Tütsü nedir? Tütsü ne işe yarar? Tütsünün faydaları nelerdir?

Güzel kokularıyla evlerin atmosferini bir anda değiştirebilen tütsüler, dekorasyonunuzda hoş bir bakış açısı yakalamanızı sağlayabilir. Özellikle kış aylarında yoğun bir günün ardından evinizde oturup dinlenmenin tadına varmak isterseniz çeşit çeşit tütsülerle huzura kucak açabilirsiniz. Peki, tütsü nedir? Tütsünün faydaları nelerdir? Tütsü çeşitleri nelerdir? İşte detaylar...

Yoğun ve stresli bir günün ardından hepimizin hayali evlerimize gidip huzur dolu anlara kucak açmak oluyor. Konfor ve sakinliğin iç içe geçtiği yaşam alanlarımızda her detayın bizi yansıtmasına ve iyi hissettirmesine önem veriyoruz. Kimi zaman bunu dikkat çeken aksesuarlarla kimi zaman da narenciye, vanilyalı ya da odunsu gibi mis gibi kokulu mumlarla başarabiliyoruz. Eğer siz de hem evinizin güzel kokmasını sağlayacak hem de havanıza farklılık katacak hoş bir dokunuş arıyorsanız ihtiyacınız olan şey tütsü olabilir! Gelin, nefis kokularıyla rahatlığın odak noktası haline gelen tütsüler hakkında bilinmesi gereken tüm detaylara birlikte göz atalım. 

Bal kabağından mum nasıl yapılır? Dekorasyonda bal kabağı nasıl kullanılır?İLİŞKİLİ HABERBal kabağından mum nasıl yapılır? Dekorasyonda bal kabağı nasıl kullanılır?

TÜTSÜ NEDİR?

Eski Türkçede 'duman çıkaran obje' anlamına gelen "tütsüg" kelimesinden türetilen tütsü, yüzyıllardır pek çok kültürde yer alan özel kokulu ağaç parçaları, farklı özelliklerdeki otların doğrudan veya dolaylı olarak ateş ile temas etmesi ile ortaya çıkan güzel koku çeşitleridir.

Tütsü

Tütsü

TÜTSÜ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Pek çok form ve aromaya sahip olan tütsüler çubuk, burgu, spiral, ağaç, demet, koni gibi şekillerle piyasada yer almaktadır. Tütsülerin formu ne olursa olsun genel olarak kimyasal içerikli yapay çubuk tütsüler ve doğal tütsüler olarak ikiye ayrıldığını söyleyebiliriz.

Tütsü çeşitleri

Tütsü çeşitleri

En sık kullanılan tütsüler arasında; Sandal Ağacı Tütsüsü, Ardıç Tütsüsü, Gül Tütsüsü, Lavanta Tütsüsü, Reyhan Tütsüsü, Adaçayı Tütsüsü, Vanilya Tütsüsü ve Hindistan Cevizi Tütsüsü yer almaktadır. Rahatlama ve sinirleri yatıştırma özelliği bulunan tütsüler arasından kokusu size hitap eden bir çeşidi seçerek ortamınızın atmosferini değiştirebilirsiniz.

Tütsü türleri

Tütsü türleri

TÜTSÜ NE İŞE YARAR? TÜTSÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?

Odaklanma problemlerini rafa kaldıran tütsüler, bulunduğu ortamdaki kötü kokuları yok etme özelliği sahiptir. Özellikle limon, portakal, amber, gül, aloe vera gibi hoş aromalı tütsüler, tıpkı bir oda parfümü gibi alanın havasını değiştirebilir. Öte yandan aromatik etkili tütsüler mental açıdan bir rahatlama hissi oluşturduğu için stres ve kaygılarınızı azaltmada yardımcı olabilir. Bu rahatlama hissi gün içerisinde yaşadığınız karmaşayı geri planda bırakmanızı sağlayabilir. 

Tütsü faydaları

Tütsü faydaları

DİPNOT:

Bazı tütsü çeşitlerinin böcek uzaklaştırıcı etkisi olduğu da bilinmektedir.

TÜTSÜ NASIL YAKILIR?

Eğer siz de evinizde huzur dolu bir ortam oluşturmak isterseniz adım adım tütsü yakmanın yollarını takip edebilirsiniz.İlk olarak beğendiğiniz bir aromadaki tütsüyü kutusundan çıkarın ve tütsüyü sabit ve yukarı doğru açılı tutmak için bakır tütsülük, seramik tütsülük veya doğal tütsülüklerden birine yerleştirin. Ardından tütsünün diğer ucunu bir çakmak ya da kibrit yardımıyla tutuşuna kadar yakın. Alevin birkaç saniye yanmasından sonra yavaşça havalandırarak üfleyin ve az miktarda duman oluştuğunu gördüğünüz anda tütsüyü yakmışsınız demektir. 

Tütsü yakmanın faydaları

Tütsü yakmanın faydaları

UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!

Uykuda kına yakılması ne anlama gelir? İslam'a göre elinde kına ile uyanmak...

İLİŞKİLİ HABER

Uykuda kına yakılması ne anlama gelir? İslam'a göre elinde kına ile uyanmak...
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Cezayir firat 1 yıl önce

tütsünün hiç bir faydası yoktur kansorojen yayan bır zehırdır 10 yıl sattım kedimde kullanmıyordum temiz havadan başka güzel bir şey yoktur benden söylemesi