Er-Rakib (c.c) ne demektir? Er-Rakib isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna Er-Rakib...

En güzel isimlerin bulunduğu Esmaül Hüsna'dan "gözetlemek, kontrol etmek" anlamını taşıyan Er-Rakib ismi rakb kökünden türemiştir. Peki her hareketimizden, düşüncemizden haberdar olan Allah'ın (c.c) sıfatlarından biri olan Er-Rakib'in faziletleri nelerdir? İşte Er-Rakib ile iligli tüm detaylar...

Ruküb, rekabet kökünden türeyen rakib kelimesi "gözetleyip kontrol eden" manasına gelir. Allah'ın 99 isimlerinden biri olan Er-Rakip ismi Kur'an-ı Kerim'de beş ayette geçer. Bunlardan biri Hz. Şuayb'ın iman etmeyen kavmine hitap ederken kullandığı, "Gerçekleşecek âkıbeti bekleyin, ben de sizinle birlikte beklemekteyim" meâlindeki ifadesinde yer almakta (Hûd 11/93). Birinde de "İnsanın her söylediği şeyi dinleyip gözetleyen ve yazan melek" mânasında kullanılmaktadır (Kāf 50/18). Rakīb isminin Allah'a nisbet edildiği üç âyetin biri, Hz. Îsâ’nın kendisinden sonra ümmetinin yegâne gözetleyicisinin Allah olduğunu vurgulayan niyazında geçmektedir (el-Mâide 5/117). Diğer iki âyetin birinde ise Allah'ın insanları, diğerinde ise her şeyi gözetleyici olduğu bildirilmektedir (en-Nisâ 4/1; el-Ahzâb 33/52).

Er-Rakib (cc) ne demek?

Er-Rakib (cc) ne demek?

KUR'AN-I KERİM'DE RAKİB İSMİ

Hud Suresi 11/93. ayeti: Ey halkım! Elinizden geleni yapın. Doğrusu ben de yapacağım. Yakında bileceksiniz, alçaltıcı azabın kime geleceğini ve kimin yalancı olduğunu. Gözetleyin, doğrusu ben de sizinle birlikte gözetliyorum.

وَيَا قَوْمِ اعْمَلُواْ عَلَى مَكَانَتِكُمْ إِنِّي عَامِلٌ سَوْفَ تَعْلَمُونَ مَن يَأْتِيهِ عَذَابٌ يُخْزِيهِ وَمَنْ هُوَ كَاذِبٌ وَارْتَقِبُواْ إِنِّي مَعَكُمْ رَقِيبٌ

Ve ya kavmi'melu ala mekanetikum inni amil, sevfe ta'lemune men ye'tihi azabun yuhzihi ve men huve kazib, vertekibu inni meakum rakib.

Kaf Suresi 50/18. ayeti: Söylediği her söz, yanındaki hazır gözleyicilerce gözlenmektedir.

مَا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ

Ma yelfızu min kavlin illa ledeyhi rakibun atidun.

Maide Suresi 5/117. ayeti: Onlara, bana emrettiklerinden başkasını söylemedim. Benim ve sizin Rabb'iniz olan Allaha kulluk edin dedim. Ben içlerinde olduğum sürece onlara gözetleyiciydim. Fakat beni vefat ettirince onların üzerinde gözetleyici yalnızca Sen oldun. Ve Sen, Her Şeye Tanıksın.

مَا قُلْتُ لَهُمْ إِلاَّ مَا أَمَرْتَنِي بِهِ أَنِ اعْبُدُواْ اللّهَ رَبِّي وَرَبَّكُمْ وَكُنتُ عَلَيْهِمْ شَهِيدًا مَّا دُمْتُ فِيهِمْ فَلَمَّا تَوَفَّيْتَنِي كُنتَ أَنتَ الرَّقِيبَ عَلَيْهِمْ وَأَنتَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ شَهِيدٌ

 

Ma kultu lehum illa ma emerteni bihi eni'budullahe rabbi ve rabbekum, ve kuntu aleyhim şehiden ma dumtu fihim, fe lemma teveffeyteni kunte enter rakibe aleyhim ve ente ala kulli şey'in şehid.

