İftardan sonra şişkinlik için ne yapmalı? Ramazanda şişkinliğe ne iyi gelir?

Mübarek Ramazan ayında uzun süre yemek yememe, hareketsizlik ve iftardan sonra uyuşukluk nedeniyle metabolizma yavaşlar. Ayrıca uzun süre aç kaldıktan sonra yemeğe yüklenmekte karın şişkinliğine sebep oluyor. Birçok kişinin yaşadığı sorunlardan biri olan iftardan sonra şişkinlik için ne yapmalı? Ramazanda şişkinliğe ne iyi gelir? İşte İftardan sonra mide şişkinliğini geçirmenin yolları...

Ramazan'da iftar ve sahur sonrası yaşanan gaz, sindirim, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlara karşı mideyi rahatlatan içecekler tüketmek gerekiyor. Beslenme uzmanlarına göre farklı türlerdeki yemekleri karıştırmak, ihtiyaçtan fazlasını yemek, lokmaları hızlı ve iyi çiğnemeden yutmak ve yemek esnasında çok fazla su içmek, mide salgılarının yeterince salgılamamasına ve hazımsızlığa neden olmakta. Bunu önlemek için yemekten hemen sonra koltuğa yıkılıp kalmamak için porsiyonlarda ölçülü olmalı, mideyi çok fazla zorlamamak gerekiyor. İşte Ramazan ayında mideyi rahatlatan ve şişkinliği azaltmak için bazı öneriler:

Tam buğday unlu Ramazan pidesi nasıl yapılır? Ramazan pidesi yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERTam buğday unlu Ramazan pidesi nasıl yapılır? Ramazan pidesi yapmanın püf noktaları

İFTAR SONRASI ŞİŞKİNLİK YAŞAMAMAK İÇİN ÖNERİLER

Uzman Diyetisyen Hilal Konak; şişkinliği gidermek için kakule çiğnenebileceğinin altını çizdi, konuyla ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

  • Sindirim problemleri yaşamamak için yiyecek ve içeceklerin çok sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Çorbalar mutlaka ılık şekilde tüketilmelidir. Çorba tüketiminden sonra 10-15 dakika kadar bekleyip ana yemeğe geçmek, hazımsızlık ve şişkinlik problemlerini engelleyecektir.

iftar sonrası şişkinlik nasıl önlenir

iftar sonrası şişkinlik nasıl önlenir

  • Yemekler küçük porsiyonlarda, yavaş ve iyi çiğnenerek tüketilmelidir. Böylece tokluk hissi daha kolay oluşacaktır ve besinler daha kolay sindirilecektir.
  • Doğru pişirme yöntemi uygulamak çok önemli. Yemekler pişirilirken kızartma, kavurma yöntemleri uygulanmamalıdır. En doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırın, haşlama veya buğulamadır.

hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler

hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler

  • Çorbalara ya da yemeklere eklenen kimyon şişkinliği azaltmada oldukça etkilidir.
  • İftardan 1-2 saat sonra tüketeceğiniz 1 fincan rezene çayı şişkinlik problemini hafifletecektir. Papatya çayı, nane çayı ve yeşil çay da şişkinliğe iyi gelen diğer bitki çaylardır.

ramazanda şişkinlik için rezene

ramazanda şişkinlik için rezene

  • Kakule çayı içebilir ya da kakulenin kendisini çiğneyebilirsiniz. Kakule; mide krampları, şişkinlik, ağız kokusu, diş ve diş eti problemlerinin giderilmesinde çok faydalıdır.
  • Sahurda bol su içilmeli kahve çay tüketimine sınırlamak gerekiyor. 
  • Sahurda sizi tok hissettirdiği, yavaş sindirdiği ve saatlerce enerji sağladığı için tahıl, kepek ve tam buğday ekmeği gibi lif açısından zengin yiyecekler yiyin.

İftardan sonra şişkinlik için ne yapmalı

İftardan sonra şişkinlik için ne yapmalı

  • Tatlıları bayrama saklayın. Alkolsüz içecekler ve tatlılar yerine taze meyve suları ve meyveleri tercih edin.
  • Derin yağda kızartılmış börekler gibi kızarmış yiyecekler. Ayrıca yağlı etler, kızarmış pilav, patates kızartması, kızarmış sebzeler, tam yağlı süt, bütün krem ​​peynir ve diğer işlenmiş gıdalardan kaçının.

işlenmiş gıdalar

işlenmiş gıdalar

  • Fırında börek, haşlanmış köfte, ızgara balık ve tavuk, az yağlı sütlü tatlılar, fırında içli köfte vb. daha sağlıklı olan bu pişirme yöntemini kullanabilirsiniz.
Orucu bozan durumlar nelerdir? İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy açıklıyor

İLİŞKİLİ HABER

Orucu bozan durumlar nelerdir? İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy açıklıyor
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0