BTU nedir? Klimalarda BTU değeri nasıl hesaplanır?

Klima satın almadan önce en dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de BTU hesabını doğru bir şekilde hesaplamaktan geçiyor. Özellikle kavurucu yaz sıcaklarında evinizi verimli bir şekilde soğutmak istiyorsanız mutlaka BTU hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Peki BTU nedir? BTU klimalarda ne işe yarar? BTU nasıl hesaplanır? Klimalarda BTU değeri nasıl hesaplanır? İşte yanıtlar...

Yaz kış fark etmeksizin her mevsim büyük kolaylık sağlayan klimalar, değişen hava koşullarında evimizin ısısını korumak için muhteşem bir teknolojik alettir. Farklı model, marka, fiyat ve performanslarda piyasada kendine yer bulan klimaları satın almadan önce pek çok faktörü göz önünde bulunduruyoruz. Klima satın almadan önce kapasite bakımından bulunduğu ortama uygunluğunu mutlaka değerlendirmek gerekiyor. Bunun için de en doğru seçimi BTU hesaplaması yaparak anlamak mümkün. Gelin, BTU nedir ve nasıl hesaplanır? gibi soruların yanıtını birlikte öğrenelim.

Klima montajı nasıl yapılır? Klima nasıl sökülür? Klima nasıl takılır?İLİŞKİLİ HABERKlima montajı nasıl yapılır? Klima nasıl sökülür? Klima nasıl takılır?

BTU NEDİR?

İngilizce "British Thermal Unit" sözcüklerinin kısaltılmasından meydana gelen BTU, İngiliz Isı Birimi anlamına gelmektedir. Bir libre suyun (453,6 gr) sıcaklığını 63° Fahrenhayt'tan (17.2222 °C) 64 °F’ye (17.7778 °C) çıkartmak için gerekli olan enerji miktarı BTU olarak tanımlanabilir. Klima satın almadan önce BTU mutlaka doğru bir şekilde hesaplanmalıdır.

British Thermal Unit

British Thermal Unit

Klimalarda BTU/saat olarak belirtilen birim cihazın bir saatte ortamdan aktardığı ısı miktarını belirtmektedir. Bu değer arttıkça klimanın değeri de artış gösterdiği için BTU değerini kullanılan alanın metrekaresine uygun olacak şekilde hesaplamak gerekiyor. 

BTU hesaplama

BTU hesaplama

BTU KLİMALARDA NE İŞE YARAR?

Bir enerji birimi olan BTU, bir klimanın 1 saatte ortamdan aldığı ya da ortama yaydığı enerjini miktarını açıklamaktadır. Buna göre; klimanın 1 saat içerisinde ortamdan elde ettiği enerji ne kadar yüksek olursa ısıtma ya da soğutma kapasitesi de o kadar güçlü olmaktadır. Yani evinizin metrekaresi ne kadar büyükse ona ona uygun BTU değerli bir klima seçmeniz gerekiyor.

BTU hesaplamanın yolları

BTU hesaplamanın yolları

BTU NASIL HESAPLANIR? KLİMALARDA BTU DEĞERİ NASIL HESAPLANIR?

BTU değerini hesaplamadan önce klimanın kullanılacağı yerin ait olduğu bölge ve o bölgenin iklim koşullarını değerlendirmeniz oldukça önemlidir. Öyle ki aynı metrekare büyüklüğündeki iki farklı ev, coğrafi konum sebebiyle farklı BTU değerlerine sahip olabilir. Her bölgenin klima BTU hesaplama işlemindeki katsayı şu şekilde açıklanmaktadır:

  • Marmara Bölgesi’nin katsayısı: 385
  • Karadeniz Bölgesi’nin katsayısı: 385
  • Ege Bölgesi’nin katsayısı: 423
  • Akdeniz Bölgesi’nin katsayısı: 445
  • İç Anadolu Bölgesi’nin katsayısı: 346
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin katsayısı: 462
  • Doğu Anadolu Bölgesi’nin katsayısı: 308

BTU nasıl hesaplanır

BTU nasıl hesaplanır

Klimanın kullanılacağı bölgenin kat sayısını öğrendikten sonra, evin metrekaresini öğrenmek gerekiyor. Ardından BTU hesaplama formülü olan "Soğutma İhtiyacı (BTU/h) = Bölge Katsayısı x Soğutulacak Alan (m2)" şeklindeki işlemle doğru sonuca ulaşabilirsiniz. Eğer klimanın kullanılacağı evde 4'den fazla kişi yaşıyorsa her fazla kişi için 600 BTU eklemelisiniz.

Klimalarda BTU hesabı yapmanın önemi

Klimalarda BTU hesabı yapmanın önemi

UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!

Antibiyotik ishali ne zaman geçer? Antibiyotik sonrası ishale ne iyi gelir?

İLİŞKİLİ HABER

Antibiyotik ishali ne zaman geçer? Antibiyotik sonrası ishale ne iyi gelir?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Haydaraliyev Alisher 2 yıl önce

Bravl starsga para varmeni istiyorum 400tane altın verirmisin benim oyundaki adım Aliaher9900 ikinjiside Bobir2225