Fitre nedir? 2024 fitre miktarı ne kadar oldu? Fıtır sadakası kimlere verilebilir?

Ramazan'ın gelmesiyle 2024 yılının fitre miktarı merak edilen konular arasında yer almaya başladı. Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı ramazanın başlangıcından gelecek yıl ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını belirledi. Peki fitre nedir kimlere verilir? Fıtır sadakası kimlere verilmez? 2024 fitre miktarı ne kadar oldu? Din İşleri Yüksek Kurulu açıkladı...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı ramazanın başlangıcından 2025 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan fitre miktarının ne kadar olduğunu açıkladı. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nda yapılan toplantı sonrası 2024 yılı fitre miktarı 130 TL olarak belirlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı geçen sene, "Fitreler depremzedelere de verilebilir" bildirisi yayımlamıştı. Halk arasında her yıl merak konusu olan başlıkları bir araya getirdik. İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

2023 fitre miktarı

2023 fitre miktarı

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU 2024 FİTRE MİKTARI!

Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını belirledi.

Fitre (sadaka-i fıtr), Ramazan Bayramı’na kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında nisab miktarı mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları mâli bir ibadettir.

Fitre ibadeti, darda olanların ihtiyaçlarının karşılanmasına vesile olmakta; sevgi ve kardeşlik bağlarının pekişmesini sağlamasının yanında toplumsal dayanışmayı da içerisinde barındırmaktadır. Bundan dolayıdır ki fitre, geniş bir mükellef kitlesi, tarafından yerine getirilmektedir.

Hadislerde fitre miktarı, buğday, arpa, hurma veya üzümden Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde kullanılan ölçü birimi esas alınarak belirlenmiştir. Fitrenin bu sayılan ürünlerden belirlenmesinde, o günkü toplumun ekonomik şartları ve temel gıda maddelerinden hareketle kişinin günlük gıda ihtiyacının dikkate alındığı anlaşılmaktadır.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde;

  • Konu ile ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde 2024 yılı fitre miktarının 130 TL olarak belirlenmesine,
     
  • Bu meblağın nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden aynî olarak da verilebileceğine,
     
  • Belirlenen bu meblağın, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedeli olduğuna,
     
  • Bunun yanında her bir mükellefin, kendi ekonomik durumunu ve günlük gıda harcamalarını göz önünde bulundurarak belirleyeceği bir meblağı fitre olarak verebileceğine,

Oy birliği ile karar verildi.

Fitre kimlere verilmez

Fitre kimlere verilmez

FİTRE NEDİR? KİMLERE VERİLİR?

Fitre fatr kökünden gelerek 'yaratmak, icat etmek; kesmek, yarmak, ikiye ayırmak' anlamlarını taşımaktadır. Ramazan bayramına îdü'l-fıtr denildiği gibi ramazan ayını yaşamanın, onun mükâfat ve bereketinden faydalanmanın bir şükran belirtisi olarak verilen fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir.

Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir.

 FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?

Zekat ve sadaka fitresinin kimlere verilmesi gerektiğine de değinen İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy Tevbe Suresi'nin 60. ayetiyle konu hakkında şu sözlere yer verdi:

"Allah'u Teala'nın yüce Peygamberi diyor ki "Ramazan Bayramı'na eriştin. Bayrama erişmenin bir hediyesi var." O hediyeyi alıp peygambere vereceksin demiyor. Bu din muhteşemdir. Zekatı sen peygambere veremiyorsun. Peygamberin ailesine veremiyorsun. Hanımına, çocuklarına, torunlarına, aile ve akrabasına da veremiyorsunuz. Allah (c.c) Tevbe Suresi'nin 60. ayetinde kimlere zekat, kimlere sadaka verileceğini açık bir şekilde belirtmiştir. Muhakkak ki zekatlar ve sadakalar fakirlere, miskinlere, zekat toplayıp fakirlere dağıtmak için görevlendirilmiş devlet memurlarına, borçlulara, azad olmak için para biriktiren kişilere, yolda kalmışlara, Allah yolunda cihat eden kişilere..."

Tevbe Suresi 60. Ayet: Zekâtlar ancak fakirlere, yoksullara, zekâtların toplanmasında görevli memurlara, kalpleri İslâm’a ısındırılacak olanlara, kölelere, borçlulara, Allah yolunda cihâd edenlere ve yolda kalmışlara verilir. Allah’ın bu konudaki kesin emri ve taksimi böyledir. Allah her şeyi hakkiyle bilen, her işi ve hükmü hikmetli ve sağlam olandır. 

 اِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَٓاءِ وَالْمَسَاك۪ينِ وَالْعَامِل۪ينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَ۬لَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِم۪ينَ وَف۪ي سَب۪يلِ اللّٰهِ وَابْنِ السَّب۪يلِۜ فَر۪يضَةً مِنَ اللّٰهِۜ وَاللّٰهُ عَل۪يمٌ حَك۪يمٌ

"İnnemâ-ssadekâtu lilfukarâ-i velmesâkîni vel’âmilîne ‘aleyhâ velmu-ellefeti kulûbuhum vefî-rrikâbi velġârimîne vefî sebîli(A)llâhi vebni-ssebîl(i)(s) ferîdaten mina(A)llâh(i)(k) va(A)llâhu ‘alîmun hakîm(un)"

Fitre kimlere verilir? Kardeşe ya da akrabaya fitre verilir miİLİŞKİLİ HABERFitre kimlere verilir? Kardeşe ya da akrabaya fitre verilir mi

 Hanefilere göre;

  • Kendi usûl yani annesi, babası, dedesi ve ninelerine,
     
  • Kendi fürûuna yani çocuklarına, torunlarına ve onların çocuklarına,
     
  • Eşine,
     
  • Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
     
  • Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa zekât, fitre ve fidye verilmez.

Şâfiîlere ve Ebu Yusuf'a göre fitre;

  • Müslüman olmayana,
     
  • Kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları,
     
  • Gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.

BİR YORUM YAPIN 1

zafer gülten 1 yıl önce

fitre zamanı sokak dilencileride atağa geçti,zabıta cezasını göze alıp heryerde boy göstermeye başladılar,aman dikkat edin,paranızı bankada serveti olanlara vermeyin.