Karbon çelik ve döküm tava arasındaki fark nedir? Karbon çelik mi döküm mü daha iyi?

Lezzetli ve sağlığa zararlı olmayan yemekler yapmak isteyen birçok kişi için tava ve tencere seçimi oldukça önemlidir. Pek çok farklı tava çeşitleri arasından ön plana çıkan "Karbon çelik" ve "Döküm demir" tavalar mutfakların vazgeçilmezi haline geliyor. Peki döküm demir tavalar mı yoksa karbon çelik tavalar mı daha iyidir? İşte karbon çelik ve döküm demir tavaların farklarını sizler için açıkladık...

Birbirinden leziz yemeklerin piştiği ve çay saatlerinin vazgeçilmezi haline gelen mutfaklar, evlerimizin gözde alanları olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzün büyük bir çoğunluğunu geçirdiğimiz mutfaklarımızı daha işlevsel ve konforlu bir hale getirmek için pek çok mutfak gereçlerinden faydalanıyoruz. Özellikle yemek pişirirken kolay ve sağlıklı çözümler bu noktada büyük önem arz ediyor. Farklı materyaller kullanılarak üretilen tencere ve tavalar arasından seçim yaparken ise hem uzun ömürlü hem de kaliteli tercihlere yöneliyoruz. Birçok kişinin ilk tercihi haline gelen karbon çelik ve döküm demir tava arasındaki farklar nedir? Gelin, bu iki tava türünün farkları ve kullanım alanları hakkında merak edilen detaylara birlikte göz atalım.

Thermomix nedir, nasıl kullanılır? Thermomix özellikleri nelerdir? Thermomix ne yapabilir?İLİŞKİLİ HABERThermomix nedir, nasıl kullanılır? Thermomix özellikleri nelerdir? Thermomix ne yapabilir?

DÖKÜM DEMİR NEDİR? DÖKÜM TAVA SAĞLIKLI MI, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Dayanıklılık ve doğru ısı yayılımı özellikleriyle ön plana çıkan döküm tavalar, kısık ateşte yavaş yavaş ısındığı için yiyeceklerin eşit ve dengeli pişmesine olanak tanımaktadır. Uzun bir süre yemeği sıcak tutabilen döküm tavalarda kızartma, soteleme, buğulama, fırında pişirme gibi birçok pişirme yöntemini tercih edebilirsiniz.

Tava çeşitleri

Tava çeşitleri

Zamanla kullanıldıkça üzerinde doğal bir anti-adhezif (yapışmaz) tabaka meydana gelen bu tava türü, aynı zamanda sağlam yapısı sayesinde uzun ömürlüdür ve doğru bakım yapıldığında nesiller boyu kullanılabilir.

Döküm tava

Döküm tava

Aşındırıcı temizlik malzemeleri ve bulaşık telleri döküm tavaların temizliğinde kesinlikle tercih edilmemelidir.

Döküm demir tava

Döküm demir tava

KARBON ÇELİK NEDİR? KARBON ÇELİK TAVA SAĞLIKLI MI, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Isıyı eşit şekilde yayan karbon çeliğinden yapılan karbon çelik tavalar, yiyecekleri uzun süre sıcak tutma ve eşit şekilde ısıyı dağıtma özelliğiyle dikkat çekiyor. Parlak olan paslanmaz çeliğe kıyasla mat bir yüzeye sahip olan karbon çelik, hafif bir yapıya sahip olduğu için yalnızca kızartma, buğulama, fırınlama değil sotelemede de oldukça başarılı performans sergilemektedir.

Karbon çelik tava

Karbon çelik tava

KARBON ÇELİK TAVA VE DÖKÜM DEMİR TAVA ARASINDAKİ FARKLAR NEDİR?

Karbon çelik tavalar, döküm demir tavalara oranla daha hızlı ısınır ve ısıyı uzun bir süre hapsedebilir. Ayrıca döküm demirden daha iletken özelliğe sahip olduğu için daha az sıcak noktayla eşit ısınma imkanı sunar. 

Karbon çelik ve döküm demir tava farkları

Karbon çelik ve döküm demir tava farkları

Döküm tavalar yumurta, krep gibi yiyeceklerin pişirilmesi için pek de uygun özellikler barındırmamaktadır. Ancak karbon çelik tavalar yapışmasıyla ünlü balıkların yanı sıra yumurta, omlet ve krep pişirmek için mükemmeldir.

Karbon çelik ve döküm tava farkları

Karbon çelik ve döküm tava farkları

Karbon çelik tavalar, döküm tavalara oranla daha yüksek fiyatlarla satılmaktadır.

En iyi tava çeşitleri

En iyi tava çeşitleri

UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!

Gıybet yaptıktan sonra helallik alınca günah azalır mı?

İLİŞKİLİ HABER

Gıybet yaptıktan sonra helallik alınca günah azalır mı?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0