Geleneksel Türk evleri özellikleri nedir? Türk ev dekorasyonu nasıl olur?

Geçmiş yıllardan beri kendine has dokusuyla dekorasyon stilleri arasında öncülük üstlenen Geleneksel Türk Evleri, belirli başlı kurallarla dikkatleri üzerine çekiyor. Zaman içerisinde birçok değişime uğrayan bu stilin püf noktalarını sizler için tek tek açıkladık. Peki Geleneksel Türk evlerinin özellikleri nedir? İşte aradığınız yanıtlar haberimizde...

Kişisel zevklerin ve ihtiyaçların harmanlanmasıyla evlere yenilik katan dekorasyon stilleri, pek çok farklı renk, doku ve deseni bir araya getiriyor. Yaşam alanlarının boyutu, şekli ve işlevselliğine göre planlanan dekorasyon tarzlarında önceliğimiz her zaman uyum ve denge oluyor. Kimi zaman sadelikle kuşanmış minimal tarzlara yönelirken kimi zaman da renklerin dansına eşlik eden maksimalist dokunuşlarla zengin bir görünüm oluşturabiliyoruz. Son dönemlerin trendlerinden biri haline gelen Geleneksel Türk evleri ise estetik bir bakış açısını gözler önüne seriyor. Gelin, Geleneksel Türk evlerinin tüm detaylarını birlikte adım adım mercek altına alalım.

Aztek tarzı dekorasyon nedir? Aztek dekorasyon oluşturmanın yollarıİLİŞKİLİ HABERAztek tarzı dekorasyon nedir? Aztek dekorasyon oluşturmanın yolları

GELENEKSEL TÜRK EVLERİNİN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Ana vatanı Orta Asya'ya kadar uzanan bir mimari mirasa kucak açan Türk evleri, zaman içerisinde geçirdiği değişimlerle pek çok farklı unsuru içerisinde barındırıyor. Anadolu'nun ihtiyaç gözeten yapısını ve Osmanlı'nın zarafetini ahenkle sunan Türk evlerinde kendine has birçok karakteristik özelliği aynı anda gözlemleyebiliyoruz.

Geleneksel Türk evi özellikleri

Geleneksel Türk evi özellikleri

Doğayı ve çevreyi esas alan bu stilde en önemli nokta işlevsellik olacaktır. İç ve dış tasarımın uyumlu olduğu Türk evlerinde, çok fazla sürpriz detaylara yer verilmez. Genellikle gösterişten uzak bir bakış açısını benimseyen Türk evlerinde tasarrufa yardımcı olacak ürünler kullanılmaktadır.

Geleneksel Türk evi girişi

Geleneksel Türk evi girişi

Aslına bakarsanız minimal tarzın ana felsefesinde yer alan "az ve öz" kavramına yakın olan Türk evlerinde gereksiz hiçbir malzemeye yer verilmez. Coğrafi özelliklerle dengeli olacak şekilde her şeyin bir yeri ve zamanı vardır.

Az ve öz kavramıyla dekore edilen oda

Az ve öz kavramıyla dekore edilen oda

Evlerin boyutları insan vücuduyla orantılı olacak şekilde tasarlandığı için çok yüksek tavanlara ya da olması gerekenden geniş alanlara rastlamanız pek de mümkün değildir. Aile büyüdükçe yani kişi sayısında artış oldukça evlerin de boyutunda da değişimlere yer verilebilir.

Geleneksel Türk Evi tasarımı

Geleneksel Türk Evi tasarımı

Türk evlerinin en önemli özelliği odalardaki düzenin kurulumudur. Türk evlerindeki salon dekorasyonunu mercek altına aldığınızda odanın birden çok amaca hizmet ettiğini görebilirsiniz. Türk evlerinde hem misafir ağırlama hem de dinlenme, uyuma gibi birçok eylemi salonlarda gerçekleştirebilirsiniz. Odaların boyutu değişse dahi nitelikleri hep aynıdır.

Geleneksel motiflerle dekore edilen bir salon

Geleneksel motiflerle dekore edilen bir salon

Özellikle tarihte biraz daha geriye gidersek Türk evlerinde çadır anlayışının devam ettirildiğine şahitlik edebiliriz. Örneğin; yataklar yüklük denilen bir alana yerleştirilir ve uyku saati geldiği zaman oda bir yatak odasına dönüşebilir. Aynı şekilde sofra bezi ve sinilerle alan bir yemek bölümü olarak da kullanılabilir. 

Geleneksel Türk evlerinde yemek bölümü

Geleneksel Türk evlerinde yemek bölümü

Bundan dolayı Türk evlerinde odanın orta kısmının genelde boş bırakıldığını fark edebilirsiniz. Böylece ihtiyaç doğrultusunda orta alan bazen uyumak, bazen yemek yemek bazen de çocuklar için bir oyun alanına çevrilebilir.

Geleneksel Türk evi modeli

Geleneksel Türk evi modeli

Geleneksel Türk evlerindeki bu planlamanın çeşitlendiği de söylenebilir. Bahçe, ahır, kümes, odunluk, tandır, ocak, misafirhane ve hizmetli odası gibi geniş planlı evler olabileceği gibi merdiven, kuyu, çeşme, havuz ve avlu kapılarının da olduğu evlere rastlamak mümkündür. Türk örf ve adetlerinde temizlik çok önemli olduğu için hamam da geçmiş zamanlarda özel bir yere sahipti. 

Geleneksel Türk evi dışarıdan görünümü

Geleneksel Türk evi dışarıdan görünümü

GELENEKSEL TÜRK EVLERİNDE AKSESUAR KULLANIMI

İhtişam ve gösterişten ziyade doğa ve doğadan olana kucak açan Geleneksel Türk Evlerinde genellikle ağaçlar, sarmaşıklar ve çiçeklerle bir süsleme yapıldığını görebilirsiniz. Öte yandan duvarlarda resimler ve kapı kollarında işlemeli detaylara yer verilir. 

Geleneksel Türk evlerinde duvar dekorasyonu

Geleneksel Türk evlerinde duvar dekorasyonu

UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!

Ramazan'da alışveriş önerileri! Ramazan'da ekonomik alışveriş nasıl yapılır

İLİŞKİLİ HABER

Ramazan'da alışveriş önerileri! Ramazan'da ekonomik alışveriş nasıl yapılır
Fıtır sadakasının Ramazan ayından önce verilmesi caiz midir?

İLİŞKİLİ HABER

Fıtır sadakasının Ramazan ayından önce verilmesi caiz midir?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0