Riya ne demek? İslam hukukana göre riya edenin durumu ne olur?

Peygamber Efendimiz (SAV), görmek anlamındaki Re'y kökünden türeyen şöhret peşinde olma kelimesiyle birlikte "Çıkar sağlama" gibi dünyevi amaçları kapsayan 'riya'yı gizli bir şirk olarak görmüştür. Allah'tan başkasının hoşnutluğunu kazanma düşüncesiyle yapılan amelde ihlas terk edilmiş olur. Peki İslam hukukuna göre riya edenin durumu ne olur? İşte riya'ya dair tüm detaylar...

Kaf Suresinin 16. Ayetinde belirttiği gibi Allah (cc) insanlara şah damarlarından daha yakındır. İnsanların attıkları her adımı bilen Rabbimiz (cc), o adımları atarken alınan niyetleri de eksiksiz bilmektedir. İnsan hayır yaparken başkalarının beğenisini almak niyetinde olmamalıdır. Eğer bir iş başkasının beğenisini kazanmak için yapılırsa, ahirette o kimse Allah'ın (cc) şu sözüne muhatap olacaktır:

İbadetine riya karıştırana ahirette denir ki: Git sevabını o kişiden iste. (İbni Mace)

Riya dipsiz bir kuyuyken, onu huy haline getiren insanları cehennem çukurlarına yollar. Haberimizde riya nedir, riya yapanın hali nasıldır? sorularına cevap bulabilirsiniz. 

İnsanların onayını almak için hareket etmek

İnsanların onayını almak için hareket etmek

Tevazu ne demek? Tevazu KurİLİŞKİLİ HABERTevazu ne demek? Tevazu Kur'an-ı Kerim'de hangi ayetlerde geçer? Tevazu ile ilgili hadisler...

RİYA NE DEMEK?

Riya hem çok çirkin hem de çok tehlikeli bir davranıştır. Sözlük anlamı Allah için yapılması gereken amel ve ibadeti kullara gösteriş olsun diye yapmadır. Riya yapan kimselere Allah (cc) Maun suresinin 4,5,6 ve 7. ayetlerinde değinmiştir. Onlar için Rabbimiz (cc)  “Vay haline şöyle namaz kılanların: Ki onlar namazlarından gafildirler (kıldıkları namazın değerini bilmez). İbadetlerini gösteriş için yapar, zekât ve diğer yardımlarını esirger, vermezler.” (Maun, 107/4-7) buyurmuşlardır.

"Onlar namazlarıyla gösteriş yaparlar" Maun Suresi 5. ayeti

Riya gibi kötü huya sahip kişiler aynı zamanda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in 

Allah rızasından başka maksat için ilim öğrenen veya ilmini dünya menfaatine alet eden, Cehennemdeki yerine hazırlansın! (Tirmizi) hadisine muhatap olurlar. 

Riya yapan kimse şirke düşmüş de olur çünkü Peygamberimiz (SAV):

Şurası muhakkak ki riyânın (gösterişin) azı dahi şirktir... (İbn Mâce) buyurmuşlardır.

Gıybet nedir, gıybete giren davranışlar! Gıybet ve iftiradan korunma duasıİLİŞKİLİ HABERGıybet nedir, gıybete giren davranışlar! Gıybet ve iftiradan korunma duası

RİYA NE ALAMETİDİR?

Riya yapan kimse Allah'ın azabına muhatap olur. En büyük günah olan şirkin küçüğünü yapmış olur. Öyle ki: 

"Kıyamet günü hesabı ilk görülecek kişi, şehit düşmüş bir kimse olup huzura getirilir."

Allah Teâlâ ona verdiği nimetleri hatırlatır, o da hatırlar ve bunlara kavuştuğunu itiraf eder. Cenâb-ı Hak:

  • Peki, bunlara karşılık ne yaptın? buyurur.
     
  • Şehit düşünceye kadar senin uğrunda cihad ettim, diye cevap verir.
     
  • Yalan söylüyorsun. Sen, "babayiğit adam" desinler diye savaştın, o da denildi, buyurur. Sonra emrolunur da o kişi yüzüstü cehenneme atılır.

    Bu defa ilim öğrenmiş, öğretmiş ve Kur‘an okumuş bir kişi huzura getirilir. Allah ona da verdiği nimetleri hatırlatır. O da hatırlar ve itiraf eder. Ona da:
     
  • - Peki, bu nimetlere karşılık ne yaptın? diye sorar.
     
  • - İlim öğrendim, öğrettim ve senin rızan için Kur'an okudum, cevabını verir.
     
  • - Yalan söylüyorsun. Sen "âlim" desinler diye ilim öğrendin, "ne güzel okuyor" desinler diye Kur'an okudun. Bunlar da senin hakkında söylendi, buyurur. Sonra emrolunur o da yüzüstü cehenneme atılır.
     
  • (Daha sonra) Allah'ın kendisine her çeşit mal ve imkân verdiği bir kişi getirilir. Allah  verdiği nimetleri ona da hatırlatır. Hatırlar ve itiraf eder.
     
  • Peki ya sen bu nimetlere karşılık ne yaptın? buyurur.
     
  • Verilmesini sevdiğin, razı olduğun hiç bir yerden esirgemedim, sadece senin rızânı kazanmak için verdim, harcadım, der.
     
  • Yalan söylüyorsun. Halbuki sen, bütün yaptıklarını "ne cömert adam" desinler diye yaptın. Bu da senin için zaten söylendi, buyurur. Emrolunur bu da yüzüstü cehenneme atılır.” (Müslim)

    hadisi şerif-i Müslümanlara aktarılmıştır
Tevazu ne demek? Tevazu Kur'an-ı Kerim'de hangi ayetlerde geçer? Tevazu ile ilgili hadisler...

İLİŞKİLİ HABER

Tevazu ne demek? Tevazu Kur'an-ı Kerim'de hangi ayetlerde geçer? Tevazu ile ilgili hadisler...
Er-Rakib (c.c) ne demektir? Er-Rakib isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna Er-Rakib...

İLİŞKİLİ HABER

Er-Rakib (c.c) ne demektir? Er-Rakib isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna Er-Rakib...

BİR YORUM YAPIN 0