Balık yağı kilo aldırır mı yoksa zayıflatır mı? Balık yağı kullanımı

Omega-3 eksikliğinde başvurulan en büyük takviyelerden biri olan balık yağının kilo yapıp yapmadığı merak konusu. Peki balık yağı kilo aldırır mı yoksa zayıflatır mı? Balık yağı kullanımının etkisi...

Omega-3 bakımından zengin olan balık yağı, eczanelerde farklı marka ve türlerde kolaylıkla bulunabilen bir çeşit takviyedir. En temel haliyle zayıf olan bağışıklık sistemini güçlendirmeye yaradığı bilinen balık yağı hamilelikte, çocuklukta ve yetişkinlikte doktor kontrolü ile alınması gereken en önemli takviyelerden biridir. Günümüzde birçoğumuzun balık yağında yağ olduğu için kilo aldırdığı düşünülmektedir. Fakat zannedilenin aksine balık yağının vücutta kilo aldırma gibi bir etkisi yoktur. Özellikle de spor yapan kişilerde çok daha kısa sürede işe yaradığını görebileceğiniz balık yağı düzenli ve doğru tüketimi ile kilo vermeye bile yardımcı olabilir. Balık yağının kullanımına dair doğru bilinen yanlışlardan birisi de yazın tüketilemeyeceğidir. Ancak her yaş grubu ve kilodaki kimselerin vücudunun Omega 3 ve vücudun ihtiyaç duyduğu yağ asitlerine yaz mevsiminde de ihtiyacı olduğudur.

BALIK YAĞI BOY UZATIR MI? BALIK YAĞININ ÇOCUKLARDAKİ ETKİSİ...

Çocuklarda balık yağı kullanımı

Çocuklarda balık yağı kullanımı

Ergenlik dönemindeki yetişkinlerde tüketilecek olan balık yağının direkt olmasa da dolaylı yoldan boy uzama gelişimine yardımcı olduğu bilinmektedir. İştah sorunu olan kimselerde iştah açmak için doktorlar tarafından da önerilebilen balık yağı çocuklarda kilo aldırabilir.

OMEGA-3 TAKVİYESİ NASIL ALINMALI? OMEGA-3 EKSİKLİĞİ OLANLAR DİKKAT

balık yağı kilo aldırır mı?

balık yağı kilo aldırır mı?


Her Omega-3 takviyesi eşit olmadığı için alırken bazı kurallara dikkat edilmesi gerekir. Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, omega-3 alırken dikkat edilmesi gereken 5 kuralı anlattı.

1. İlk olarak kullanılan takviyenin içinde EPA ve DHA bulunduğundan emin olun. Bitkisel orijinli omega-3 takviyeleri bu değerli maddeleri içermez. Kullandığınız takviyenin içinde bu maddeler varsa ilk olarak dikkat etmeniz gereken unsur miktarıdır. Bu sebepten kullandığınız takviyenin etiketini kesinlikle okuyun.

Sağlık hakkında olumlu etkilerinden faydalanabilmek için günde alınması gereken EPA ve DHA miktarının toplam 1000 miligram civarındadır. Ancak bu aşamada dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta üreticinin önerdiği dozun üzerine çıkmamaktır.

2. EPA/DHA oranı 3/2 ve katları olmalıdır. Bu oran ne kadar yüksek olursa da omega-3 takviyesi de o kadar iyidir.

3. Omega-3 takviyesi trigliserid formunda olmalıdır. Etil Ester formunda olan omega-3 ürünleri, insan sağlığı için uygun değildir.

4. Omega-3 yağları hava ile temasta okside olur ve yapısı bozulur. Dolayısıyla, bu yağların içine koyulan kapsüllerin hava sızdırmazlık garantisinin olması gerekir.

5. Yumuşak olan kapsüller hava sızdırdığı için omega-3 yağları okside olarak bu bozulur. Bu sebepten bu tür kapsülleri tercih etmeyin.

OMEGA-3 GELİŞİMİNE YARDIMCI BESİNLER

balık yağı kilo aldırır mı

balık yağı kilo aldırır mı

ALA bulunduran besinler:

Lahana, ıspanak, semizotu
Soya fasulyesi
Avokado
Ceviz
Chia tohumu, keten tohumu, kenevir tohumu
Keten tohumu yağı ve kanola yağı

EPA ve DHA bulunduran besinler:

Ringa balığı, somon, yılan balığı, karides ve mersin balığı gibi yağlı balık ve kabuklu deniz ürünleri
Otla beslenen hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünleri
Omega-3 bakımından zenginleştirilmiş yumurtalar

Kesin kilo verdiren sağlıklı diyet listeleri

İLİŞKİLİ HABER

Kesin kilo verdiren sağlıklı diyet listeleri
Temperleme nedir, çikolata temperleme nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Temperleme nedir, çikolata temperleme nasıl yapılır?

BİR YORUM YAPIN 0