Bulgur mu pirinç mi kilo aldırır? Bulgurun ve pirincin faydaları! Diyet pilav tarifi...

Diyette en çok tartışılan konulardan birisi de pirincin mi yoksa bulgurun mu kilo aldırdığı konusudur. Hem sağlık hem de kilo açısından hangisinin daha faydalı olduğunu sizlere araştırdık. Kilo vermeye çalıştığı için kalorili pilavdan vazgeçmek zorunda kalanların gönlünü ferahlatacak o püf noktayı sizlere açıkladık. İşte tüm merak edilenler...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz lezzetli mi lezzetli yemekler arasında her kadının evinde sık sık yaptığı bulgur ve pirinç pilavı gelmektedir. Bulgur yemeğinde olmasa da özellikle de beyaz pirinç pilavını tüketirken dikkatli olunması gerektiği konusunda bugüne kadar uzmanlardan birçok uyarı gelmiştir. Dış görünümüne önem veren kadınların kafalarına taktığı kilo problemleri, sağlıklı ve doğal yollardan verilebilir iken beslenme esnasında ölçüyü kaçırmamakta yarar olduğu unutulmaması gereken durumların başıdır. Tane tane görünümü ile iştah açan beyaz pirinç pilavı mı yoksa lezzetli mi lezzetli domatesli bulgur yemeğinin mi diyete daha uygun olduğunu sizler için araştırmaya çalıştık. Peki hem sağlık açısından hem de kilo almamak için hangisi tercih edilmeli? Bulgur mu pirinç mi kilo aldırır, diyette pilav yenir mi? Bulgur ve pirinç pilavı kaç kalori! Kilo aldırmayan pilav tarifi...

BULGUR MU PİRİNÇ Mİ HANGİSİ DAHA SAĞLIKLI?

Pirinç mi bulgur mu kilo aldırır?

Pirinç mi bulgur mu kilo aldırır?

Soğuk soğuk yenildiğinde damakta enfes bir tat bırakan sütlaç gibi bir çok yemek tarifinde kullanılan pirincin, vücuda olumlu ya da olumsuz etkisinin bilinmesi önemlidir. Sağlık açısından faydalı olsa bile pirinç tüketimine fazla yer verilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, pirincin kilo aldırmada etkisinin en büyük nedenin hareketsiz geçen bir hayat standardının olmasına bağlamaktadır.

Bu uyarılardan yola çıkacak olursak pirinç pilavı yerine lif kaynağı bol olan bulgur tüketimine yer vermek daha önemlidir. 'Bulgur mu yoksa pirinç mi kilo aldırır?' sorusuna verilebilecek yanıt pirinçtir.

SİZCE BULGUR MU YOKSA PİRİNÇ Mİ KİLO ALDIRIR? 

Diyette en çok tartışılan konulardan birisi de pirincin mi yoksa bulgurun mu daha çok kilo aldırdığıdır. Peki pirinç mi bulgur mu kilo yapar? Sizin öneriniz nedir? Yorumlarda buluşalım:

PİRİNCİN KİLO ALMADAKİ ETKİSİ:

Karbonhidrat değeri yüksek olan beyaz pirinç tüketiminde B vitamini, kalsiyum, fosfor, demir ve nişasta oldukça fazladır. Beyaz pirince göre içerisinde daha çok lif bulunduran kepekli pirinç, beyaz pirince göre daha az kalorilidir.

BULGURUN KİLO ALMADAKİ ETKİSİ:

Buğdaydan ortaya çıkan bulgur, lif bakımından faydalıdır. Bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yarayan bulgur, karında uzun süreli tokluk sağlar. Yapılan çalışmalardan elde edilen verilere göre, kolon kanserine karşı da oldukça etkilidir. Folik asit bakımından zengin olması nedeniyle hamilelikte tüketilmesi gereken besinlerden biri olan bulgur haftalık 2 defa tüketilebilir.

BULGUR KİLO ALDIRIR MI? BULGUR KAÇ KALORİ?

Bulgur kilo aldırır mı?

Bulgur kilo aldırır mı?

150 gramlık bulgur pilavının yaklaşık kalori değeri 488 kcaldir. İçerisinde bol miktarda posa bulunduran bulgur, kan şekerinin yukarı çıkmasını sağlayarak uzun süre tokluk hissettirir. Yemekte bulgur varsa 1 dilim ekmek yemek yerine 2 yemek kaşığı miktarında bulgur tüketilebilir. Bulgur tüketiminde kalori miktarını arttırmamak için az buğulama şeklinde pişirilebilir.

