Şaban ayı 13, 14 ve 15'inci gün orucunun sevabı nedir? Şaban ayı 2024 ne zaman başlıyor?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) "benim ayım" dediği Şaban ayının 13,14 ve 15. günü sevabı vatandaşlar tarafından araştırılan konular arasında yer aldı. Peki, Şaban ayı 13, 14, 15. gün orucunun sevabı nedir? Şaban ayı ne zaman başlıyor? İşte tüm detaylar...

Mübarek üç ayların ikincisi Şaban ayı 10 Şubat'ta başlıyor. Recep'ten sonra, Ramazan'dan önce gelen Şaban için Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV), "Şaban benim ayımdır" şeklinde buyurmuştur. Ramazan'dan sonra oruç tutulması en makbul ve faziletli olan Şaban ayının özellikle 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tutmanın öneminin üzerinde duruluyor. Bu haberimizde Peygamber Efendimizin (SAV) "Şaban günahları temizleyendir" şeklinde buyurduğu Şaban ayının 13, 14 ve 15. günlerinde tutulan orucun sevabını ele aldık.

şaban ayı orucu

şaban ayı orucu

Berat kandilinin önemi nedir, en faziletli berat gecesi ibadetleri! Berat namazı kılınışıİLİŞKİLİ HABERBerat kandilinin önemi nedir, en faziletli berat gecesi ibadetleri! Berat namazı kılınışı

ŞABAN AYI 13, 14 VE 15. GÜN ORUCUNUN SEVABI NEDİR?

Mübarek Ramazan ayının habercisi olarak bilinen Şaban ayının 13, 14 ve 15. günleri olan eyyam-ı bıyd–ı oruçlu geçirene Allah (c.c) birinci güne on bin sene, ikinci ve üçüncü günde yüz bin senelik ecir verir. 

Şaban ayının 15. gecesi aynı zamanda Berat Kandilidir.

Resûlullah (s.a.s.), her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiş (Ebû Dâvûd, Savm, 69; Tirmizî, Savm, 54) ve o günlerde oruç tutmanın senenin tüm günlerini oruçlu geçirmek gibi olduğunu belirtmiştir (İbn Mâce, Sıyâm, 29).

şaban ayının 13, 14 ve 15. gününde tutulan oruçların sevabı

şaban ayının 13, 14 ve 15. gününde tutulan oruçların sevabı

Peygamber Efendimiz bir hadislerinde şöyle buyuruyor:

"Şaban benim ayımdır." Ayrıca "Şaban günahları temizleyendir" (Keşfu'l-Hafa,2 / 9.)

Recep ve Şaban ayında tutulan oruçlar nafile oruçtur. Yani tutulursa sevabı çok ancak tutulmazsa herhangi bir günahı yoktur. Fakat hadisler ışığında Şaban ayında oruç tutmanın fazileti ve ecri büyüktür.

Şaban ayı orucunun faziletini açıklayan hadislerde Peygamberimiz (s.a.v) Şaban ayında oruç tutmayı öğütlemiştir.

Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur'ân ayı olan Ramazan'dan dolayı idi. Hz. Enes'in rivayetine göre, Peygamberimizden sual ederler:

"Ya Resulallah, Ramazan'dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?"

Bu soruya Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam,

"Ramazan'ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban'da tutulan oruçtur" cevabını verirler.

BİR YORUM YAPIN 0