Karatay diyeti nedir? Karatay diyeti ile zayıflamanın püf noktaları nelerdir?

Karatay diyeti nedir ve nasıl uygulanır? Karatay diyetinde yasaklı yiyecekler nelerdir? İşte, Prof. Dr. Canan Karatay’dan Karatay Diyeti ile zayıflamanın püf noktaları...

Karatay diyeti bilindik diyetlerden farklı olarak, şekeri ve karbonhidratı sıfıra indirir. Prof. Dr. Canan Karatay’ın “tatlı zehirler” olarak adlandırdığı bu ürünler asıl kiloyu ve yağı vücuda depolayanlardır. Ayrıca Karatay beslenmesinde sık sık az az yemek diye bir mantık yoktur. Karatay, ana öğünler arasında salgılanan leptin hormonunun vücudun kendi deposundan yağ yakarak ara öğün ihtiyacını karşılayacağını belirtiyor. Bu da demek oluyor ki klasik diyetlerde her an az da olsa yemek yeme durumu leptin hormonunun kısaca yağ yakmanın önüne geçiyor. Ayrıca şunu da belirtmek gerekiyor Karatay diyetinin bazı kırmızı noktaları var bunların aşılması durumunda bütün sistem yerle bir oluyor. Anlaşıldığı üzere Karatay beslenmesi bir diyet programı değil sürekli uygulanması öngörülen sağlıklı yaşam biçimi… Peki, Karatay beslenmesinde neler yenecek, neler asla yenmeyecek?

Sık Sık Yemek Yok! Günde Yalnızca 2 ya da 3 Öğün

Karatay beslenmesinde sık sık yemek ve ara öğünlerle her an yeme haline olmak yok. Sık sık yemek insülin direncini artıran ve leptin hormonunun salgılanmasına engel olan bir durum. Bu yüzden erken kalkanlar 3, erken kalkmayanlar ise 2 öğün yemek tüketecek. Aralarda meyve, çerez vs. yemek kesinlikle yok.

Kilo vermek için insülin direncini kırmak şarttır. İnsülin yağları depo eden hormondur. Az ve sık yediğimiz zaman sürekli yağlar bu depoya gönderilir. Yemek yediğimiz zaman insülin yükselir ve 2 saat sonra düşmeye başlar ve acıkma hissi ortaya çıkar. Ayrıca sık sık yenen yemeği sindirmeye çalışan karaciğer ve pankreas aşırı derecede yorulur.
karatay diyeti yasaklar

karatay diyeti yasaklar

Nedir Bu “Leptin” ?

Yemek yeme eylemimizi sonlandıran leptin hormonu; ağırlıklı olarak vücudumuzda bulunan yağ hücrelerimiz tarafından, az miktarda da mide ve kalp gibi organlardan salgılanmaktadır. Beynimizin hipotalamus bölgesini etkileyen bu hormon, beynimize vücudumuzun yağ depolarıyla ilgili bilgi vermektedir. Eğer toksanız ve vücudunuzda yeterli miktarda yağ bulunuyorsa, leptin hemen beyne bilgi verir ve beyniniz iştahınızı azaltır.

Leptin ne zaman salgılanır? Diye sorulursa leptin hormonu yemekten 4 saat sonra salgılanmaya başlar. Leptin hormonunun salgılanması gerekir ki insülin salgılanmasın ve direnci kırılsın. Sık sık yemek yendiği vakit miktar ne olursa olsun çiğneme eylemi bile insüline artış komutu verir. Böylece yedikçe acıkan bir bünyeye sahip oluruz. Hâlbuki yemekten 4 saat sonra salgılanan leptin beyne tokluk sinyalleri verirken, yemek ihtiyacını depodan yani vücuttaki yağlardan karşılar. Bu da demektir ki leptin salgılansın ve vücuttaki yağlar erisin.

Sakız çiğnemek, diş fırçalamak, sigara içmek, yemeğin tadına bakmak, lokma halinde ağıza alınan besinler, çiğnemek vesaire gibi şeyler leptini bozar. Beyin bunları yemek olarak algılar ve insülin salgılamaya başlar.

Sıvılar Leptini Bozar mı?

Öncelikle leptin şekeriz sıvılarla bozulmaz. Günde 2,5-3 litre su tüketimi genel şartlardan. Ayrıca Türk kahvesi, filtre kahve, çay ve bitki çayları şekersiz olduğu takdirde istendiği gibi tüketilebilir. Süt sadece sabah içilebilir geç saatlerde içilen süt azda olsa insülin salgılatır ve kilo vermeye engel olur veya durdurur.

Ekmeksiz Nasıl Doyarım?

Toplumca doğru bilinen bir yanlışın peşinden sürüklenip gidiyoruz. Bu da ekmek, makarna, pilav ve türevleri olmadan asla tok kalamayacağımız. Bunun yerine tüketebileceğimiz “iyi yağ” dediğimiz ürünler de mevcut.

Mesela kahvaltıda ekmeksiz yapamam diyenler onun yerine cevizi koyabilirler. Cevizin yerine kavrulmamış fındık, badem vs. de geçebilir. Aşırı kilolu insanlarda en çok görülen şey karaciğer yağlanmasıdır. Ekmek tüketerek karaciğer yağlanmasının önüne geçmek çok zordur.

karatay diyeti yasakları

karatay diyeti yasakları

Karatay Diyetinde Bunları Yemek Tamamen Yasak!