  • 1 çorba kaşığı bulgur pilavı 11 kalori
  • Dolu dolu bir çorba kaşığı bulgur pilavı 23 kalori
  • Tepeleme çorba kaşığı bulgur pilavı 34 kalori
  • Büyük porsiyon ortalama 250 gramlık bulgur pilavı ise 286 kalori olacaktır.

PİRİNÇ PİLAVI KİLO ALDIRIR MI? DİYETTE PİLAV TÜKETİMİ...

Pilav kilo aldırır mı?

Pilav kilo aldırır mı?

Günlük hayatta sıklıkla tüketilen ve kilo aldırmaya elverişli olan pilavdan bir türlü vazgeçemiyorsanız, sizlere bir önerimiz var. Karbonhidrat ağırlıklı bir yiyecek olan pilavı kendinize yasaklamadan diyete devam etmenizi sağlayacak o püf noktayı sizler için araştırdık. Pilav için her zamanki gibi hazırlamış olduğunuz suyun içine bir çay kaşığı kadar Hindistan cevizi yağı koyarsanız, pilavın mevcut olan kalori değerini azaltmış olursunuz. Pilavı normal bir şekilde pişirdikten sonra 12 saat buzdolabında beklettikten sonra gönlünüz rahat bir şekilde pilavı tüketebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı koymak istemezseniz bile 100 gramlık bir tabak pirinç pilavının 215 kcal değeri bulunur.

Zayıflamak için alınması gereken kalori miktarı her ne kadar kişiden kişiye değişse de istatistiklere baktığımızda, kadınların günde 2000 kcal, erkeklerin ise 2500 kcal alması gerekir. Sade bir pilav yemeğinin kalorisini 215 olacak şekilde hesap edersek geri kalan yiyeceklerin kalori miktarını hesaplayarak hareket etmeliyiz.

DİYET YAPANLAR PİLAVI NASIL YEMELİ?

MALZEMELER:

  • - 1 bardak beyaz pirinç,
  • - 2 bardak su,
  • - Limon,
  • - Nane,
  • - Zeytinyağı,
  • - Haşlanmış mısır

YAPILIŞI:

- Pilavı yapmaya 2 bardak suyu kaynatmakla başlayın.

- Daha sonra 2 tatlı kaşığı miktarındaki tuzu bir bardak yıkanmış pirine ekleyin.

- Pirinçler 10-15 dakika hafif diri olacak gibi pişirin.

- Ocağın altını kapattıktan sonra içine 1 bardak soğuk su döküp süzün.

- Öte yandan limonun suyunu sıkıp nane, zeytinyağı ve haşlanmış mısırı harmanlayın. Pilavın içine bu karışımı dökün ve afiyetle tüketin.

PİLAV NEDEN KİLO ALDIRIR? HANGİ PİLAVDA KAÇ KALORİ VAR?

İçerisindeki karbonhidrat ve yağ oranı yüksek olan pilav, lif değerleri bakımından oldukça düşüktür. Bu nedenle kan şekerinde ani düşmelere sebebiyet vererek çabuk acıkma ile sonuçlanır. Sadece acıkmakla kalmayıp aynı zamanda tatlı krizlerine de yol açabilen pilav tüketimi bu anlamda diyetteki kişilerin son derece dikkat etmesi gereken bir yemektir. Türk mutfağının vazgeçilemeyen lezzetleri arasında yer alan pilavlar tereyağlı, şehriyeli, nohutlu ve tavuklu yapılabiliyor. Peki burada kalori fark eder mi? Elbette!

İşte pilav çeşitlerine göre kalori miktarları...

  • 1 orta porsiyon (170 gr) tereyağlı pirinç pilavı 283 kalori
     
  • 1 orta porsiyon (270 gr) şehriyeli pirinç pilavı 462 kalori
     
  • 1 orta porsiyon (220 gr) tavuklu pilav 336 kalori
     
  • 1 orta porsiyon (230 gr) domatesli bulgur pilavı kalori

BİR YORUM YAPIN 3

nuri usta 3 yıl önce

Pirincin GDO su tamamlanmış bol bol yiyebilirsiniz. Pirinci savunan uzmanlara da uzman denmeyeceği anlaşılır. Yerli bulgur en iyisi. Hele de siyez bulguru olursa pirinçlen tartışılmaz bile

Toplam 3 beğeni

TR Vatandaş 4 yıl önce

Bu ne yaman çelişki... 150 gramlık bulgur pilavının yaklaşık kalori değeri 488 kcaldir. Büyük porsiyon ortalama 250 gramlık bulgur pilavı ise 286 kalori

Toplam 3 beğeni

Mustafa 3 yıl önce

Biri cig diyeri pismis olabilir

Toplam 0 Beğeni