Şaban ayı ne zaman 2024? Şaban ayında ne zaman ve kaç gün oruç tutulur? Şaban ayı ibadetleri

Recep ayının sonuna gelinmesiyle birlikte üç ayların ikinci ayı Şaban ayı 10 Şubat itibariyle başlıyor. Bu değerli ayı en güzel şekilde değerlendirmek isteyen Müslümanlar şaban ayında tutulması tavsiye edilen oruçları araştırıyor. Peki Şaban ayı orucu ne zaman tutulur? Şaban ayında kaç gün oruç tutulur? İşte detaylar...

"Dağılmak, gruplara ayrılmak" anlamındaki şa'b kökünden türeyen şa'bân kameri yılın Recep'ten sonra, Ramazan'dan önce gelen sekizinci ayının adıdır ve dinî gelenekte önemli bir yeri olan üç ayların ikincisidir. Bir rivayete göre, Şâban ayının büyük kısmını oruçlu geçiren Peygamber Efendimiz (SAV) (Buhârî, “Ṣavm”, 52; Müslim, "Ṣıyâm", 176-177), "İnsanların değerini bilemedikleri bu ayda ameller Allah'a arzedilir; ben amellerimin oruçlu iken Allah'a arz edilmesini arzu ediyor ve bu ayda oruç tutuyorum" buyurmuş. İslam alemi tarafından 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif için Müslümanlar şimdiden nafile oruç ibadetlerine başladı. Bu haberimizde Şaban ayı orucunun ne zaman ve kaç gün tutulacağını ele aldık.

şaban ayı ne zaman başlıyor

şaban ayı ne zaman başlıyor

ŞABAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Hicri takvime göre yılın sekizinci ayı olan Şaban ayı Recep ayından sonra Ramazan ayından önce geliyor. 2024 yılında Şaban ayı 10 Şubat Cumartesi günü başlıyor. Ramazan ayının habercisi olan Şaban ayında birçok ibadet ve hayır yerine getiriliyor. Bu önemli ayla ilgili Hazreti Muhammed (S.A.V.) "Şaban benim ayımdır." "Şaban günahları temizleyendir." demiştir.

Şaban ayı orucu ne zaman kaç gün tutulur

Şaban ayı orucu ne zaman kaç gün tutulur

ŞABAN ORUCU NE ZAMAN, KAÇ GÜN TUTULUR?

Şaban ayının 1.gün ve 13.gün arasında kalan (Eyyam-ı Biyz Orucu) tutulur. 14.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu), 15.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu), 30.gün, ilk perşembe, son pazartesi ve son perşembe günleri de oruç tutulması da tavsiye edilen günler arasında yer alıyor.

Pek çok din alimlerine göre Şaban ayında aralıksız oruç tutulmasını emreden bir hüküm dini kaynaklarımızda yer almamaktadır. Fakat kişinin sağlığı ve gücü oruç tutmaya müsait olduğu müddetçe bu aylar içinde dilediği kadar nafile oruç tutabilir. Bunun için belirlenmiş bir gün sayısı bulunmaz.

Özellikle, on beşinci gün olan berat gününün orucuna rağbet edilir. O günü cinler, kuşlar, yabani hayvanlar, davarlar, denizin balıkları, böcekler oruçlu geçirir. Her kim Şabanın son pazartesini oruçlu geçirirse kendisi için günahları bağışlanır.

"Şüphesiz ALLAH o sene ölecekleri bu ayda yazar. Ben de ecelim geldiğinde oruçlu olmayı seviyorum." (S.A.V.)

Her kim Şabanın başından ortasından ve sonundan üç gün oruç tutarsa Allah'u Teala ona yetmiş peygamber sevabı yazar. Yetmiş sene ibadet etmiş gibi olur. O sene ölürse şehid olarak ölür.

Şabanın ilk ve son perşembesini oruçla geçireni rahmeti ile cennete girdirmek Allah'u Teala üzerine bir hak olur.

Her hangi bir aydan 13-14-15.günler olan eyyam-ı bıyd –ı oruçlu geçirene Allah birinci güne on bin sene, ikinci gününe de yüz bin sene, üçüncü günde yüz bin senelik ecir verir.

şaban ayının hangi günlerinde oruç tutulur

şaban ayının hangi günlerinde oruç tutulur

ŞABAN AYININ HANGİ GÜNLERİNDE ORUÇ TUTULUR?

Şaban ayında oruç tutulması tavsiye edilen günler;

1. gün : 10 Şubat 2024

13. gün (Eyyam-ı Biyz Orucu) : 22 Şubat Perşembe

14. gün (Eyyam-ı Biyz Orucu) : 23 Şubat Cuma

15. gün (Eyyam-ı Biyz Orucu) : 24 Şubat Cumartesi

30. gün : 10 Mart Pazar

Şaban ayında ibadetle Geçirilmesi Tavsiye Edilen Geceler;

1. gece : 9 şubatı 10 şubata bağlayan gece

15. gece : 23 şubatı 24 şubata bağlayan gece

27. gece : 6 martı 7 marta bağlayan gece

Şaban ayının en faziletli amelleri! Şaban Ayında hangi ibadetler yapılmalı? Şaban ayı zikirleriİLİŞKİLİ HABERŞaban ayının en faziletli amelleri! Şaban Ayında hangi ibadetler yapılmalı? Şaban ayı zikirleri

ŞABAN AYI ORUÇLARININ SEVABI NEDİR?

Şaban ayı; Üç ayların ikincisi olması nedeniyle İslam alemi için mübarek aylar arasında yer alır. Ramazan ayı için müjdeleyici olan bu ay aynı zamanda içerisinde Berat Kandili'ni de barındırıyor. İslamiyet'te Şaban ayında tutulan oruç Ramazan'dan sonra en üstün oruç olarak görülür. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed, Ramazan ayından sonra en çok Şaban ayında oruç tutmuştur.

Rasulullah (SAV) senenin Ramazan-ı Şerif ayı dışındaki hiçbir ayında Şaban-ı Şerif ayındakinden fazla oruç tutmamış ve şöyle buyurmuştur:

"Amellerden gücünüzün yettiğini yapın. Çünkü siz bıkmadıkça, Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulü, kişinin az da olsa devam üzere işlediği ameldir."

Peygamber Efendimizin Şaban-ı Şerif ayındaki orucu hakkında Hazreti Ayşe (r.a) ayrıca şöyle demiştir: "O (Rasul-i Ekrem) Şaban ayının tamamını oruçla geçirerek sonunda Şaban'ı Ramazan'la birleştirirdi."

Peygamber efendimiz, "Bu ay Receple Ramazan arasında insanların kendisinden gafil oldukları bir aydır. Bu ayda ameller âlemlerin Rabbine yükseltilir. Ben amelimin oruçlu iken Rabbime arz edilmesini isterim." (Nesai, Ahmed bin Hanbel)

"Kim Şaban'dan bir gün oruç tutarsa, Allahü Teala onun cesedini cehenneme haram kılar. Cennetlerde Yusuf'a (as) komşu olur. Allah ona Hz. Eyyüb ve Hz. Davud'un sevaplarını verir." (Nüzhetül Mecalis)

"Şaban'ın ilk perşembesini oruçla geçireni, rahmeti ile cennete girdirmek, Allahü Teala üzerine bir hak olur." (Nüzhetül Mecalis)

Dünyanın en iyi tren istasyonları açıklandı! Bakın Türkiye kaçıncı sırada...

İLİŞKİLİ HABER

Dünyanın en iyi tren istasyonları açıklandı! Bakın Türkiye kaçıncı sırada...

BİR YORUM YAPIN 0