Doğum kontrol hapı hamileliği engeller mi? Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalma...

Hamile kalmamak için tercih edilen en etkili korunma yöntemlerinden olan doğum kontrol hapını hem kullanıp hem de hamile kalmak mümkün mü? Doğum kontrol hapının hamilelik oluşumundaki etkisini sizlere araştırdık. Doğum kontrol hapı hamileliği engeller mi?

Günümüzde uygulanan çeşitli korunma yöntemleri arasında en popüler olanı doğum kontrol haplarıdır. Pek çoğumuzun gündelik yaşantı içerisinde olumsuz anlamda duyduğu doğum kontrol hapları kesinlikle doktor onayı almadan kullanılmamalıdır. 35 yaş üzeri kan pıhtılaşması sorunu yaşayan ya da sigara içen bir hamileye çocuk doğursa dahi doğum sonrasında asla önerilmeyen doğum kontrol hapları sadece korunmak için değil çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Doğum kontrol hapının vücutta ters etki gösterebileceği kimselerin dışında düzenli kullanılmasına karşı pozitif etkileri de bulunmaktadır. İçerisinde oldukça düşük dozda kadınlık hormonu bulunduran doğum kontrol hapları, hormon salınımının kontrolüne imkan verdiği için kadının yumurtlamasını önler. Böylelikle de sperm hücresi yumurta oluşturamayacağı için hamileliğe sebebiyet vermez.

En iyi korunma yöntemi: Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır?İLİŞKİLİ HABEREn iyi korunma yöntemi: Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır?

DOĞUM KONTROL HAPI NEDİR, NE İŞE YARAR?

İçerisinde östrojen ve progesteron isimleri verilen kadınlık hormonları, yumurtlamanın gerçekleşmesini engelleyerek olası hamileliklerin önüne geçilmesine yardımcı olur. Düşük de olsa bazı olumsuz etkilere neden olabilen doğum kontrol haplarının gebeliği engelleme olasılığı neredeyse  %100'e yakındır. İlaç kullanımı bittiğinde çocuk sahibi olabilmek için gerekli olan sağlıklı yumurtlama yeniden başlar. 

Doktorların bu ilacı kullanmalarını uygun görmediği kişilerin dışında bütün kadınların kullanabileceği doğum kontrol hapı, anne-baba olmak istemeyen, regl düzensizliği veya  sancılı regl dönemi gören kimseler tarafından da kullanılabilir.

DOĞUM KONTROL HAPI KULLANIRKEN HAMİLE KALINIR MI?

doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalmak

doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalmak

Düzenli kullanımında %99’a kadar etkili olan hamilelikten korunmada her ne kadar kusursuz kullanılsa da istisnai olarak hatalı kullanımlarında % 8 başarısızlık ihtimaline sahiptir. Yani bu ilaçlar düzenli kullanılsa da her yöntem gibi başarısızlık (gebe kalma ihtimali) riski mevcuttur. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde doğum kontrol hap kullanımı bırakılmalıdır.

Hapların hamileliği engellemesiyle beraber; regl düzenleme ve yumurtalık kistlerinin tedavisinde etkin olabileceği tespit edilmiştir.

Doğum kontrol hapının riskleri! Doğum kontrol hapını kimler kullanmamalı? İLİŞKİLİ HABERDoğum kontrol hapının riskleri! Doğum kontrol hapını kimler kullanmamalı?

DOĞUM KONTROL HAPINI KİMLER KULLANMAMALI?

  • -35 yaşın üzerinde bir kadın eğer günlük hayatında sigara da içiyorsa kesinlikle doğum kontrol hapı kullanmamalıdır!
     
  • -Pıhtılaşma bozukluğu olan hamile kadın eğer sigara içmişse de yine çok tehlikelidir.
     
  • -Hamileliğinde pıhtı bozukluğu görülen anne adaylarında doktor sıkıntı tespit etmişse hamileliği bittikten sonra da doğum kontrol hapının kullanılmasını uygun görmeyebilir.

BİR YORUM YAPIN 0