Kabir üzerine oturmak günah mıdır? Mezar taşına oturmanın dinen hükmü nedir?

İslamiyet'te insanın dirisinin saygın olduğu gibi ölüsünün de saygınlığı büyüktür. Peki kabir ziyaretlerinde mezar üzerine veya mezar taşı üzerine oturmak dinen uygun mudur? İşte Peygamber Efendimiz (SAV) konu hakkında buyurduğu hadis...

İslamiyet'te kabir ziyareti esnasında ölülere selam vermek sünnettir. Bu durum yapılan kabir ziyaretlerinde dinimizce, dirilerin saygınlığı kadar ölülerin de saygınlığının olduğunu gösteriyor. İslam alimleri ölülere ve kabirlere saygı gösterilmesinin dini bir zorunluluk olduğunu belirtirken buna Peygamber Efendimiz (SAV)'in şu hadisleriyle örnek veriyorlar: "Ölünün kemiğini kırmak diri iken kemiğini kırmak gibidir" (İbn Mâce, "Cenâ'iz", 63; Ebû Dâvûd, "Cenâ"iz", 60); "Ölüler hakkında aşağılayıcı sözler söylemeyin, artık onlar dünyada yaptıklarıyla baş başa kalmıştır" (Buhârî, "Cenâ'iz", 97) Diriye ve ölüye saygınlığıyla ümmetine örnek olan Peygamber Efendimiz (SAV), yanından geçen bir cenazeye saygısından dolayı ayağa kalkar. Ölen kişinin Müslüman olmadığını söyleyen kişilere Peygamber Efendimiz (SAV)'in "O bir can değil midir?" dediği rivayet edilir. (Buhârî, "Cenâ'iz", 50; Müslim, "Cenâ'iz", 78-81).

Kabirlere yapılan ziyaretleri, İslam inancının özünü zedelemeyecek şekilde olmalıdır. Biz de bu hususta kabir ziyaretlerinde mezar üzerine veya mezar taşına oturmanın günah olup olmadığını araştırdık.

Kabir ziyareti nasıl yapılmalıdır

Kabir ziyareti nasıl yapılmalıdır

Kabir ziyareti duası nedir? Mezarlıkta hangi dualar okunur?İLİŞKİLİ HABERKabir ziyareti duası nedir? Mezarlıkta hangi dualar okunur?

KABİR ÜZERİNE OTURMAK GÜNAH MIDIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konu hakkındaki bilgilendirmesi şu şekildedir:

Mezar taşı üzerine oturmak dinen uygun mu

Mezar taşı üzerine oturmak dinen uygun mu

İnsanın dirisi saygın olduğu gibi ölüsü de saygındır. Dolayısıyla ölülere saygı duyulması ve saygısızlık anlamı taşıyan davranışlardan kaçınılması gerekir. Bu itibarla, zaruret olmadığı sürece, mezarların üzerinden geçilmesi ve kabirlerin üzerine oturulması dînen uygun bir davranış değildir. Hz. Peygamber (SAV), "Sizden birinizin ateş üzerine oturup da bu ateşin elbisesini yakması, kabir üzerine oturmasından daha iyidir." (Müslim, Cenâiz, 96) buyurmuşlardır. Ancak, kabrin kenarına oturulmasında bir sakınca yoktur.

Salon ve yatak odalarında mavi nasıl kullanılır? Mavi ev dekorasyonu nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Salon ve yatak odalarında mavi nasıl kullanılır? Mavi ev dekorasyonu nasıl yapılır?

BİR YORUM YAPIN 0