Adak kurbanı yerine depremzedelere maddi yardım yapılabilir mi?

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem binlerce yıkıma ve can kaybına sebep oldu. Afetin ardından tüm Türkiye tek yürek olarak depremzedeler için yardım seferberliği düzenledi. Yardım göndermek isteyen birçok Müslüman, "Adak kurbanı yerine depremzedelere para yardımı yapılabilir mi?" sorusunun yanıtını araştırıyor. Peki adak kurbanı yerine depremzedelere maddi yardım yapılabilir mi? İşte tüm detaylar...

Kahramanmaraş merkez üssü olan depremlerin ardından enkaz çalışmalarıyla birlikte sivil toplum kuruluşları aracılığıyla milyonlarca insan yardımlarını afetzedelere ulaştırıyor. Yaşadıkları kayıplar sonrasında yeme, içme ve barınma gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken depremzedeler için birçok Müslüman kimse adak kurbanlarını bağışlamak istedi. Müslümanların Allah (cc) rızasını kazanmak için yaptıkları adaklar, depremzedelere yardım olarak gönderebilir mi sorusu merak ediliyor. Bu haberimizde adak kurbanı yerine depremzedelere maddi yardım yapılabilir mi konusu ele aldık.  Adak nedir? Adadıkları adak kurbanı kesmek yerine depremzedelere maddi yardımda bulunabilir mi? Sorularının cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz. 

Adak adayınca yerine getirmek zorunlu mudur? Maddi zorluklar yaşanırsa adaktan vazgeçilir mi?İLİŞKİLİ HABERAdak adayınca yerine getirmek zorunlu mudur? Maddi zorluklar yaşanırsa adaktan vazgeçilir mi?

ADAK NEDİR?

Adak kelimesi fıkıh dilinde "Bir kimsenin dinen yükümlü olmadığı halde ibadet cinsinden bir şeyi kendisi için vacip kılmasıdır." Adağın sahih olması için birtakım şartlar vardır:

  • Adanan şeyin yapılması mümkün olan ibadetlerden olması gerekir. Geçmişte yapılan ibadetler gelecek için adak olmaz.
     
  • Haram olan davranışlar adak olarak adanmaz.
     
  • Adağın çeşidi farz veya vacip bir ibadet olması gerekir.
     
  • Yapılan adakla maddi güç aşılmaması gerekir. İbn Abbâs’tan (r.a.) nakledildiğine göre, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) şöyle buyurmuştur: "...Gücünün yettiği bir şeyi adayan, onu yerine getirsin!" (İbn Mâce)

    Kurbanlık koyun
    Kurbanlık koyun

ADAK SONRADAN DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ? 
DEPREMZEDELERE MADDİ DESTEK OLUNABİLİR Mİ?

Allah (c.c) Nahl Suresi'nin 91. ayetinde şöyle buyurmuştur:

Ancak aranızda sözleştiğiniz zaman Allah adına verdiğiniz sözü tam olarak yerine getirin. İyi niyetinize Allah'ı şâhit gösterip iyice pekiştirerek yaptığınız yeminleri bozmaya kalkmayın. Unutmayın ki Allah, yaptığınız her şeyi bilmektedir.

Böylelikle Allah'a verilen söz ne ise adak öyle yerine getirilmelidir.

BİR YORUM YAPIN 0