Cami yaptırıp ismini vermek riyaya girer mi?

Kanal 7’de yayınlanan Necmettin Nursaçan’la sohbetler programına gelen bir soruda iyilik yaparken sınırı aşıp riyâya kaçmasından çekinen bir izleyici sayın Nursaçan’a başvurdu. Babasını kaybeden bir izleyici babasının adına cami yaptırdığını söyledi. Camiye isim verirken köylülerin ısrarıyla babasının adını verdiğini iletti. Camiye vefat eden babanın ismini verilir mi? Camiye babanın ismini vermek riyâya girer mi?

Geçici olan ahir dünyada yapılan sevaplar sürekli insanların hanelerine yazılır. Son nefesi verince amel defteri şu üç kişi haricinde herkesin kapanır. “İnsanoğlu öldüğü zaman bütün amellerinin sevabı da sona erer. Şu 3 şey bundan müstesnâdır: Sadaka-i câriye, istifâde edilen ilim, kendisine duâ eden hayırlı evlât.” (Müslim) Ahirete irtihal eden anne ve babaların ardından onların adına yapılan sadakaların sevabı hem onları hem de iyiliğe vesile olan evlatlara yazılır. Kaybettiği büyüklerinin sevap defterinin kabarmasını isteyen evlatlar her zaman onlar adına hayırlar yapabilirler. Kaybettiğimiz yakınlarımızın adına yapılan hayra onların ismini verebilir miyiz?

Riya ne demek? İslam hukukana göre riya edenin durumu ne olur?İLİŞKİLİ HABERRiya ne demek? İslam hukukana göre riya edenin durumu ne olur?

Muhsin Bay'ın sunduğu Nursaçan'la Sohbetler programına gelen soruda izleyici babasının adına cami yaptırdığını belirtti. Camiye isim verirken köylüler babasının ismini vermesinin daha iyi olacağını söyledi. Beyefendi bunun riyaya girip girmeyeceğini merak ettiğinden Necmettin Nursaçan hocaya başvurdu. Hocamız bunun riyaya girmeyeceğini çünkü babalarının ahirete irtihal ettiğini belirtti. Hatta daha güzel hayırlara vesile olabileceğini söyledi.

ESKİ DİYANET İŞLERİ BAŞKAN YARDIMCI NECMETTİN NURSAÇAN'IN CEVABI

Necmettin Nursaçan'ın Cevabı: Sende sevap kazandın. Babanın da amel defteri açık olduğu için ona da sevaplar gitti. Komşular da vefakarlık yapmışlar. Komşulara da teşekkür etmek lazım. Hacı Mustafa Cami, gayet güzel ve Hacı Mustafa'nın arkadaşları da bu durumu görünce 'Hacı Mustafa'ya bak. Ne güzel adamın adını camiye vermişler, halbuki benden fakirdi. Bende bir Kur-an kursu yapıyım, okul yaptırayım, hastane, sağlık ocağı yaptırayım' der. Teşvik edici olur. Baba dünyadan ayrılmış, riya yapma imkanı yok. Bakın ben hayır yaptım deme durumu yok. İbrahim Peygamber (as) duasında 'Ya Rab beni benden sonrakilerin dilinde hayırla andır.' Hayırla anılmak, Hacı Mustafa Camisi denilmesi ne kadar güzeldir. Ne hayırlı evlattır.  

BİR YORUM YAPIN 0