Karot testi nedir, nasıl yapılır? Karot testi zararlı mı? Karot sonucu olumsuz olursa ne olur?

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından vatandaşlar yaşadıkları binaların depreme dayanıklı olup olmadığına dair araştırmalar yapmaya başladı. Binaların depreme dayanıklılığını ölçmek için kullanılan en etkili yöntemlerden biri olan karot testi bu noktada herkesin radarına girdi. Peki, karot testi nedir, nasıl yapılır? Karot testi zararlı mı? İşte yanıtlar...

Yüzde 95'i deprem kuşağında yer alan ülkemizde depreme karşı alınabilecek her önlem hayati önem taşıyor. Özellikle Kahramanmaraş ve 10 ilde büyük yıkımlara neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bu konunun önemi bir kez daha gündeme geldi. Binlerce konutun yerle bir olduğu ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketi sonrasında birçok kişi "Yaşadığım bina depreme dayanıklı mı?" sorusunu hızla arama motorlarında araştırmaya başladı. Binaların dayanıklılığını ölçen yöntemlerden biri olan "karot testi" bu noktada merak konusu haline geldi. İşte karot testi hakkında merak edilen tüm detaylar...

Prefabrik ev nedir? Prefabrik ev depreme dayanıklı mı?İLİŞKİLİ HABERPrefabrik ev nedir? Prefabrik ev depreme dayanıklı mı?

KAROT TESTİ NEDİR? KAROT NEDEN ALINIR? KAROT ÖRNEĞİ NASIL ALINIR?

Binaların depreme karşı dayanıklı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olan Karot testi, yapıda kullanılan betonun kalitesini ölçmeyi hedeflemektedir. Karot testinin yapılması için karot makinesi olarak da bilinen, özel uçlu bir matkapla bina duvarlarından silindir şeklinde beton örnekleri alınmaktadır. Örnekler alınırken binanın demirlerine kesinlikle zarar verilmemekle beraber alınan numune uzmanlar tarafından incelenmektedir. 

Karot testi

Karot testi

ÖNEMLİ BİLGİ: Deprem yönetmeliğine göre C20'nin altında kalan betonlar risk grubu oluşturduğu için binanın yıkılmasına karar verilmektedir.

Karot testi yapımı

Karot testi yapımı

KAROT TESTİ BİNAYA ZARAR VERİR Mİ? BİNADAN KAROT ALMAK ZARARLI MI?

Rastgele bir binanın uygun olmayan bir bölgesinden karot testi almak binanın yapısında bozulmalara sebep olabilir. Eğer karot testi kontrollü ve plan dahilinde yapılmazsa binanın sağlamlığında risk meydana getirebilir. 

Karot testi önemi

Karot testi önemi

KAROT TESTİ FİYATI 2023 NE KADAR?

Karot testinin ücreti şirketler arasında değişkenlik göstermekle beraber Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ya da belediyelere bu testi ücretsiz bir şekilde yaptırabilirsiniz. Ayrıca Kaymakamlık Kurumu'na başvurarak da karot testi talebinde bulunabilirsiniz.

Karot testi ücreti

Karot testi ücreti

DEPREMDE HAYAT KURTARAN DAVRANIŞLAR

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Evde dudak bakımı nasıl yapılır? 4 adımda kolayca kuru dudak bakımı

İLİŞKİLİ HABER

Evde dudak bakımı nasıl yapılır? 4 adımda kolayca kuru dudak bakımı
Orkide bakımı nasıl yapılır? Orkide çiçeği nasıl çoğaltılır?Orkide çiçeklerinin sevmediği 5 şey

İLİŞKİLİ HABER

Orkide bakımı nasıl yapılır? Orkide çiçeği nasıl çoğaltılır?Orkide çiçeklerinin sevmediği 5 şey
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0