Reflü diyeti nasıl yapılır? Reflü diyet listesi! Reflü hastaları nasıl zayıflar?

Hemen hemen çoğu insanda olan rahatsızlıklardan biri reflü mide yanmasıyla ortaya çıkan ve rahatsız edici noktaya ulaşan bir hastalıktır. Mide hastalıklarından biri olan reflü asitlerin yemek borusuna kaçmasıyla birlikte ortaya çıkıyor. Reflü hastalığına sahip olanların yemek yerken dikkat etmesi gereken bazı püf noktaları bulunuyor. İşte en etkili reflü diyet listesi...

Reflü hastalığı aşamaları olan hastalıklardan biridir. Mide yanması olarak belirti gösteren reflü de başlangıç orta ve ileri derece de olan yediklerini ve içtiklerini düzenleyerek kontrol altına alınabilir. Reflü hastalığı 10 kişiden en az 4 kişide görülmektedir. Şiddetli durumlarda cerrahi müdahale edilmektedir. Uzmanlara göre bu rahatsızlık şiddetli hale gelmeden uygulanabilecek bazı diyet programları bulunuyor. Acıya ve gece uyumamaya neden olan reflü hastalığını azaltmak için uygulayabileceğiniz reflü diyet listesini yasemin.com ekibi olarak sizler için sıraladık. 

Kolonoskopi öncesi diyet nasıl olmalı? Kolonoskopiden kaç gün önce diyete başlanır?  İLİŞKİLİ HABERKolonoskopi öncesi diyet nasıl olmalı? Kolonoskopiden kaç gün önce diyete başlanır?

REFLÜYE İYİ GELEN YİYECEKLER

  • Yağsız et: Tavuk, hindi, az yağlı etler reflü semptomlarını azaltır. Izgara, fırında veya buharda pişirme yöntemleri tercih edilmesi gerekir.
  • Deniz ürünleri: Balık ve deniz ürünleri 
  • Sağlıklı yağlar: Avokado, ceviz, keten tohumu, zeytinyağı, susam yağı 
  • Narenciye(Portakal, mandalina vb) dışındaki meyveler: Kavun, muz, elma, şeftali, çilek ve armut 
  • Sebzeler: Taze fasulye, brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, patates ve salatalık gibi sebzeler düşük yağ ve şeker içerdiği için mide asidini azaltır mideyi de rahatlatır.

reflü diyet listesi

reflü diyet listesi

Zencefil ve bulgur:

Tahıl ve ekmek : Yulaf ezmesi, bulgur, esmer ekmek

REFLÜYE İYİ GELEN İÇECEKLER

  • Bitki çayları: Rezene, hatmi çiçeği, zencefil ve papatya gibi kafeinsiz bitki çayları tüketilebilir. Fakat nane içeren çaylardan kaçınılmalıdır. Bitki çayları sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. Gaz ve mide bulantısı gibi birçok mide problemini yatıştırmaktadır.

Havuç, lahana, pancar, karpuz, ıspanak, salatalık veya armut gibi daha az asit içeren meyveler ile hazırlanmış taze sıkılmış içecekler tüketilebilir.

  • Yağsız veya yarım yağlı süt ve Hindistan cevizi 

reflüde yasaklı yiyecekler

reflüde yasaklı yiyecekler

1 HAFTADA KAÇ KİLO VERİLİR?

Reflü diyeti planına uyarak; 1 hafta içerisinde minimum 2 kilo verebilirsiniz.

REFLÜ'YÜ TETİKLEYEN BESİNLER

Yüksek yağlı yiyecekler: Reflü için kaçınılması gereken yiyeceklerin başında gelir. Patates kızartması, soğan halkaları ve kızarmış tavuk yerine, ızgara, haşlama ve buğulama gibi daha sağlıklı pişirme yöntemleri kullanın.

  • Kafeinli içecekler: Kafeinli içecekler reflüyü şiddetlendirir. Kafeinsiz içecekleri tercih edin.
  • Çikolata: Kafein, yağ ve kakao içerdiği için semptomları arttırır.
  • Nane: Mideyi yatıştırması ile bilinmesinin aksine nane, bir reflü tetikleyicisidir.
  • Gazlı içecekler: Gazlı içecekler midenizde baskı ve ağrı yaratır.
  • Alkol: Midede asit üretimini uyarmaktadır.
  • Narenciye: Greyfurt ve portakal gibi bütün turunçgiller

reflüyü ne iyi gelir

reflüyü ne iyi gelir

  • Domates ürünleri: Domates içeren ürünlerin yüksek asit içeriği, semptomların kötüleşmesine neden olur.
  • Süt/Peynir: Süt laktoz içerdiği için rahatsızlık ve şişkinlik yapar. Az tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Sarımsak, soğan ve baharatlı yiyecekler: Soğan, sarımsak ve baharatlı besinler birçok kişide mide ekşimesi semptomlarını tetikler.
  • Gece atıştırmalıkları: Yatmadan iki saat önce herhangi bir şey yemeyin.

Bol salçalı ve bol baharatlı yiyeceklerden mümkün mertebe uzak durulması gerekiyor.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 5

Erdem 1 yıl önce

Dumanda tutulmus yiyecek felaket sakin tuketmeyin. Fast food sakin

antikor 1 yıl önce

mide asidini bastirmak icin hemen bir bardak suyun icine bir tatli kasigi karbonat karistirilip icilir.. aninda faydasi görürlür..

HACI 1 yıl önce

Mutlaka pekmez için. Sabah aç karnına yarım çay bardağı pekmezin üzerini soğuk süt ile tamamlayın için. RABBİM in izniyle şifa bulursunuz. İnşaallah

Murat gözükara 2 yıl önce

Reflüsü olanlar.... Yemeği yer sofrasında yiyin ve uzanarak hiç bir şey yemeyin... Saat 20 den sonra suyun dışında hiç bir şey yemeyin içmeyin... 1 ay deneyin... Krizlerin azaldığını görürsünüz..

Toplam 4 beğeni

Ali 2 yıl önce

Kendimi bildim bileli sabah aç karnına mide ilacı içerdim ta ki bir arkadaşım hergün içilmezmiş sindirim sistemine zarar verirmiş diyene kadar. Sonra KURU SOĞAN DİYETİNİ buldum. Bir kuru soğan ortadan dörde bölünür kaynatılır ılıyınca suyu içilir. 20 dk sonra yemek yenir. Yemekten bir saat sonraya kadar birşey içilmez iki saat sonraya kadar da bişey yenmez. 15 gün boyunca yaptım 15 gün ara verdim sonra tekrar yaptım şimdi elhamdülillah kurtuldum. Herkese de tavsiye ederim şifa bulursunuz inşallah.

Toplam 14 beğeni