Gıybet yaptıktan sonra helallik alınca günah azalır mı?

Gıybet etmek İslam dininde telafisi çok zor olan bir günahtır. Öyle ki gıybet eden kimse mümin kardeşinin etini yemesine benzetilmiştir. Böyle büyük bir günahın tövbesi de çok zordur. Affı mümkün olup olmadığını ve gıybet edildikten sonra yapılan yanlışın nasıl düzeltilebileceğine haberimizde yer verdik. Prof. Dr. Mustafa Karataş programında gelen dedikodu ile ilgili soruya cevap verdi.

Sözlükte "uzaklaşmak, gözden kaybolmak, gizli kalmak" gibi anlamlara gelen gayb kökünden isim olmuş, hem iyi hem de kötü sözlerle anmayı ifade etmekle birlikte terim olarak genellikle "kötü sözlerle anma" mânasında kullanımı yaygınlık kazanmıştır.  Kur’ân-ı Kerîm’de Hucurât Suresi'nin 12. ayetinde, çekimli fiil olarak geçmektedir.  Burada, bir kimseyi sırf zanna dayanarak yargılama ve gizli kusurlarını araştırma (tecessüs) yanında gıybet de yasaklanmış, gıybetin ölmüş bir din kardeşinin etini yemeye benzetilmesiyle de bu davranışın kötü ve iğreti tarafına vurgu yapılmıştır.

İslam'da insan haklarına oldukça önem verilmiştir. Bir kimsenin arkasında onun hoşlanmayacağı şekilde konuşmaya gıybet denir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) gıybetin anlamını açık açık vermiştir: 

"Gıybet nedir, bilir misiniz?"

- Allah ve Resûlü daha iyi bilir, dediler. Hz. Peygamber:

- "Gıybet, din kardeşini hoşlanmadığı bir şey ile anmandır" buyurdu.

- Söylenen ayıp eğer o kardeşimde varsa, ne dersiniz?" diye soruldu.

- "Eğer söylediğin şey onda varsa gıybet ettin; yoksa, o zaman ona iftira ettin demektir," buyurdu. (Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî)

Gıybet nedir

Gıybet nedir

Gıybet çok tehlikeli bir günahtır. Kendi nefsini tutamayıp başka mümin kardeşlerin hakkında onların hoşlanmayacağı şekilde konuşanlar için Kanal 7'de ekranlara gelen Muhabbet Kapısı programında Prof. Dr. Mustafa Karataş'a yönlendirilen soruda dedikodu yaptıktan sonra helallik alınca günah azalır mı sorusunu şu şekilde yanıtladı:

Gıybet nedir, gıybete giren davranışlar! Gıybet ve iftiradan korunma duasıİLİŞKİLİ HABERGıybet nedir, gıybete giren davranışlar! Gıybet ve iftiradan korunma duası

PROF. DR MUSTAFA KARATAŞ'IN CEVABI:

Karbon çelik ve döküm tava arasındaki fark nedir? Karbon çelik mi döküm mü daha iyi?

İLİŞKİLİ HABER

Karbon çelik ve döküm tava arasındaki fark nedir? Karbon çelik mi döküm mü daha iyi?

BİR YORUM YAPIN 0