Yumuşak gıda diyeti nedir? Yumuşak doyurucu besinler

Son zamanlarda popülerliği artış gösteren 'Yumuşak gıda diyeti' herkes tarafından daha da merak edilir oldu. Uzmanların da zaman zaman hastalarına önerdiği Yumuşak gıda diyetinin nasıl yapıldığını ve en doyurucu yumuşak gıdaları sizler için derledik. İşte yumuşak gıda diyeti ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Her zaman olmasa bile hayatınızın bir döneminde sizin ya da yakın çevrenizdeki birinin gıdaları çiğnemeden tüketmesi gereken bir beslenme şeklini tercih etmesi gerekebilir. Genelde çene ve ağız yapısıyla ilgili bir sorun, sindirim sıkıntısı, yutma zorluğu gibi rahatsızlıklar nedeniyle doktorlar tarafından hastalara önerilebilen yumuşak gıda diyeti, kolay çiğneme ve yutması kolay olan yiyecekleri bir araya toplar. Sindirim sürecini kolaylaştıran yumuşak gıda diyeti, az lifli ve rafine edilmiş, işlenmiş karbonhidrat tüketimini gerçekleştiren ilk ve tek diyet çeşididir.

YUMUŞAK GIDA DİYETİNDE NELER VAR?

Yumuşak gıda diyeti

Yumuşak gıda diyeti

Taze besinler yemek yerine daha çok konserve sebze ve meyve tüketimine ağırlıklı tercih edilen, yumurta ve iyi pişmiş balık gibi daha yumuşak besinlerden protein ihtiyacı karşılanabilir.

Yumuşak gıda diyetinde yiyebileceğiniz gıdaları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

- Meyve püre
- Konserve balık ve konserve kümes hayvanları
- Meyve suyu ve sebze suyu
- Beyaz pirinç
- Yumurtalı erişte
- Beyaz ekmek
- Patates püresi
- Muz
- Mango
- Avokado
- Süzme peynir
- Çay.

Yumuşak gıda diyetinde yenmemesi gereken besinler:

- Tam buğday ve tam tahıllı ekmek
- Çiğ sebzeler, özellikle brokoli, karnabahar ve havuç
- Fıstık dahil fasulye ve fındık
- Kahverengi ve yabani pirinç
- Çilek
- Yüksek lifli ve lif zenginleştirilmiş tahıllar
- Asitli içecekler.

YUMUŞAK GIDA DİYETİ NASIL YAPILIR?

Yumuşak gıda diyeti nasıl yapılır

Yumuşak gıda diyeti nasıl yapılır

Yumuşak gıda diyetine başlamadan önce iyi bilmeniz gereken en önemli şey hangi besinleri tercih edip hangilerinden uzak durmanız gerektiğidir. Doktorunuz sıvı ağırlıklı beslenmeniz gerektiğini ya da yumuşak bir diyet yapmanız gerektiğini ameliyat sebebinden dolayı söylemişse o doğrultuda hareket etmek gerekecektir. Temiz ve berrak içecekler ile güzel bir başlangıç yapabilirsiniz. (Elma suyu, sade soda, çay). Buzlu serinletici içeceklerde şerbet ya da meyve hamuru olmadığı zaman 'berrak sıvı' olarak geçer.

Kendinden yumuşak olan gıdalar tercih edilir. (Yulaf ezmesi, yumuşak tahıllar, elma ya da tahıl püresi, tatlılar, patates püresi, patates çorbası, yumurta, krema, bazı peynirler)

Yiyecekler iyice yumuşayana kadar pişirilmelidir. Meyve veya pişmiş sebzenin çiğnenmiş ya da püre şeklinde olması yeterlidir. Nişasta, protein, meyve-sebze ve yağlı tatlılar için denge oluşturulabilir.

Sağlıklı kilo verdiren Akdeniz diyeti nedir, nasıl yapılır? Akdeniz diyet listesi

İLİŞKİLİ HABER

Sağlıklı kilo verdiren Akdeniz diyeti nedir, nasıl yapılır? Akdeniz diyet listesi

BİR YORUM YAPIN 0