İnsülin direnci nedir ve neden görülür?

İnsülin kas, yağ ve karaciğer gibi kan şekerini kullanan dokulara şekerin alınması ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormondur

Eğer dokularda insülin direnci varsa, şekerin dokulara alınıp, kullanılması ve yakılması zor olur. Bu durumda insülin salınmasına yol açar. Pankreas daha çok insülin salar ve şekerin dokular tarafından kullanılması için adeta 'çift mesai' yapar.

Fazla salınan insülin ise açlık hissine, daha çok yeme ve atıştırmaya neden olur. Bu durum da insülin rezervini azaltır. Aynı zamanda kanda dolaşan aşırı insülin miktarı obezite, hipertansiyon, ateroskleroz gibi kronik hastalık oluşmasına zemin hazırlar. 

İnsülin direncinin görülme sebebi nedir?

İnsülin direnci genetik yatkınlık, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme sonucu oluşur. Sıklıkla genetik yatkınlıkta görülmekle beraber, son zamanlarda insanların daha sedanter (düzensiz fiziksel aktivitenin olduğu ya da fiziksel aktivitenin olmadığı yaşam tarzıdır) bir yaşam sürmesi, rafineri gıdalarının fazla tüketilmesi ve fast food tarzı beslenmenin artış göstermesidir. 

BİR YORUM YAPIN 1

burcu 6 yıl önce

bende ınsılun dırencı var bunu nasıl gecıre bılırım nasıl gıder :S bu yuzden kılo veremıyorum