Prof.Dr.Tarkan Karakan'dan glutensiz diyet ile ilgili dikkat çeken açıklama!

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalından Prof.Dr.Tarkan Karakan glutenin ne olduğu, çölyak hastalığı, gluten hassasiyeti ve alerjisi, glutensiz diyetler ve bu diyetlerin sağlık üzerindeki etkileri konusunda konuştu.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Sağlık alanında merak edilen konuların başında gelen gluten ve glutensiz diyetler, Profesör Doktor Tarkan Karakan'ın katılımıyla Dr. İbrahim Ersoy'un sunduğu bir sağlık programında detaylı bir şekilde ele alındı. Programda glutenin ne olduğu, çölyak hastalığı, gluten hassasiyeti ve alerjisi gibi konulara derinlemesine değinildi.

GLUTENSİZ BESLENİRKEN DİKKAT!

Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olarak tanımlandı. Gıda endüstrisinde yapışkan olarak kullanılan bu proteinin, özellikle çölyak hastalığı üzerinde ciddi etkileri olduğu vurgulandı. 

TAM TAHILLI EKMEK YİYEBİLİRSİNİZ

Prof.Dr.Tarkan Karakan programda ekmeğin ve makarnanın beslenme açısından önemli olduğunu vurgularken günde bir kaç dilim tam tahıllı ekmek yenmesi gerektiğini, makarnanın da bir Akdeniz diyeti bileşeni olarak yenmesi gerektiğini belirtti. Prof.Dr.Karakan yulafla ilgili bir soruya da “Yulaf harika bir besindir, probiyotik açısından çok zengin ve bağırsak bakterilerini beslediği için mutlaka yenmesi gerekir” dedi.

Genetik bir hastalık olan çölyak, glutenin bağışıklık sistemi tarafından düşman olarak algılanması ve bağırsaklarda ciddi bir inflamasyona yol açması olarak tanımlandı. Bu hastalığın teşhisi ve tedavisi konusunda da önemli bilgiler paylaşıldı.

GLUTENSİZ DİYET KİLO ALDIRIR

Programda, çölyak hastalığı olmayan kişiler için glutensiz diyetlerin bilimsel bir temeli olmadığı ve hatta sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceği belirtildi. Özellikle tam tahılların sağlık yararları göz önünde bulundurulduğunda, glutensiz diyetlerin gereksiz olduğu, kilo vermek bir yana aldırdığı ve hatta zararlı olabileceği vurgulandı.

Ayrıca, glutenin fibromiyalji, ankilozan spondilit gibi otoimmün hastalıklarla doğrudan bir ilişkisi olmadığı ve beyin fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmadığı da programda dile getirildi. Sağlık ve beslenme konusunda yanlış bilinen bazı görüşler eleştirilerek, bilimsel kanıtlarla doğru bilgiler sunuldu. İşte Karakan'ın açıklamalarından bazı kesitler...

Uyuza karşı evde ne yapmalıyız? Dr. Feridun Kunak'tan uyuza karşı muhteşem karışım

İLİŞKİLİ HABER

Uyuza karşı evde ne yapmalıyız? Dr. Feridun Kunak'tan uyuza karşı muhteşem karışım

ETİKETLER

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0