Klima montajı nasıl yapılır? Klima nasıl sökülür? Klima nasıl takılır?

Her mevsimin kurtarıcısı olan klimaların takılması ve sökülmesi için çoğu zaman alanında uzman kişilerden yardım alıyoruz. Ancak siz bu süreci kendiniz yapmak isterseniz birkaç püf noktayla kolayca üstesinden gelebilirsiniz. Peki klima montajı nasıl yapılır? Klima nasıl sökülür? Klima nasıl takılır? İşte aradığınız tüm soruların yanıtı haberimizde...

Haziran ayında havaların ısınmasıyla beraber misafir olmayı bekleyen kavurucu sıcaklara karşı mutlaka şimdiden bir önem almak gerekiyor. Belki tüm günü balkonda geçirmek ya da vantilatörün önünde serinlemeyi ummak kısa süreli çözümler getirebilir. Ancak bu sorunu kökten çözecek bir yol arıyorsanız dört mevsim konforun adresi olan klimalara şans verebilirsiniz. Klimalar hakkında en çok sorulan soruların başında model, marka, fiyat gelse de klimaların takılması ve sökülmesi de oldukça önemli bir konu. Özellikle taşınırken büyük bir soruna dönüşebilen klimaların kurulumu hakkında bilinmesi gereken detaylara gelin birlikte göz atalım.

BTU nedir? Klimalarda BTU değeri nasıl hesaplanır?İLİŞKİLİ HABERBTU nedir? Klimalarda BTU değeri nasıl hesaplanır?

KLİMA NASIL TAKILIR?

Klimaların kurulumunu doğru bir şekilde yapmak hem sağlığınızı korumak hem de enerji kullanımını en aza indirmek için oldukça önemlidir. Bundan dolayı klimaların takılması hakkında doğru bilgilerden faydalanmanız gerekiyor. Klima takarken ilk olarak klimanın iç ünitesinin monte edileceği yeri belirlemeniz gerekiyor. İç ünite ve dış ünite birbirine bakır borularla bağlı bir şekilde olacağı için alanı belirlerken bu unsuru göz önünde bulundurmalısınız. 

Klima

Klima

Klimanın bulunacağı alanı belirledikten sonra; iç ünite sayacını duvara yerleştirerek su terazi aracılığıyla askı aparatını düz bir şekilde konumlandırın. Sonrasında vidaların olacağı yerleri matkapla delerek dübelleri çakın. Bu işlemi tamamladıktan sonra iç ünite montaj sacını sabitlemelisiniz. 

Klima takmanın en kolay yolu

Klima takmanın en kolay yolu

İç ünite ve dış ünite arasından geçecek borular ve kablolar için delik açtıktan sonra dış ünitenin yer alacağı askıyı sabitlemeniz gerekiyor. Su terazi ile ölçü alarak ve sonrasında dübel ile vida kullanarak sabitleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde klimanın dış ünitesini askıya koyabilirsiniz. 

Klima takmanın yolları

Klima takmanın yolları

Bu işlemleri tamamladıktan sonra yapmanız gereken bir diğer adım ise; iç ve dış ünite arasından geçecek bakır borunun boyutunun belirlenmesi. Bakır borulara bu noktada havşa makinesiyle havşa açmak gerekiyor ve sonrasında iç ünitede kablo bağlantısı yapılacak yerin tornavida aracılığıyla açılması lazım. 

Klimaların montajı nasıl olmalı

Klimaların montajı nasıl olmalı

Ardından bağlantı kablosunu alana yerleştirip; kabloları delikten dışarı çıkarak drenaj bandı ile sarın ve dış üniteye sabitleyin. Son olarak ise klimanın gazı ölçülmeli ve borulardaki hava vakumlanmalıdır. Dış ünitede yer alan gidiş-dönüş vanalarını da açarak klimanızı kullanılabilir hale getirebilirsiniz. 

Klima takmak için yapılması gerekenler

Klima takmak için yapılması gerekenler

KLİMA NASIL SÖKÜLÜR?

Klimayı sökmeyi planlıyorsanız; ilk olarak klima içerisinde yer alan gazın toplanmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Sağlık ve tasarruf açısından çok dikkat edilmesi gereken bu adımı yapmak için klimayı soğuk çevrime almak gerekiyor. Ardından dış üniteye bağlı boruların yanında yer alan vanayı kapatarak 1 dakika kadar beklemelisiniz.  

Klima nasıl sökülür

Klima nasıl sökülür

Sonraki adım ise; üzerindeki kalın borunun yer aldığı dönüş borusundaki servis vanasını kapatmalısınız. Klimayı sigortasından kapattıktan sonra kablo ve elektrik bağlantılarını sökebilirsiniz. 

Klimaların sökülme aşaması

Klimaların sökülme aşaması

Son olarak klima iç ünitesini ve dış üniteyi yerinden çıkararak işleminizi tamamlayabilirsiniz. 

Klimaların montajında dikkat edilmesi gerekenler

Klimaların montajında dikkat edilmesi gerekenler

KOLAY GELSİN!

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0