Adak adayınca yerine getirmek zorunlu mudur? Maddi zorluklar yaşanırsa adaktan vazgeçilir mi?

İslam'da insanlar zor anlarla baş başa kaldıklarında da Allah'a sığınırlar. Dua ederken istekleri olduğunda Allah'a bir takım sözlerde bulunurlar. Allah'a (cc) verdikleri sözlere adak denir. Adağın bir takım şartları vardır. Profesör Dr. Mustafa Karataş'a programına gelen soruda adak için Allah'a söz verildiğinde bunun yapma zorunluluğu hakkında soru yer aldı.

Allah yarattıklarına sonsuz yardımda bulunur. İnsanlar bazen daha fazla yardıma ihtiyaç duyduklarında Allah'a (cc) dua ederken bir takım sözlerde bulunur. Örneğin 'Allah'ım şu işim olursa senin rızan için 3 gün oruç tutacağım.' Allah'a (cc) adak için verilen sözler için bir takım şartları vardır. Farz namazları değil ama nafile namazları kılmak için Allah'a söz verilebilir. Oruç tutmak, sadaka vermek veya kurban kesme ibadetlerinin adak yerine geçebilmesi için farz olanlar değil onlardan ayrı nafile yapılmış olması gerekir. Adak yapılırken bizzat ibadet cinsinden olmalıdır. Abdest almak, ezan ve kamet okumak sadaka olarak geçerli olmaz. Adanan hususlar farz veya vacip ibadetlerden seçilmelidir. Allah'a (cc) söz verdikten sonra bu adak yerine getirilmek zorundadır. Profesör Dr. Mustafa Karataş'a Kanal 7'de yayınlanan Muhabbet Kapısı programında bir seyirci Allah'a (cc) sözü verilen adağın illa yerine getirilmesi hakkındadır. Haberimizde Sayın Karataş hocanın bu soruya cevabını bulabilirsiniz.

Hz. MeryemİLİŞKİLİ HABERHz. Meryem'in doğumu nasıl oldu? Allah'a adayışın sembolü: Hz. Hanne'nin duası

Bir izleyici zor bir durum başına gelmiş ve o musibetten kurtulunca kurban keseceğini dair Allah'a (cc) adakta bulunmuş. Allah (cc) darda olan kişinin duasını kabul edip onu kurtarmış. Bu adak artık yapılması zorunlu haline gelmiştir. Profesör Dr. Mustafa Karataş izleyicinin işi hallolduğunda Allah'a (cc) kurban kesmek için verdiği sözü yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

PROFESÖR MUSTAFA KARATAŞ'IN CEVABI

LEYL SURESİ 5.-6.-7. AYETLER ARAPÇA OKUNUŞU

فَاَمَّا مَنْ اَعْطٰى وَاتَّقٰىۙ ﴿٥﴾
وَصَدَّقَ بِالْحُسْنٰىۙ ﴿٦﴾
فَسَنُيَسِّرُهُ لِلْيُسْرٰىؕ ﴿٧﴾

LEYL SURESİ 5.-6.-7. AYETLER TÜRKÇE OKUNUŞU

5.Feemma men a'ta vetteka.
6.Ve saddeka bilhusna.
7.Fesenüyessirühu lilyüsra.

LEYL SURESİ 5.-6.-7. AYETLER TÜRKÇE MEALİ

5, 6, 7. Ayetler: Onun için kim (elinde bulunandan) verir, Allah'a karşı gelmekten sakınır ve en güzel sözü (kelime-i tevhidi) tasdik ederse, biz onu en kolay olana kolayca iletiriz.

Bahadır Yenişehirlioğlu'ndan fırtınalı bir dönüşüm hikayesi: Hanne! Hanne kitabının konusu ne?

İLİŞKİLİ HABER

Bahadır Yenişehirlioğlu'ndan fırtınalı bir dönüşüm hikayesi: Hanne! Hanne kitabının konusu ne?

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0