Nilay Keçeci'den: Güçlü kadınların süper besinleri

Hangi yaşta olursa olsun her kadın hayatındaki sağlık problemleriyle, doğru besinler tüketerek ve doğru alışkanlıklar edinerek baş edebilir. Daha sağlıklı, enerjik ve fit olabilmek için beslenme uzmanı diyetisyen Nilay Keçeci'nin 8 Mart Kadınlar günü öncesinde kadınlar için süper gıda ile ilgili verdiği tavsiyelerine kulak verebilirsiniz.

İş, ev gibi yoğun hayat temposunun yanı sıra cinsiyete bağlı hormonel ve fizyolojik özeliklerin etkisi de kadınların sağlığını etkileyip ve vücudunu yorabiliyor. Bu durumda kadınların sağlığını ve enerjisini koruması için doğal besin güçlerinden destek alması gerekiyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde kadınların sağlığı ve enerjisini koruyabilmesi için gerekli olan besin kaynaklarını anlattı.

YORGUNLUĞA DUR DİYEBİLMEK İÇİN…

Yorgunluk vücutta vitamin ve minerallerin emilim oranı yüzde 35 oranında azalır. Bu durumda özel besin kaynakları ile vücuda destek sağlamak gerekir. Vücut direncinizi yüksek tutacak ve vücut sistemlerinizin dengesini korumak için beslenme planınızda sıklıkla bazı besinlere yer vermeniz önemlidir. Bunun için maydanoz, ıspanak, roka, lahana, kereviz, bezelye, havuç, turp, enginar, kırmızı pancar, ve sarımsak gibi besinleri dengeli bir şekilde ana öğünlerinize dahil edin. Ay çekirdeği ve yeşil çay da yorgunluğu önleyen ve gün içinde tüketebileceğiniz diğer besinlerdir. 

SAĞLIKLI SİNDİRİM İÇİN NOHUT VE KETEN TOHUMU

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir sindirim oldukça önemlidir. Bu nedenle lif oranı yüksek olan bazı besinleri beslenme planına almak gerekir. Kadınların bu nedenle nohut ve keten tohumunu dengeli bir şekilde tüketmesi fayda sağlar. Nohut, lif oranının yüksek olmasından dolayı sindirim düzenini korur ve kabızlığa karşı etkilidir. İçerisinde barındırdığı fitoöstrojen ile kadınlarda östrojen hormonunu dengeleyen bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle menopoz döneminde iyi bir destek sağlar. Birçok araştırma nohutun meme kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu da ortaya koymaktadır. Eğer herhangi bir özel durumunuz yoksa keten tohumunu da beslenme planınıza alabilirsiniz. Keten tohumu kadınların fizyolojik ve metabolik fonksiyonlarına yarar sağlayan, hastalıklardan korumaya destek veren sağlıklı yaşam için önemli bir kaynaktır. Dengeli miktarda tüketilen keten tohumu bağırsak düzenini sağlamaya yardımcı olur.

HIZLI BİR ŞEKİLDE ENERJİ KAZANIN

Enerji kazanmak istediğinizde daha çok yemek yemeyi ya da porsiyonlarınızı artırmayı düşünmeyin. Bu size sadece fazla kilo olarak geri döner. Bu noktada yapmanız gereken size hem enerji hem sağlık katacak doğru besinleri almanızdır. Enerji kazanmak için muz, avokado, ananas, çilek, kivi, kayısı, elma, üzüm, nar gibi meyveleri ara öğünlerinizde tüketmeniz yeterlidir. Bu konuda yoğurt da etkili gıdalar arasındadır. Bir kase yoğurtla tükettiğiniz bir meyve kısa zamanda size enerji verir. Seçtiğiniz meyveyi az yağlı bir yoğurtla karıştırın ve ara öğün olarak ya da enerji kazanmak istediğinizde tüketebilirsiniz. Yine enerji kaybı yaşamamak için günlük su tüketiminizi 2 litre olarak tamamlamaya çalışın.

nilay keçeci süper gıdalar güçlü kadınlar

nilay keçeci süper gıdalar güçlü kadınlar

BU BESİNLERLE STRESİ AZALT KENDİNE MUTLULUK YÜKLE 

Stresli bir dönemdeyseniz bunun ilacı sürekli yemek yeme değildir. Ancak bu dönemde küçük desteklerle stresinizi azaltabilir ve mutluluk hormonunuzu aktive edebilirsiniz. Bu konuda bitter çikolata, çilek ve muz oldukça fayda sağlar. Rahatlamak için herhangi bir özel sağlık durumunuz yoksa rezene, papatya ve melisa gibi bitki çaylarından da yararlanabilirsiniz. Rahatlatıcı etkisi ile bu çaylar anlık stresinizi azaltabilir. Hem kokusu hem tadı ile stres faktörünü azaltan tarçın, fesleğen ve karanfilden de bu süreçte faydalanabilirsiniz.

SAĞLIĞINIZA SAĞLIK KATAN BESİNLER

Her kadın bir şekilde vajinal sorunlar yaşayabilir. Kadınlar vajinal sorunlarını önlemek için yine doğanın güçlü besin kaynaklarından faydalanabilir. Doğal enzimleri ile elmas sirkesi vajinadaki zararlı bakterileri atma tam tersi yararlı bakterileri artırma konusunda destek sağlayabilir. Bu konuda limon da oldukça etkilidir. Tatlı patates de yine vajina ve rahim duvarını güçlendirmeye destek veren bir besindir. Beyaz soğan, periner sistemde oluşabilecek kistler için de önleyici bir kaynak olabilir. Besin değeri yüksek olan kinoa, saç köklerini korumaya ve güçlendirmeye fayda sağlarken; kolajen proteini içeren brokoli ise cilt yenilenmesini artırarak ve kırışıklıklarla savaşarak cilt sağlığınızı korumaya destek verir. Bu besinleri de dengeli bir şekilde tüketmeye özen gösterin.

Dünya Kadınlar Günü'nde hangi yemekler yapılabilir? Eşine sürpriz yapanlar için yemek tarifleri

İLİŞKİLİ HABER

Dünya Kadınlar Günü'nde hangi yemekler yapılabilir? Eşine sürpriz yapanlar için yemek tarifleri
Rapor parası nasıl alınır ve ne zaman yatar? İşgöremezlik ücreti ne kadar?Rapor hesaplama 2024

İLİŞKİLİ HABER

Rapor parası nasıl alınır ve ne zaman yatar? İşgöremezlik ücreti ne kadar?Rapor hesaplama 2024

ETİKETLER

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0