Barok tarz nedir? Barok dekorasyon nasıl yapılır?

İhtişamın ve asaletin ön planda olduğu Barok Stil, ev dekorasyonunda benzersiz bir görünüm yakalamak isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Özellikle geniş ve ferah evlerde sıklıkla tercih edilen Barok stil, geçmişin izlerini taşıyan detaylarıyla büyük beğeni topluyor. Peki, Barok stil nedir? Barok tarz ev dekorasyonu nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...

Konfor ve şıklığın buluşma noktası olan ev dekorasyonunda bazen alışılmışın dışında tarzlarla yeni bir görünüme kucak açabiliyoruz. Kimi zaman doğallığın vurgulandığı rustik dokunuşlar, kimi zaman da desenlerin yoğunluk kazandığı maksimalist esintiler dekorasyonda benzersiz bir görünüm için yeterli olabiliyor. Eğer dekorasyonda çarpıcı ve ihtişamlı görünüme yer açmak isterseniz görkemin ön plana çıktığı Barok dekorasyon tarzına şans verebilirsiniz. Gelin, gösterişli bir evin anahtarı olan Barok stil dekorasyon hakkında bilinmesi gereken her detayı birlikte inceleyelim.

Rokoko ne demek? Rokoko dekorasyon nedir? Rokoko dekorasyon nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERRokoko ne demek? Rokoko dekorasyon nedir? Rokoko dekorasyon nasıl yapılır?

BAROK STİL NEDİR? BAROK TARZ DEKORASYON NEDİR?

Barok akımı,16'ıncı yüzyıldan 18'inci yüzyıla kadar sanattan mimariye, müzikten dekorasyona kadar pek çok alanda yoğun bir şekilde kendine yer bulmuştur. Çarpıcı ve gösterişli çizgilerin ön plana çıktığı Barok stilde, her detayın abartılı bir şekilde yer aldığını görebilirsiniz. Gücü temsil eden detayların ön plana çıktığı Barok stilinin en önemli şaheseri olarak Versailles Sarayını örnek verebiliriz.

Barok stil

Barok stil

BAROK TARZ DEKORASYON NASIL YAPILIR?

Evin her köşesinde büyük ve abartılı eşyaların yer bulduğu Barok stilde oymalı ve varaklı mobilyalar kullanmaya özen göstermelisiniz. Özellikle ceviz ağacından yapılan yemek masaları, çeşitli figürlerle süslenmiş dolaplar, klasik koltuk takımları, altın işlemeli sandalyeler Barok stilini birebir yansıtmaktadır.

Barok tarz ev dekorasyonu

Barok tarz ev dekorasyonu

Barok stilde mobilyalarda genellikle kadife ve saten gibi lüks görünümlü kumaşlar tercih edilmektedir. Eğer mobilyalarınızda bu tarz kumaşlar kullanmak istemezseniz kırlent ve minderlerde bu tarz detaylara yer açabilirsiniz.

Barok tarz ev dekorasyonunda kumaş seçimi

Barok tarz ev dekorasyonunda kumaş seçimi

Cazibeli nesneler ile zengin bir ortam oluşturmayı hedefleyen Barok tarzda altın renkli yatak başlıkları da çok şık bir bakış açısı elde etmenize yardımcı olabilir. İsterseniz yatak başlıklarında yaldızlı çerçeve de tercih edebilirsiniz. Öte yandan yatak kenarlarında uzun tüller kullanarak ile adeta bir prenses odası elde edebilirsiniz.

Barok tarz yatak odası dekorasyonu

Barok tarz yatak odası dekorasyonu

BAROK TARZ DEKORASYONDA HANGİ RENKLER KULLANILIR?

Barok tarzda kullanılan en belirgin renk altındır. Altın renk özellikle mobilyalarda ve detaylarda sıklıkla kendine yer bulmaktadır. Öte yandan bu dekorasyon tarzında açık ve soft renklerin çok fazla kullanılmadığını söylemek gerekiyor. Barok tarz dekorasyonda zümrüt ve yakut rengi gibi koyu, göz alıcı renkler daha fazla ağırlık kazanmaktadır.

Barok tarz ev dekorasyonunda renk seçimi

Barok tarz ev dekorasyonunda renk seçimi

Eğer duvarlarınızda bu tarz düz renkler kullanmak istemezseniz klasik desenlerin hakimiyet kazandığı ayrıntılı duvar kağıtları tercih edebilirsiniz.

Duvar kağıdı dekorasyonu

Duvar kağıdı dekorasyonu

BAROK TARZ DEKORASYONDA AKSESUAR KULLANIMI NASIL OLMALI?

Gösterişin en önemli sembollerinden biri olan sarkıt avizeler, Barok tarzda döşenmiş bir salonda kusursuz bir görünümüm son dokunuşu olabilir. Kristal taşlarla bezenmiş heybetli bir avizeyle salon ve yatak odalarında hoş bir bakış açısı yakalayabileceğiniz gibi antrelerde de bu tarz bir seçimde bulunabilirsiniz.

Barok stil ev dekorasyonunda aydınlatma seçimi

Barok stil ev dekorasyonunda aydınlatma seçimi

Zeminlerin parlayan yıldızı halıların seçiminde ise yumuşak tonlu nötr halılar ya da yoğun motifli el yapımı halılar kullanabilirsiniz.

Barok tarz ev dekorasyonunda halı seçimi

Barok tarz ev dekorasyonunda halı seçimi

Barok tarz dekorasyonda aksesuar seçerken büyük tablolar, dikkat çeken şamdanlar, altın varaklı oymalı geniş aynalar ve biblolar kullanmayı unutmamalısınız.

Barok tarz ev dekorasyonunda aksesuar seçimi

Barok tarz ev dekorasyonunda aksesuar seçimi

UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0