Prefabrik ev nedir? Prefabrik ev depreme dayanıklı mı?

Yüzde 95'i deprem kuşağında yer alan ülkemizde yaşadığımız evlerin güvenilir olması hayati bir önem taşıyor. Hem uygun fiyatlı olması hem de esnek bir yapıya sahip olmasıyla son günlerde gündemden düşmeyen prefabrik evler, deprem güvenliği açısından en sağlıklı yapılar arasında gösteriliyor. Peki prefabrik ev nedir? Prefabrik ev depreme dayanıklı mı? İşte yanıtlar...

Kahramanmaraş ve 10 ilde büyük yıkımları beraberinde getiren 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, çok sayıda vatandaşın ağır bir şekilde yaralanmasına ve enkaz altında kalmasına sebep oldu. Can kayıplarının yaşandığı depremin ardından birçok kişi afetlere karşı alınabilecek önlemleri araştırmaya başladı. Güvenli bir yaşam alanında güvenli bir yaşam sürmek isteyen vatandaşlar "Prefabrik evler depreme dayanıklı mı?" sorusuna yanıt arıyor. Prefabrik evlere dair merak edilen tüm detayları haberimizde sizler için açıkladık. 

Konteyner ev nedir? Konteyner ev ne işe yarar? Deprem sonrası konteyner evİLİŞKİLİ HABERKonteyner ev nedir? Konteyner ev ne işe yarar? Deprem sonrası konteyner ev

PREFABRİK EV NEDİR? 

Fabrikasyon olarak demonte şekilde parçalar halinde üretilen ve inşa edileceği konumda kurulan evler 'prefabrik ev' olarak tanımlanmaktadır. Türkçede 'ön üretimli' kelimesinin karşılığı olan 'prefabricate' evler istenilen her alana hızlı bir şekilde kurulabildiği ve uygun fiyatlı olduğu için son dönemlerde yoğun rağbet görüyor.

Prefabrik ev

Prefabrik ev

PREFABRİK EV NASIL YAPILIR?

Prefabrik evlerin yapımı için ilk olarak kurulumun gerçekleştirileceği arazinin gerekli izinlerini almanız gerekmektedir. Tapu, ruhsat ve izinleri tamamladıktan sonra fabrikada modül imalatı gerçekleştirilmektedir. Ardından evin kurulacağı zemin inceleme altına alınır. Eğer zemin düzse direkt olarak beton dökülerek evin kurulumuna başlanabilir. Zeminin yapısı evin kullanım süresinde büyük bir etken oluşturduğu için burada güçlendirme ve çeşitli düzenlemeler de yapılabilir. Son olarak fabrikada üretilen parçaların kurulum ve montajı evin konumlandırılacağı alana yapılır. 

Prefabrik ev yapımı

Prefabrik ev yapımı

PREFABRİK EVİN AVANTAJLARI NELERDİR?

  • Kişilerin yerleşim planına ve alanına göre tasarlanan bu evlerde duvar, kapı ve diğer tüm parçalar fabrikada üretildikten sonra konumlandırılacağı alanda birleştirilmektedir.
  • İşçilik maliyeti normal evlere kıyasla daha düşük olan prefabrik evler, tıpkı diğer evler gibi elektrik tesisatı, kanalizasyon sistemi, ses ve ısı yalıtımına sahiptir. 
  • Portatif bir yapıya sahip olan prefabrik evlerin yerini istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
  • Her türlü iklim koşuluna göre inşa edilebilen prefabrik evlerde kullanılacak malzemeleri dilediğiniz şekilde seçebilirsiniz.

PREFABRİK EV MODELLERİ NELERDİR?

Tek katlı ve iki katlı olarak ayrılan prefabrik evlerin tasarımı beklenti ve ihtiyaçlara göre şekillendirilmektedir. En hesaplı ev modeli olan 1+1 prefabrik evlerin içerisinde tuvalet, banyo, mutfak, salon ve yatak odası evin metrekaresine göre belirlenmektedir. Aynı şekilde tek katlı prefabrik evler 2+1 ve 3+1 olacak şekilde de tasarlanmaktadır. Ancak tek katlı prefabrik evler genellikle 2+1 olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Prefabrik ev modelleri

Prefabrik ev modelleri

Dublex ev olarak da tanımlanan iki katlı prefabrik evler ise 80 ila 160 metrekarelik bir alandan meydana gelmektedir. Çocuklu aileler için ideal olan iki katlı prefabrik evleri tek katlı prefabrik evlerden ayıran en önemli özelliği balkona sahip olmasıdır.

İki katlı prefabrik ev

İki katlı prefabrik ev

PREFABRİK EV DEPREME DAYANIKLI MI?

İnşası sırasında kullanılacak olan profillerin kaynaksız, civatalı ve galvanizli olarak uygulanması prefabrik evleri güvenilir kılmaktadır. Yapının esnek olmasını sağlayan civatalı profiller deprem anında oluşan kuvvetin absorbe edilmesine yardımcı olduğu için prefabrik evler büyük avantaj sağlamaktadır. Aynı şekilde evin dış profillerinde ve çatı sistemlerinde kullanılan hafif materyaller de deprem anında riski en aza düşürmektedir. 

Depreme dayanıklı ev

Depreme dayanıklı ev

DEPREMDE HAYAT KURTARAN DAVRANIŞLAR

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Deprem anında yapılması gerekenler nelerdir? Depremde hayatta kalma yöntemleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Deprem anında yapılması gerekenler nelerdir? Depremde hayatta kalma yöntemleri nelerdir?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 3

destek 1 yıl önce

kardeşim arsası olana destek verin yapsın ben deprem mağduruyum cimere yazdım uzun vadeli toki gibi kredi açın arsama yapayım diye tokiye yönlendirdiler bizim konutlara başvuru yapabilrisiniz dediler yaptık çıkmadı imkan olsa yaparız

ahmet ersoy 1 yıl önce

En doğru yapı şekli Anadolu için fakat betonarme bina lobileri buna karşı bazı belediyeler bu yapı şekline izin vermiyor betonarmeyi zorunlu kılıyor.

Servet 1 yıl önce

Güzel isim