 

Ahzab Suresi 33/52. ayeti: Bundan böyle başka kadınlarla evlenmen, eşlerini boşayıp yerine iyi olması hoşuna gitse bile başka kadın alman sana helal olmaz. Ancak sağ ellerinin sahip olduğu hariç. Allah, her şeyi gözetleyip denetleyendir.

لَا يَحِلُّ لَكَ النِّسَاء مِن بَعْدُ وَلَا أَن تَبَدَّلَ بِهِنَّ مِنْ أَزْوَاجٍ وَلَوْ أَعْجَبَكَ حُسْنُهُنَّ إِلَّا مَا مَلَكَتْ يَمِينُكَ وَكَانَ اللَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ رَّقِيبًا

La yahıllu leken nisau min ba'du ve la en tebeddele bihinne min ezvacin ve lev a'cebeke husnuhunne illa ma meleket yeminuk, ve kanallahu ala kulli şey'in rakiba.

Nisa Suresi 4/1. ayeti: Ey insanlar! Sizi, tek bir nefisten yaratan, ondan eşini yaratan ve o ikisinden birçok erkek ve kadını üreten Rabb'inize karşı takvalı olun. Birbirinizden yararlanasınız diye akrabalık bağını kuran Allah'a karşı takvalı olun. Kuşkusuz, Allah, sizi gözetmektedir.

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُواْ رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالاً كَثِيرًا وَنِسَاء وَاتَّقُواْ اللّهَ الَّذِي تَسَاءلُونَ بِهِ وَالأَرْحَامَ إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا

Ya eyyuhan nasutteku rabbekumullezi halakakum min nefsin vahidetin ve halaka minha zevceha ve besse minhuma ricalen kesiran ve nisaa, vettekullahellezi tesaelune bihi vel erham. İnnallahe kane aleykum rakiba.

AllahİLİŞKİLİ HABERAllah'ın (cc) güzel isimlerinde El-Hafiz (cc) ne demek?

Şiddetli Kazalardan Canlı Çıkmak

Şiddetli Kazalardan Canlı Çıkmak

ER-RAKİB (CC) TECELLİLERİNE ÖRNEKLER

  1. Her insanın canı kıymetlidir. O yüzden kendini ve sevdiklerini her zaman tehlikelerden korumaya çalışır. 

    Örnek: İnsan veya hayvan üzerine gelen arabayı görünce kaçması Er-Rakib (cc) esması tecellisidir.
     
  2. Denizde boğulan kimseye uzanan yardım eli Er-Rakib (cc) ismi tecellisidir.

     
  3. Göktaşlarının dünyaya düşmemesi Er-Rakib (cc) ismi tecellisidir.
     
  4. Etraftaki elektrik gibi tehlikelere dokunmaktan kaçınmak Er-Rakib (cc) ismi tecellisidir.

    Kısacası bütün koruma içgüdüsü Er-Rakib (cc) ismi tecellisi oluyor.

Er-Rakib (cc) esması bolca zikredilmelidir. Saydığımız tecellilere ulaşmak için ve Allah'ın (cc) korumasını talep etmek için tercih edilir.

ER-RAKİB İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Er-Rakib ismiyle;

  • Gizli ve aşikar, maddi veya manevi tüm işlerden Allah'ın koruması altında olması,
     
  • Büyülerin bozulması,
     
  • Kötü hareketlerden emin olunması umulur.
Riya ne demek? İslam hukukana göre riya edenin durumu ne olur?

İLİŞKİLİ HABER

Riya ne demek? İslam hukukana göre riya edenin durumu ne olur?

BİR YORUM YAPIN 0