İşlenmiş şekeri çok tüketirseniz...

Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Fidan, vücudumuza aldığımız her besini sorgulamalı neyi ne için yediğimizi bilmemiz gerektiğini söylüyor.

Derya Fidan, şeker içeriği yüksek olan besinlerin vücudumuza enerji sağlamaları dışında, alındığı kaynağa ve miktarına dikkat edilmezse zarar verebileceğini, bizi hastalıklarla karşı karşıya bırakabileceğini söyledi .

Doğal olarak meyve sebzelerde bulunan şekerin vücudumuzun ihtiyacı olduğunu, ancak genetiği ile oynanmış toz haline getirilmiş işlenmiş şekere vücudumuzun ihtiyacı olmadığını belirtti. 

Derya Fidan, aşırı miktarda alınan basit bir şekerin pankreas salgı hormonlarında dengesizlik yaratarak fazla miktarda insülin salınmasına neden olduğunu buna bağlı olarak da insülin direnci oluştuğunu söyledi. Fidan, İnsülin direncinin de göbek yağlanmasına, karbonhidratlı besinlere karşı aşırı iştah artışıyla vücuda fazla basit şeker alımına neden olduğunu belirtti. 

Fidan yapılan çalışmalara göre, şekerli besinlerin fazla tüketiminin kalbi yorduğu, kalp krizinden sorumlu kötü huylu kolestrolü ve triglesid düzeyini arttırdığını söyledi. Fidan, fazla şeker içeren besinler tüketildiğinde, karaciğere fazla yük bindirerek karaciğer hasarına yol açtığını ve karaciğer yağlanmasına neden olduğu klinik çalışmalarla tespit edildiğini belirtti.

Sağlıklı beslenme profilini baz alın

Dyt. Fidan, karbonhidrat kaynaklarından kaliteli olanları, sofralarda tam buğday ya da çavdar unundan yapılan ekmeklerin yer almasını, beyaz un  mamüllerine  veda etmek gerektiğini söyledi. Fidan, sağlıklı atıştırmalıklardan ceviz, badem ve fındığı ara öğünlerde tercih edilebileceğini, günlük su tüketiminin 8-10 bardak olması gerektiğini ifade etti.

BİR YORUM YAPIN 0