Şeb-i Arus nedir? 2022 Şeb-i Arus törenleri ve etkinlikleri ne zaman?

Mevlana Celaleddin, Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında bu yıl da anılacak. Peki tam olarak Şeb-i Arus nedir, ne demek? 2022 Şeb-i Arus törenleri ne zaman?

13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış bir Fars tasavvufçu, ilahiyatçı ve Sufi bir mistik şair olarak bilinen Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretlerinin vefat ettiği geceye Şeb-i Arus adı verildi. Şeb-i Arus, düğün gecesi anlamında Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin ilâhî sevgiliye kavuşmasına işaret eden öldüğü gece; bu gecenin yıl dönümlerinde yapılan törendir. 

Her yıl Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında ölüm yıl dönümünde anılan Mevlana'nın bu yıl ne zaman anılacağı merak ediliyor. İşte Şeb-i Arus etkinlik takvimi...

Şeb-i Arus ne zaman

Şeb-i Arus ne zaman

ŞEB-İ ARUS ETKİNLİKLERİ NE ZAMAN?

 

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan Mevlevî Sema Törenleri, Hazreti Mevlânâ’nın daha doğru anlaşılması ve anlatılması maksadıyla her yıl 07-17 Aralık tarihleri arasında “Hazreti Mevlânâ’nın Uluslararası Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri” Şeb-i Arûs etkinlikleri kapsamında düzenleniyor. Şeb-i Arus törenleri bu yıl da 7-17 Aralık tarihleri arasında yapılacak.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden yapılan tarih bilgilendirmesi ise şöyle; Hz. Mevlâna’nın 749. Vuslat Yıldönümü (07-17 Aralık 2022) Uluslararası Anma Törenleri’nin (Şeb-i Arûs), bu yıl 86.’sı gerçekleştirilecektir. Törenler boyunca Konya MEVLÂNA Kültür Merkezinde yapılacak olan Semâ Programlarının yanı sıra birçok kültürel etkinlikler de yer alacaktır.

Semâ Programları 07-16 Aralık 2022 tarihleri arasında her akşam saat 20.30’de (Cumartesi ve Pazar günleri gündüz 14.00’de) 17 Aralık 2022 Cumartesi saat 20.00’de gerçekleştirilecek olan Şeb-i Arûs Gecesi ile sona erecektir.

Şeb-i Arus ne demek

Şeb-i Arus ne demek

ŞEB-İ ARUS NEDİR, NE DEMEK?

Şeb-i Arus kelimesi "Düğün Gecesi" anlamına geliyor. Mevlana ölüm gününü "Hakka vuslat" yani "Yaratana Kavuşma" (Düğün Günü-Gecesi) olarak kabul ediyor. Konuya ilişkin "Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan" ifadelerine yer verir. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle "Allah'a dönüş"tür.

Duşa okaliptus nasıl asılır? Banyo dekorasyonunda okaliptus kullanmanın yolları!

İLİŞKİLİ HABER

Duşa okaliptus nasıl asılır? Banyo dekorasyonunda okaliptus kullanmanın yolları!
Nemrut Krater Gölü nerede? Türkiye'nin en büyük krater gölü hangisi?

İLİŞKİLİ HABER

Nemrut Krater Gölü nerede? Türkiye'nin en büyük krater gölü hangisi?

BİR YORUM YAPIN 0