Provence stil nedir? Provence stil ev dekorasyonu nasıl yapılır?

Kır evi stilinin yeniden yorumlanmasıyla ortaya çıkan Provence Stil dekorasyon, zarafet ve samimiyeti harmanlayarak evlerde davetkar bir görünüm yakalamaya olanak tanıyor. Yalın ve doğal dokularla şehir hayatına renk katmayı hedefleyen bu stil bahar aylarının vazgeçilmezi olmaya aday. Peki, Provence stil dekorasyon nasıl yapılır? İşte natürelliğiyle evinize farklılık getirecek bu stilin detayları...

Doğanın tüm görkemini gözler önüne serdiği bahar mevsiminde size huzur veren detayları anımsamanızı istesek gözünüzde ne canlanırdı? Belki rengarenk çiçeklerin yapraklarını açtığı o eşsiz an belki de mis gibi kokusuyla her yeri etkisi altına alan bir lavanta tarlası... Evinizde bu lavanta kokusunu somut bir şekilde gözler önüne sermek isterseniz size güzel bir önerimiz var. Akdeniz'in kendine has modern, taze ve kır evlerinin geleneklerini bir araya getiren Provence stil, evinize sıcak enerjiyi misafir etmek için aradığınız dekorasyon tarzı olabilir. Gelin, buram buram huzur kokan Provence stil dekorasyon hakkında bilinmesi gerekenleri birlikte öğrenelim.

Ağustos ayı ev dekorasyonu nasıl yapılır? Yaz ev dekorasyonuİLİŞKİLİ HABERAğustos ayı ev dekorasyonu nasıl yapılır? Yaz ev dekorasyonu

PROVENCE STİL NEDİR?

Güney Fransa kırsalının tarzını yaşam alanlarıyla buluşturan Provence Stil, romantik ve nostaljik bir kır havası temel alıyor. Her dönem popülerliği koruyan Provence stil, özellikle sıcak iklimlerin hakim olduğu evlerde sıklıkla tercih ediliyor.

Provence stil

Provence stil

PROVENCE STİL DEKORASYONDA HANGİ RENKLER KULLANILIR?

Taze ve ferah bir görünümü esas alan Provence stilin ana renkleri genellikle soft ve yumuşak tonlardır. Bu tarzı evinizde oluşturmak için beyaz, kum rengi, krem, bej ve pudra tonlarını esas alabilirsiniz. Öte yandan lavanta rengi, su yeşili, uçuk mavi, tozpembe, parlak sarı ve toprak tonlarıyla da zengin bir bakış açısı yakalamanız mümkün. 

Provence tarz

Provence tarz

Odalarınızın duvarlarında bu renkleri kullanabileceğiniz gibi çiçek desenli duvar kağıtlarına da şans verebilirsiniz. Özellikle beyaz renge boyanmış ahşap panellerle çiçek desenli duvar kağıtları hoş bir uyum yakalayabilir. Duvarların yanı sıra Provence stilde  tavanlar genellikle beyaz gibi açık tonlara boyanmaktadır. 

Çiçek desenli duvar kağıdı

Çiçek desenli duvar kağıdı

PROVENCE STİL EV DEKORASYONU NASIL YAPILIR?

Provence stil dekorasyonda mobilyalar genellikle zarafet ve işlevsellik üzerine kuruludur. Ceviz, kestane, dişbudak ve meşe gibi açık tonlu ahşapların ön plana çıktığı mobilyalarda özellikle natürel tercihler yapmak gerekiyor.

Provence stil salon dekorasyonu

Provence stil salon dekorasyonu

Salon dekorasyonunda eskitme boyalı ve oymalı detaylarla süslenmiş konsollar veya yemek masaları tercih edebilirsiniz. Ya da ferforje detaylı sandalyeler ile kır evi havasını da yansıtabilirsiniz. 

Provence stil dekorasyon yemek odası

Provence stil dekorasyon yemek odası

Mutfak dekorasyonunda ise doğal taş, tuğla veya çok renkli mozaiklerin hakim olduğu unsurlar ve görkemli bir ada tezgahı kullanmak doğru bir tercih olacaktır. 

Provence Mutfak dekorasyonu

Provence Mutfak dekorasyonu

Provence tarzının ana hatlarını çizen en önemli detaylardan biri de pencereler. Eğer bu stili tamamen evinize taşımak istiyorsanız; geniş ve boydan boya pencereler ile ortamın olduğundan daha ferah görünmesine olanak tanıyabilirsiniz. Ayrıca ağır ve kalın perdeler yerine daha ince yapılı tüller tercih etmenizi tavsiye ederiz. Küçük çiçek desenli, yeşil yapraklı fon perdeler ve dantelli tüller ile yaz aylarına uygun sıcak bir görünüm çok kolay bir şekilde oluşturulabilir. 

Provence stil salon dekorasyonu

Provence stil salon dekorasyonu

PROVENCE STİL EV DEKORASYONUNDA AKSESUAR KULLANIMI

Çiçekli detayların yoğunlukta kullanıldığı Provence stilde canlı ya da kurutulmuş çiçekler sıklıkla karşımıza çıkıyor. Kır yaşamı hissini uyandırması için çiçekli vazolar, çiçek kokulu mumlar, çiçekli tablolar ya da çiçek kokulu oda parfümleriyle güzel bir görünüm elde edebilirsiniz.

Provence ev dekorasyonunda aksesuar seçimleri

Provence ev dekorasyonunda aksesuar seçimleri

Fark ettiyseniz bu temanın kilit noktası tamamen detaylardan geçiyor. Bundan dolayı el yapımı seramik tabaklar, renkli çanaklar ve büyük aynalarla dekorasyonda zengin etkiler yakalayabilirsiniz. Aydınlatma seçiminde ise oldukça sade tercihler yapmaya özen gösterin. Çünkü bu stilde temel aydınlatma kaynağı güneş olduğu için doğal ışığı yansıtacak avizeler kullanmanız daha iyi olacaktır.

Provence ev dekorasyonu aksesuarları

Provence ev dekorasyonu aksesuarları

Kırlentler, koltuk şalları, minderler, yatak örtüleri ve nevresim takımlarında da keten, dantel ve çiçek desenlerinin ağırlıklı olduğu ürünleri kullanarak dekorasyonda dengeyi kurabilirsiniz. 

Çiçek desenli koltuk kırlentleri

Çiçek desenli koltuk kırlentleri

UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0