Hamilelikte aşerme ve tiksinme! Aşerme ne zaman başlar?

Hamilelik döneminde anne adaylarında görülen aşerme durumunun nedenlerini, en çok neleri yemek istediklerini ve aşermeyi nasıl kontrol altında tutabileceğiniz hakkında sizlere önerilerde bulunduk. Hamilelikte aşerme ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler...

Hamile bir kadının olur olmadık yerlerde mevsimi olmamasına rağmen aklına vuran turşu yeme isteği ya da tatlı krizine sokarcasına çikolata gibi tatlı yiyecekler yemek istemesi aşermenin en tipik örneklerindendir. Aşeren bir kadının aklı fikri yalnızca canının çektiği o yiyeceği yemek iken ona ulaştığında iştah kabarta kabarta yemesi de yaşadığı mutluluğu gözler önüne sermektedir. Hamilelikte aşerme ile ilgili yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilere göre; kadınların ortalama %70’inin aşerdiğini veya bir besinden iğrendiği görülüyor. Uzmanlar özellikle de hamileliğin ilk trimesterına kadar görülen aşermenin normal olduğunu savunuyor. Hamilelik döneminde görülen hormonal değişiklikler, her anne adayında bir olmadığı gibi aşerdiği yiyeceklerde de aynı olmaz. Örneğin kimileri gecenin bir vakti tatlı komasına girerken, kimilerinin canı ekşi bir şeyler isteyebiliyor. Bu durumun nedeni tam belli olmasa da hormonal değişimlerin ve kan şekeri seviyesindeki farklılıkların etkisinin olduğu gözlemleniyor.

HAMİLELİKTE AŞERME NEDEN OLUR?

hamilelikte aşerme

hamilelikte aşerme

Bazı beslenme uzmanları, belli yiyeceklere karşı aşerme durumunun farklı bir anlamının olabileceğini öne sürüyor. Buz yeme, temizlik malzemeleri içme gibi tuhaf isteklerin (kansızlık) demir eksikliği ile, çikolata ve tatlı yiyeceklere karşı yönelme isteğinin B vitamini eksikliği ile, baharatlı besinlerin hararet atmak ile, turşu yemenin sodyum eksikliği ile bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Ancak bu demek değildir ki, anne adayının her canının çektiği şey vücudunun ihtiyaç duyduğu şeydir. Hamilelikte aşerilen yiyecekler anneye ve bebeğe fayda sağlayacaksa evet tüketilmelidir ancak sakıncalıysa bu durum bastırılmalıdır.

hamilelikte aşerme ne zaman başlar

hamilelikte aşerme ne zaman başlar

HAMİLELER EN ÇOK NE AŞERİYOR?

Hamilelik döneminde aşerme hakkında bilgi edinmek isteyen bir ekip, yaptığı çalışmalar sonucunda en çok aşerilen gıdaları tespit etti. Hamilelerin en çok istediği gıdalar ise şöyle:

Turşu, dondurma, tatlılar (çikolata,şeker), karbonhidrat-yüksek kalorili gıdalar (hamur işi, pizza, cips), et, tavuk gibi hayvansal proteinler, meyveler (Karpuz, kavun, çilek  gibi) süt ürünleri (peynir, yoğurt), baharatlı yiyecekler, değişik kombinasyonlu alternatifler (Kavunu biberle yemek gibi)

aşerme nedir

aşerme nedir

AŞERME NASIL KONTROL ALTINA ALINIR?

Hamilelik döneminde anne adaylarının canının çektiği her besin kendisinin ve bebeğinin sağlığı için uygun olmayabilir. Bu gibi durumlarda aşermeyi dengede tutmak gerekir. Peki aşerme isteği nasıl durdurulur?

- Dahiliye doktoruna gidip vücudunuzun eksikliklerini tespit edin ve doğal yöntemlerle gidermeye çalışın.

- Sabah kahvaltılarını kesinlikle atlamayın. Yoksa yemek yeme isteğinizi durduramazsınız.

- Az ama sık yemeye gayret edin.

- Her gün düzenli olarak egzersiz yapmaya çalışın.

Hamileliği engelleyen faktörler ve nedenleri

İLİŞKİLİ HABER

Hamileliği engelleyen faktörler ve nedenleri
Hamilelikte en fazla kaç kilo alınmalı? Hamilelikte kilo ne zaman alınır? Aşırı kilo alımı...

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte en fazla kaç kilo alınmalı? Hamilelikte kilo ne zaman alınır? Aşırı kilo alımı...

BİR YORUM YAPIN 0