferde dekorasyonunuzu tamamlamak zorunda değilsiniz. Zaman içerisinde dekor katmanları ekleyerek, tasarımınızı daha da kuvvetlendirebilirsiniz. Rahat ancak özenli bir görünümle harika bir tarz yaratabilirsiniz. 

EKLEKTİK TARZ YATAK ODASI NASIL OLMALI?

Kişisel zevkleriniz ile yatak odasının gerektirdiği ihtiyaçları göz önüne alarak eklektik tasarımı uygulayabilirsiniz. Modern, Retro veya karışık stilleri bir araya getirerek dengeyi sağlayabilirsiniz. Farklı stilleri iç içe kullanırken, eşleşen siluetlere sahip bir dekorasyon yapmalısınız.

RENK SEÇİMLERİ NASIL OLMALI?

Eklektik tarzda farklı desen ve renkler birlikte kullanılabilir. Yatak odasında telaşlı bir ortam yaratmamak için 3 4 ana renge bağlı kalmanız en doğru seçenek olacaktır. Duvar ve zemin döşemesinde kullanacağınız renk seçiminde dikkatli olmalısınız. 


Eklektik tarz uygulanırken, mobilya ve aksesuarlarda birden fazla renk, desen ve objeye yer verilmektedir. Bundan dolayı arka planı daha düz ve sade tutarak eşyalarınızın ön plana çıkmasını sağlayabilirsiniz.

FARKLI DESENLERİ BİR ARADA KULLANIN 

Desenlerin kalabalıktan uzak, birbiriyle uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Kullanacağınız temel renginizi belirledikten sonra; birbirine karşı çıkan cesur desenlerle yatak odanızda bir anda hayal dünyanızı konuşturun. Kumaş dokuları üzerinde farklı desenleri deneyebilirsiniz. Örneğin; kırlent ve perdeleriniz arasında zıtlığın içinde ahengi yakalayabilirsiniz. 

SİMETRİYE DİKKAT EDİN!

Yatak odanızda görsel bir simetri oluşturmak isterseniz birbirini tekrar eden şekil ve desenlere yer verebilirsiniz. Seçtiğiniz renk ve desenleri odanın farklı yerlerinde tekrar ederek arada bir bağ olduğunu vurgulayabilirsiniz. Örneğin geometrik desenlere duvarınızda yer verdiyseniz benzer renklerde minderler kullanarak bütünleyici bir etki oluşturabilirsiniz.

Gri renk, ev dekorasyonunda nasıl kullanılır?

İLİŞKİLİ HABER

Gri renk, ev dekorasyonunda nasıl kullanılır?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0