-Her türlü tahıl unu ve bunlardan yapılmış gıdalar (ekmeğin her çeşidi)

-Kavrulmuş kuruyemişler,

-Her türlü şeker, şekerli her türlü gıda, her türlü tatlandırıcı ve -diyabetik ürünler,

-Pirinç, patates, pişmiş havuç,

-Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz

-Markette satılan tavuk, yumurta ve markette satılan fabrikasyon her türlü ürün ile sucuk, salam, sosis,

-Her türlü meşrubat (diyet – light ürünler dahil), meyveli yoğurt, granür kahve

-Market yoğurdu yasak. (Bunun yerine kendi mayaladığınız yoğurdu tüketmelisiniz.)

-Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin

-Öğütülmüş tahıllar

Bunları yapmak şart…

-Yatmadan en az 5 saat önce yemek işlemi sona erecek ve tek bir lokma yenmeyecek. Yalnızca şekersiz çay tüketilebilir.

-Yemesi serbest olan yiyeceklerin porsiyonlarını abartabilirsiniz. Sofradan yarı tok kalkmak hemen acıkmayı getireceği için yanlıştır. Yemek vaktinde ve yeterli miktarda yenmelidir.

-Durmadan hareket şart! Düzenli spor elbette gerekli ancak bu imkânı bulamayanlar için en iyi alternatif yürüyüştür.

-İmkân buldukça hep doğalını tüketin. Market tavuk ve yumurtaları, yoğurtları size yarardan çok zarar verecektir.

karatay diyet listesi

karatay diyet listesi

KARATAY BESLENMESİNE GÖRE KAHVALTI VE AKŞAM YEMEĞİ

KAHVALTI:

24 saatin en önemli öğünü kahvaltıdır. Sabah çok kuvvetli yapılan kahvaltı geç acıkmayı sağlayacaktır.

Her gün en az 2 yumurta bol doğal koy tereyağı ile veya sızma zeytinyağı ile pastırmalı yumurta, doğal sucuklu yumurta, peynirli yumurta veya menemen yapıp yiyebilirsiniz. Yağların yanmamasına ve tabanını yakmamaya özen gösterin. Yanmış yağlar trans yağ olur ve zehir konumundadır. Yumurtaları kayısı kıvamında pişirip tüketebilir ve üzerine zeytinyağı gezdirebilirsiniz.

Herkesin kendi avuç içi kadar peynir, çökelek, tulum, eski kaşar, lor peyniri ve yanında sınırsız salatayı yiyebilirsiniz. 10-15 zeytin kesinlikle tüketmek gerekiyor.

Ekmek yerine bir ince belli çay bardağı dolusu çiğ kuruyemiş yiyebilirsiniz. Meyveyi kahvaltıda tüketmek gerekiyor, içindeki früktoz nedeniyle akşam yenilen meyve insülin salgılar ve kilo vermeyi hem engeller hem de kilo aldırır. Meyvelerin mevsim meyvesi olmasına dikkat edin. Serbest olan meyvelerden birkaç tanesi şunlardır elma, kiraz, kayısı, şeftali, armut, erik, portakal vb. gibi. Veya 3 4 adet gün kurusu yani güneş altında işlem görmeden kuruyan meyveler de tüketilebilir.

AKŞAM YEMEĞİ:

Akşam yemeğinde dikkat edeceğimiz hususlar ise şunlardır. Makarna, pirinç, patates, katiyen mutfağımıza sokulmuyor. Bunların hepsi nişasta ve yüksek oranda şeker içeriyor. İstendiği gibi et, balık, sebze yemeği yenebilir. Yemeklerin zeytinyağı, tereyağı veya kuyruk yağı ile pişmesi şart. Margarin ve ayçiçek yağı kesinlikle kullanılmıyor.

Akşam yemeğini en son saat 19.30 yenmiş olmalıdır. Yemeklerin çiğden ve kavurma işlemi yapılmadan pişmesi şarttır. Ayrıca yemeklerin tuzu ise yemekler piştikten sonra ekleniyor.

Yüksek oranda nişastayı bünyesinde barındıran nohut, leblebi ve bezelyeyi kısıtlı tüketmek gerekiyor. İçindeki nişasta karbonhidrattır ve fazla tüketimi kilo vermeyi zorlaştırır.

Canan Karatay'dan kebap tüketimine onay

İLİŞKİLİ HABER

Canan Karatay'dan kebap tüketimine onay

BİR YORUM YAPIN 6

C e 1 yıl önce

şekersiz çay kullanayım derken bardakta şeker kalıntısı kalmışsa deterjandan sabundan geçen , gene iptal olursunuz

Gökyüzü 4 yıl önce

Ya tarçınlı su beyın kanaması yapıyo dıyolar zayıflatıyomus amaa

Toplam 1 beğeni

Evru 4 yıl önce

Aksamlari tarçınlı süt içsem sorun olurmu

Toplam 3 beğeni

Gizem 4 yıl önce

Çaya karanfil atmak leptini bozar mı?

Toplam 3 beğeni

Tugba 5 yıl önce

Peki ayran Leptini Bozar mi

Toplam 4 beğeni

Ruhan 4 yıl önce

Bozmaz ,ama yavaşlatır .

Toplam 0 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun